[bar group="860×106"]

“El dia que Catalunya va tornar a néixer”

Així titulava un reportatge la revista Lluita, pocs dies després de l’accident a la central nuclear de Vandellòs I. Un 19 d’octubre de 1989, avui fa vint anys, un incendi a la turbina del reactor va desencadenar una reacció que hagués pogut ocasionar un accident com el patit només tres anys abans per la central de Txernòbil. Els sistemes de seguretat no van funcionar, i les explosions van aturar-se per sí mateixes.

La campanya Apaguem les nuclears, coincidint amb aquest vintè aniversari del tercer accident nuclear més greu de tot Europa, ha emès un comunicat reclamant la no renovació de les llicències de les tres nuclears de l’Ebre, que expiren en els propers dos anys.

Actualment, la meitat de les centrals nuclears de l’estat estan situades als Països Catalans. Si bé no s’ha tornat a repetir un accident d’igual magnitud, sí que s’han produït incidents que han desfermat una forta polèmica. L’any 2008, una fuga no comunicada de la central d’Ascó acabà amb una multa de 15 milions d’euros per negligència i els alumnes d’una escola de Girona sotmesos a revisions radiològiques perquè la central els havia autoritzat una visita guiada tot i tenir constància de la fuga.

Aquell greu incident avivà encara més el moviment antinuclear català, que des de finals dels anys 70 protagonitzava diverses lluites contra l’obertura de noves centrals. Aquells dies, desenes de milers de persones van mobilitzar-se i finalment l’estat decidí clausurar Vandellòs I.


[bar group="860×106"]