El veïnat vol un ús públic i autogestionat per al solar del Princesa

Cua per votar al referèndum sobe el cinema Princesa de ValènciaEl proppassat 14 de novembre s’obriren les urnes de la consulta popular que durant quinze dies s’ha realitzat al barri de Velluters, a la Ciutat Vella de València, per decidir què fer amb el solar de l’antic Teatre Princesa.

La campanya “Recuperem el Princesa, reviscolem el barri”, organitzada per Ca Revolta, Endavant, l’Associació de Veïns de Velluters “El Palleter” i l’agrupació d’arquitectes Sostre, tancà la primera fase amb el recompte dels vots que veïnes i veïns han emés en la consulta popular sobre el futur d’aquest espai.

En el marc d’un Taller d’Urbanisme Participatiu, els diferents col·lectius que participen de la campanya donaren a conèixer els resultats dels 228 vots que s’han contabilitzat.

Les peticions dels veïns i veïnes
El dissabte 31 d’octubre s’instal·laren les primeres urnes al barri en un acte simbòlic que tingué un gran ressò en la premsa local valenciana. Durant les dues setmanes posteriors, les urnes han estat a l’abast dels veïns i veïnes a locals com Ca Revolta o la llibreria Sahiri i també en diversos punts del barri on s’instal·laren paradetes informatives de manera puntual, com ara a les escoles del barri o el Mercat Central. Així, s’han pogut reunir 228 vots, que equivalen, aproximadament, a l’u per cent de la població del barri.

Les respostes a les diferents preguntes que es plantejaven han sigut contundents en alguns casos: el 97,4% dels vots eren partidaris que el solar del Princesa fóra destinat íntegrament a ús públic; un 89% ha demanat que els equipaments que s’hi instal·len estiguen gestionats autònomament pel veïnat de Ciutat Vella.  Pel que fa al tipus d’equipament preferit, les opinions han sigut més diverses: un 38% s’ha decantat per equipaments culturals, un 23% per un centre social on es puguen fer reunions, actes, i altres activitats dels veïns i veïnes; un 11,5% ha optat per un centre educatiu; un 10,4% per una instal·lació esportiva; i un 6,1% ha optat per una instal·lació sanitària.

És significatiu que la resposta a la darrera pregunta sobre si es creia que l’Ajuntament tindria en compte els resultats de la consulta, un 84% dels participants ha dit que no.

Valoracions dels organitzadors
La participació del veïnat, per bé que en termes absoluts pot semblar reduïda, ha sigut més que satisfactòria per als organitzadors. L’escassetat de mitjans i la poca tradició d’aquesta mena d’iniciatives a la ciutat no ha facilitat una participació més elevada, però això no ha impedit constatar que el suport del veïnat a la campanya és ample. Des de la campanya s’ha assegurat que “els resultats són una mostra vàlida dels desigs del veïnat de Ciutat Vella” i han emplaçat l’Ajuntament de València ha tindre en compte l’expressió de la voluntat del veïnat.

Taller d’Urbanisme Participatiu
Un dels col·lectius impulsor de la campanya, l’agrupació d’arquitectes Sostre, va organitzar un taller d’urbanisme participatiu al llarg del cap de tot el setmana, que va comptar amb la presència d’arquitectes d’arreu de l’Estat que han viscut iniciatives semblants. Durant el taller es donaren a conéixer les mancances del barri de Velluters i es començaren a planejar algunes de les possibilitat d’actuació en el solar, d’acord amb els resultats de la consulta.

La campanya continua
La campanya enceta ara una nova fase, que, d’entrada, consistirà en traslladar els resultats de la consulta a les administracions. Per bé que encara no hi ha un calendari fixat, les accions de denúncia i la visualització de la reivindicació continuaran inintermitentment fins que s’aconseguisquen els objectius: reviscolar Velluters i recuperar el Princesa.