[bar group="860×106"]

‘El Terra ha esdevingut un referent social capaç de generar alternatives per a Benimaclet’

Entrevista: Mireia Minyana, de Maulets, i Natxo Calatayud, de l’Assemblea del Terra.

Enguany la vintena Festa per la Independència ha coincidit amb la celebració del desè aniversari del Centre Social Terra. Per acostar-nos a la realitat de Benimaclet i conèixer la feina desenvolupada durant tots aquests any ens hem acostat al Terra.Ens rep Mireia Minyana, de Maulets, i Natxo  Calatayud, de l’Assemblea del Terra,representants de dues fornades d’independentistes que s’han covat al recer d’aquest emblemàtic local.

Acabeu de celebrar el vostre desè aniversari, podeu explicar-nos com va començar tot?

En realitat se celebra el desè aniversari en aquest espai, perquè el Terra com a projecte existeix a Benimaclet des de fa una dotzena d’anys. En un primer moment, al carrer Verge de l’Assumpció, el Terra neix com a seu de l’Assemblea de Maulets de l’Horta i gràcies sobretot a l’espenta de Xavi Ginés. Es tractava d’una seu oberta a la gent més propera i on hi existien certes limitacions motivades per la necessitat de protegir-se. De fet, l’Ajuntament acabà tancant aquest espai per manca de llicència i és en aquest moment quan comença a gestar-se el nou projecte.

I què canvià amb el nou espai?

Moltes coses. El nou local, al carrer Baró de Sant Petrillo, era prou més gran i ens permetia també legalitzar-nos com a bar. Amb això poguérem passar de tenir una simple seu a mantenir un espai totalment obert cap al barri. Va ser doncs, un canvi total en la realitat del projecte perquè ens permetia un treball més intens a Benimaclet i amb els seus col·lectius i associacions de veïns. Hui el Terra és un Centre Social autogestionat per un bar -amb quatre persones que s’hi dediquen professionalment. En aquests moments hi treballa, a més de Maulets, l’Assemblea del Terra i el SEPC. El naixement del Terra és una fita molt important per l’independentisme a València ja que fins aquell moment no hi existien espais oberts on la gent trobara el nostre discurs. Això hui ha canviat i cada vegada hi ha més locals d’aquesta mena, com ara El Racó de la Corbella.

Certament no és fàcil obrir un espai d’aquestes característiques… al llarg d’aquests anys haureu passat de tot.

En efecte, nosaltres valorem que a la història del Terra actual hi ha tres moments clau. El primer quan vam obrir, ja que l’obertura d’un espai autogestionat amb aquestes característiques suposava un salt qualitatiu. El fet que en relatiu poc temps aconseguírem els diners i la gent per treballar-hi diu molt de la capacitat de l’Assemblea de Maulets de l’Horta.

El segon moment que cal destacar fou quan ara fa uns anys l’amenaça de tancament planava sobre el Terra. Un constructor havia comprat la finca i volia fer-nos fora. Així iniciarem una campanya que reuní molts suports solidaris i així, a més d’aconseguir que escamparen els mals auguris també sumaren molta gent al projecte i això l’eixamplà i l’enfortí.

Per últim, enguany, hem fet créixer encara més el projecte donat que el Terra passa d’obrir de vesprada- nit a fer-ho durant tot el dia. Això permet que s’acoste tot tipus de gent al Centre Social, a més de la base prèvia composta per estudiants i joves.

Què ha suposat per a Maulets tot això?

El Terra ha sigut i és el projecte més important de l’Assemblea de l’Horta. Per als joves és fonamental tenir espais propis de trobada, reunió i militància, això a València no és fàcil. Així doncs, Maulets no seria el que és sense el Terra, i viceversa. El Terra ha permès l’autogestió de l’assemblea però a més a partir de la nostra activitat en aquest espai molts joves de Benimaclet s’han apropat a Maulets.

Així el Centre Social ens ha permès arrelar-nos i incrementar la nostra militància. De la mateixa forma, en ser aquest un barri on bona part de la població és universitària, el potencial per fer-te sentir entre els joves de comarques és molt gran. En general el Terra ha permès que Benimaclet perda els prejudicis respecte l’esquerra independentista i Maulets i que majoritàriament vegen en nosaltres persones que aportem coses positives al barri.

Sens dubte la percepció del veïnat respecte l’independentisme ha canviat. Com ha estat això?

El Terra ha estat sempre un projecte centrat en aquest barri. Des d’ací s’impulsà la campanya Salvem l’Horta de Benimaclet. També hem sigut una part fonamental en l’articulació de Benimaclet Viu, una plataforma àmplia i intergeneracional que agrupa les associacions de mares i pares, les associacions de veïns, l’Assemblea del Terra, l’Assemblea de Benimaclet d’Endavant, Maulets,…Totes aquestes sinergies han estat possibles gràcies a l’existència d’un espai independentista obert: El Terra. Amb tots aquests anys de treball hem aconseguit que la gent del barri passe de vore’ns com a mers agitadors a considerar-nos gent capaç de dur avant iniciatives que poden millorar la seua vida.

Si haguérem d’enumerar tots els actes organitzats durant aquests deu anys supose que mai acabaríem!

En efecte, a banda de les dues plataformes que hem apuntat abans, al Terra s’han fet multitud de tallers, exposicions, xerrades, actuacions musicals,… Maulets, SEPC, l’Assemblea del Terra, i també els col·lectius del barri, són els que han donat vida a aquest espai i han fet possible que siga el que és. A part hem organitzat anualment les Falles alternatives i hem celebrat Carnestoltes. A més aquest any hem participat en l’organització de la Trobada d’Escoles en valencià a Benimaclet.

En l’actualitat estem impulsant la Cooperativa de Consum responsable i la Universitat Lliure de Benimaclet -projecte que neix des de Benimaclet Viu. Aquests són dos projectes amb molt de potencial i que van en la línia de donar alternatives per la transformació social en l’àmbit local, és a dir, del municipalisme. A més d’això, El Terra ha sigut un lloc de trobada i l’independentisme sempre ha tingut ací un altaveu, ja siga a través d’actes com de publicacions, propaganda, etc. El Terra sempre ha tingut clar que és una eina al servei de l’esquerra independentista.

I per acabar, quines són les vostres perspectives de futur?

Doncs continuar durant molts anys més aquest treball d’eixamplament del discurs de l’independentisme així com aconseguir generar noves eines de transformació social. I fer també que el Terra continue sent una referència per als joves de tot arreu.


[bar group="860×106"]