[bar group="860×106"]

El Front Polisari i el Marroc es reuniran de nou el 10 d’agost per intentar solucionar el conflicte del Sàhara

Segons informa l’agència marroquina MAP, la setmana vinent l’ONU tutelarà les reunions entre les dues parts més directament implicades en el conflicte saharià.

Aquest anunci es fa 5 dies després que el rei marroquí, Mohamed VI, posara de manifest de nou la seua intenció d’aplicar un règim autonòmic al Sahara Occidental.


Aquest dilluns 3 d’agost es feia públic a Nova York l’anunci dels nous encontres informals entre el Front Polisari i la delegació marroquina. Les trobades, que se celebraran a Viena (Àustria), prepararan el terreny per a una nova ronda de reunions entre ambdues parts amb l’objectiu de solucionar el conflicte del Sàhara.

L’anunciament es feia davant el secretari general per al Sàhara, Christopher Ross, nomenat per l’ONU. Aquest juntament amb delegacions mauritanes i algerines composaran les trobades informals, aquestes darreres tindran l’estatus d’observadores. Les reunions esdevindran a porta tancada durant dos dies, 10 i 11 d’agost i són iniciativa del Consell de Seguretat de l’ONU que, mitjançant  la MINURSO, ha intentat donar suport a una eixida pacífica del conflicte.

Malgrat que els apropaments entre el Marroc i el Front Polisari ja es donen des del 2007 encara no s’ha arribat a un acord. Hi ha hagut 4 rondes de negociacions (en Manhasset, EUA) que no han sigut gaire satisfactòries per a cap de les parts. Per aquesta raó, l’ONU, i els seus delegats en aquesta matèria, malden per crear uns bons precedents de cara a la cinquena reunió. Des d’aquest òrgan internacional es defensa el referèndum d’autodeterminació del poble saharià (resolució d’abril del 2009).

Per la seua part, diferents dirigents saharians consideren aquesta com una oportunitat “decisiva”. Segons ells, si la trobada no reïx no quedarà cap altra opció que tornar a les armes.

Autonomia pel Sàhara Occidental
El dijous 30 de juliol el rei marroquí, Mohamed VI, celebrava a Tànger l’aniversari del seu decenni de regnat. El discurs -que gravà prèviament a Alhucemas- pivotava al voltant d’una idea: la reestructuració regional. El monarca feia públic la constitució d’una Comissió Consultiva sobre la Regionalització del país magrebí -anunci que ja féu el passat novembre en la celebració del 33º aniversari de la Marxa Verda. Amb aquesta comissió es vol confeccionar un règim autonòmic per a les “províncies del sud” (que és com anomenà el rei alauita al territori saharià).

El govern magrebí té pensat conformar aquesta comissió amb un grup multidisciplinari que elabore un pla de regionalització. Començarà amb l’autonomia del Sàhara sota domini marroquí i a poc a poc s’estendrà a la resta de territoris. El discurs recorda força al “cafè per a tots” espanyol. Aquesta via, de fet, té el ple suport de França i de l’Estat espanyol.

La comissió és l’oferta que fa el Marroc a l’ONU per tal de solucionar la situació del Sàhara. A més, segons el rei, la descentralització territorial “marcarà un salt qualitatiu en el procés de democràcia local”.


[bar group="860×106"]