Dos morts i toc de queda a Hondures per impedir que el president legítim hi torni

Tal com havia anunciat, aquest diumenge el president legítim hondureny, Manuel Zelaya, ha intentat tornar al país per recuperar el seu càrrec, però l’exèrcit ha impedit que l’avió que el transportava pogués aterrar, així que ha hagut de tornar al Salvador, via Nicaragua. Zelaya, amb el suport de líders regionals americans i internacionals ha assegurat que continuarà lluitant per restablir la legalitat a Hondures.

A l’aeroport de Tegucigualpa l’esperaven milers de persones aquesta matinada (hora catalana) que hi havien anat per rebre’l i per oposar-se al cop d’Estat. La resposta de l’exèrcit ha estat novament, com des de fa una setmana, la repressió, que s’ha saldat amb dos manifestants morts. Els que havien acudit a l’aeroport han denunciat que els militars han disparat contra ells amb fusils M16, una arma de guerra. En declaracions a TeleSur, un representant social, Juan Barahona, ha explicat que “no hi ha hagut un enfrontament, perquè l’exèrcit està armat i el poble no, el que ha succeït ha estat un ametrallament brutal i salvatge contra el poble”.

>> Convocatòries de denúncia del cop d’Estat a la plaça Sant Jaume (Barcelona): concentració dilluns a les 19.30 i manifestació dimecres a les 19.30

Tot i que el govern d’Obama assegura que vol el restabliment de la legalitat d’abans del cop, el president Chávez va reiterar ahir que “la junta militar hondurenya té el suport de l’imperi ianqui”.

Recordem que Zelaya va ser expulsat del país amb un cop d’estat fa una setmana amb un cop d’Estat efectuat pels militars del país amb el suport de l’aparell de justícia i la dreta hondurenya.

Per conèixer què està succeint a Hondures des de diumenge 28 de juny, us recomanem que visiteu aquestes pàgines web:

>> Integrantes del pueblo hondureño informan: crònica de la repressió militar

>> Seguiment dels fets a través del canal continental americà TeleSur

>> Seguiment que en fa la web contrainformativa Kaos en la Red (cronologia dels darrers dies i vídeos)