El govern espanyol anuncia retallades de 8.900 milions

El govern espanyol anuncia retallades de 8.900 milions

**4 mamons

De moment retallarà 485 milions en Educació i 405 en Sanitat / També augmentarà les taxes que graven sense discriminar renda / La congelació del salari mínim l’allunya encara més per sota de qualsevol estàndard europeu.**

La sintonia entre PP i CiU no es limita al suport de la dreta espanyola a les polítiques de retallades del govern de Mas, sinó que sembla que la recepta de CiU, de carregar la crisi als serveis socials i als treballadors, serà la mateixa que aplicarà el govern de Rajoy, amb l’objectiu de reduir el dèficit.

La Sanitat patirà una retallada d’almeys 409 milions, i Educació 485. Igualment altres ministeris veuran retallat el pressupost, mentre que s’anuncia un ‘aprimament’ de l’administració. Convé recordar que l’Estat espanyol ja és entre els cuers d’Europa en despesa de sanitat per habitant, només per sobre de Grècia i Portugal. En educació està en el lloc 21 de l’Europa dels 25.

Entre les mesures anunciades també destaca la congelació del salari mínim, que es quedarà en 641 euros, molt per sota de la mitjana Europea. Per augmentar ingressos augmentaran les taxes i els impostos sobre el treball.

Els treballadors del sector públic també figuren entre els caps de turc escollits pel PP, així, se’ls augmentarà la jornada laboral i se’ls congelarà el sou. La portaveu Sáez de Santamaria també ha explicat que al llarg del 2012 no es contractarà nou personal per substituir els treballadors que causin baixa, amb l’excepció dels cossos repressius. També es retirarà la malanomenada ‘renda bàsica d’emancipació’, l’ajuda de 210 euros per pagar un lloguer per a joves de 22 a 30 anys.

Però si el lloguer serà penalitzat, no serà el cas de la propietat, el PP sembla que vol mantenir el model econòmic amb un gran protagonisme del maó, que tant va afavorir en el seu anterior mandat, així recupera la desgravació en l’IRPF per compra d’habitatge i manté la rebaixa de l’IVA al 4% per la compra d’un habitatge nou que ja va establir el PSOE. Sens dubte la gran quantitat d’inversions immobiliàries dels bancs espanyols en perill es veuran beneficiades d’aquesta política.

El ministre Montoro ha destacat que es tracta d’un ajust sobre els pressupostos de 2011, prorrogats per a començaments d’any, de manera que les retallades encara podran ser superiors quan es presentin els pressupostos de 2012, abans del 31 de gener.