El Casal de Joves de Lleida pateix un desallotjament “express”

El Casal de Joves de Lleida pateix un desallotjament “express”

casal lleida

El passat 7 de desembre una dotació de la Guàrdia Urbana de Lleida va desallotjar el Casal Popular de Joves. Dos dies abans, la Paeria notificava a 4 participants del Casal l’inici d’un expedient administratiu sancionador per realitzar activitats sense llicència administrativa. Amb la voluntat de realitzar un precinte express, aprofità per fer les notificacions una vigília de festiu, evitant disposar de temps material per presentar al·legacions. El mateix divendres la Paeria va procedir al precintament, que ha suposat de facto que el projecte del Casal (i de tots els projectes que acollia) hagi quedat sense espai físic.

El Casal Popular havia iniciat la seva activitat el passat febrer, després que diversos col·lectius de joves ocupessin un edifici al carrer Governador Montcada, en ple centre de la ciutat. L’edifici abandonat havia estat anteriorment una sala de concerts i espectacles. Des del primer moment de l’ocupació s’iniciaren sinèrgies de col·laboració entre diversos grups de joves que van començar a dinamitzar l’espai amb desenes d’activitats. De fet, la reivindicació d’un Casal de Joves a Lleida ja s’estava gestant des de feia temps. De fet, el 29 d’octubre de fa un any ja havien intentat ocupar un local, però l’acció va ser avortada per un desallotjament immediat.

Ara, el precinte del local ha anat acompanyat d’una ràtzia repressiva contra alguns dels seus membres. Així, els 4 joves expedientats poden haver de fer front a una multa de fins a 300.000 euros per dur a terme activitats sense permís. També hi ha un altre jove que ha estat denunciat per desobediència a l’autoritat i en les darreres hores corria el rumor que la policia havia dictat una ordre de detenció contra un altre jove.

La resposta del jovent no es va fer esperar i el mateix dia 7 una manifestació va recórrer el centre de Lleida aplegant més d’un centenar de persones. Els membres del Casal han apuntat directament a la regidora Sara Mestres com la persona que ha ideat tota l’actuació repressiva: “Denunciem la bel·ligerància amb la qual està actuant la Paeria. No deixen de sorprendre’ns les declaracions del Sr. Ros dient que estan oberts al diàleg, desprès d’un any de fer cas omís al CPJ i fer-ho només per desallotjar-lo i reprimir-ne als joves que en són partícips”.

L’activitat del Casal, però, sembla que no s’atura, segons relaten els seus promotors: “Volem reafirmar que el projecte del Casal Popular de Joves és més viu que mai. Avui dimecres recollirem les aportacions i valoracions que es faran a l’assemblea oberta per tal de redefinir el projecte i seguir creant un espai de joves totalment autogestionat que escolti i solucioni les necessitats reals dels joves de la ciutat al marge dels projectes institucionals totalment tutelats i que tampoc són capaços d’atendre el que els joves necessitem”.

+ Per saber-ne més: Entrevistaa l’Accent 222: “El jovent necessita espais de joves i per a joves que donin resposta a la manca d’espais lliures on poder construir alternatives al sistema capitalista”