El PP es prepara per liquidar Ràdio Televisió de Mallorca

El Consell de Mallorca nomena un membre de les llistes d’UPyD per tancar l’empresa pública audiovisual de l’illa.

Cada dia queden menys hores perquè Mallorca desaparegui definitivament del nostre mapa audiovisual. Les primeres passes del PP balear i de la seva líder al Consell de Mallorca, Maria Salom, han confirmat que el la prioritat estratègica del partit conservador espanyol és “liquidar” Ràdio i Televisió de Mallorca (RTVM). I el responsable de fer-ho serà el nou director general de l’ens públic, José Manuel Carrillo, un advocat que havia treballat de policia i bomber i que es va presentar com a número 3 de la llista d’UPyD a les eleccions muncipals de Palma. Dins les oficines de l’ens ja se’l coneix com “El Liquidador”.

Ni els més de 100 empleats que sustenten RTVM, ni la direcció sortint, ni les desenes d’empreses i productores que hi fan feina no tenen ja cap esperança en un canvi de rumb per part de l’equip de govern del PP, que ha confirmat les seves intencions repetides vegades. Tot i així, els tres agents implicats han donat suport explícit i (més o menys) actiu a la causa contra el tancament de RTVM, liderada pels treballadores i treballadores de l’ens, que ja han organitzat diversos actes de protesta.

A més, en les darreres setmanes, han començat a sentir-se amb una mica més de força les veus de diferents entitats del teixit associatiu mallorquí, acompanyades de diferents formes de suport per part del moviment sindical, de periodistes, artistes, col·lectius locals, etc. Una solidaritat que els treballadors i treballadores han rebut amb els braços oberts, conscients que el tancament de RTVM no només suposarà afegir a les llistes de l’atur diversos centenars de persones (entre treballadors de la casa i afectats per les subcontractacions), sinó també la liquidació d’un servei públic bàsic i de proximitat.

Tant Televisió de Mallorca com Ona Mallorca han estat durant els darrers anys les principals garants de la supervivència i projecció de la informació local dels pobles i ciutats de l’illa. Durant el camí i durant el naixement de l’ens (esquitxat, per cert, per un cas de corrupció) s’han comès molts errors i irregularitats, però el cert és que en els darrers anys s’ha pogut consolidar un mitjà de comunicació en català molt més professional que abans, i molt més plural que la majoria.

I és precisament per això -per ser un mitjà professional, plural i en català- que el PP sembla tenir-hi l’ull posat. Des que va començar la campanya electoral i fins avui, els conservadors espanyols han mantingut que volien tancar l’empresa “per motius econòmics” , malgrat que han estat incapaços d’argumentar-ho. A més, s’han trobat amb unes xifres i una xarxa pública que posen en ridícul aquest discurs i, també, el recurs de les comparacions o paral·lelismes amb IB3, l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears.

Carrillo, el liquidador

Per això, la campanya contra el tancament de RTVM s’ha estès a una indignació social en defensa de la llibertat d’informació i d’expressió, de la llengua catalana o del dret a disposar de mitjans públics propis. Cal tenir en compte que RTVM és un dels pocs mitjans de comunicació de Mallorca que no ha tingut mai cap vergonya de parlar des d’una perspectiva local i en la seva pròpia llengua.

José Manuel Carrillo ja ha pres possessió del seu nou càrrec com a director de l’ens, i durant aquests dies els treballadors i treballadores de RTVM esperen començar a conèixer la magnitud i els terminis de la liquidació. Malgrat que sembla que el tancament és inevitable, alguns encara tenen precàries esperances en la recol·locació de determinats sectors de l’empresa, o en algun nou ens privat, i hi ha molt incertesa sobre les indemnitzacions que rebrà la plantilla i els terminis del procés de tancament i finalització de les emissions.

Les darreres filtracions de les reunions de Carrillo amb la direcció de la casa apunten que el tancament podria produir-se en un termini d’entre 2 i 3 mesos, i que el Consell de Mallorca prepara indemnitzacions elevades, possiblement, per evitar grans protestes contra el tancament.