[bar group="860×106"]

Diada de Mallorca 2013: una celebració ben moguda i, sobretot, amb una varietat d’actes arreu de l’illa

soller2013diadaContinuïtat però també creixement, és el que es pot extreure de la gran quantitat d’actes organitzats enguany en el marc de la Diada de Mallorca. Sota el lema “Amb la Unitat Popular, construïm els Països Catalans” l’Esquerra Independentista ha marxat un any més pels carrers de Palma. Les diferents organitzacions que la conformen han farcit els darrers dies del calendari amb xerrades, dinars, sopars, actes i mobilitzacions a diferents localitats.

Com cada any, el moment culminant fou la manifestació del dilluns 30 de desembre, iniciada al passeig des Born. Prop de 3.000 persones al bloc de l’EIM –entre 4.000 i 5.000 en total-, s’ajuntaren i escridassaren “contra les polítiques neoliberals, l’espanyolisme i el neoconservadurisme del PP”. Al llarg de la tarda d’aquest dilluns es recorregueren els carrers Unió, costa de sa Pols, Sant Miquel i Oms, fins arribar a la plaça de Patins, on es desconvocà la marxa. Les accions, organitzades per l’organització juvenil Arran, foren una constant al llarg de la marxa, denunciant la recent Llei de Seguretat Ciutadana, la reforma de la llei de l’avortament, la presència de la policia espanyola i la guàrdia civil a Mallorca i la construcció d’un centre comercial a Ses Fontanelles. El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans també es va fer notar, amb una acció contra la Llei de Símbols just a sota de la seu de l’entitat ultradretana Círculo Balear.

manipalma30dPer donar “un contrapunt més juvenil” als actes de la Diada, és ja una tradició des de fa uns anys que Arran Mallorca convoqui una manifestació un o dos dies abans. Enguany, el diumenge 29 de desembre s’apostà per recórrer Palma des d’una altra perspectiva: es va canviar d’escenari i el jovent de l’Esquerra Independentista prengué els carrers d’una de les zones obreres de Ciutat més colpejades per la crisi. Així, la marxa s’inicià a la plaça de Pere Garau fins arribar al casc antic. Un centenar de joves foren les participants que cridaren a favor de la independència, del socialisme i del feminisme pel Països Catalans. El lema triat fou “Per Mallorca, pels Països Catalans, el jovent rompem les regles per canviar-ho tot”. Amb una acció contra els bancs i una penjada de pancarta en cinc idiomes diferents sota el lema “cap persona és il·legal” s’amenitzà el que fou una manifestació combativa, participativa i activa. El punt final el posaren un grup de encaputxats, que finalitzada la marxa cremaren una bandera espanyola.

Els dies previs Inca, Sa Pobla, Sóller, Vilafranca, Valldemossa, Manacor i Palma foren escenari de diferents activitats lligades a la Diada. La varietat dels actes ha superat anys passats: des d’una taula rodona sobre la Trobada per la Unitat Popular organitzada per Arran Palma, fins a un concert organitzat pel col·lectiu Plà de Mallorca en Marxa, passant per la ja tradicional marxa de torxes de Sóller. També s’han fet notar les noves assembles de l’organització juvenil de l’EI. Arran Raiguer es plantà a Inca per fer una xerrada sobre la història de la Diada de Mallorca amb un historiador i una militant d’Arran. Amb una vintena de joves es continuà la jornada amb un dinar popular i un concert en acústic de Xarxa. El mateix dia, Arran Mallorca Nord també feu un dinar però aquest fou a Sa Pobla, on hi assistiren prop d’una trentena de persones.

canalcoverEndavant-OSAN aconseguí omplir com mai Can Alcover amb la seva Gala Popular, on cada any entre discursos d’organitzacions convidades repassa les lluites de l’any que s’acaba i apunta els reptes pel que està a punt de començar. Enguany destacà la presència de representants del GOB i l’Assemblea de Docents, així com la presència de David Fernández, diputat de la CUP-AE al parlament de la CAC, que aixecà molta expectativa.

En general, la Diada de Mallorca de 2013 mostra de forma ja bastant clara una dinàmica de continuïtat i maduració que començà fa uns anys. L’Esquerra Independentista a Mallorca continua consolidant el seu espai i cada vegada es parla més de posar en pràctica el projecte de la Unitat Popular. Sense dubte, el repte continua estant en traslladar això a l’agenda política diària de la resta de l’any.

+ Les quatre claus de la Diada de Mallorca 2013[bar group="860×106"]