Els convocants celebren un ampli seguiment de la vaga general a Euskal Herria

Polígon aturat per la vaga. Foto: Gara

Els sindicats que han convocat per avui dijous 21 una vaga general a Euskal Herria (ELA, LAB, ESK, STEE-EILAS, EHNE i Hiru) han assegurat que la convocatòria està tenint un ampli seguiment. El diari Gara informa que aquest matí han estat detinguts cinc vaguistes a Irun, Gasteiz, Donostia i Trapagaran.

>> La setmana passada un representant de LAB, sindicat que convoca la vaga, va visitar els Països Catalans per exposar els motius de la vaga. L’ACCENT vam parlar amb ell i us en fem crònica.

Gaizka Uharte Balda, membre del comitè nacional de LAB, va estar a la Universitat Pompeu Fabra convidat pel SEPC i al barri de Gràcia convidat per Endavant en dues xerrades per explicar el motiu que els ha portat ha convocar la vaga.

Davant de la situació de crisi, va explicar Uharte, les reivindicacions de la patronal per afrontar-la són les que les institucions basques i estatals tenen en compte i han col·locat sobre la taula, no pas les dels treballadors. Així que la vaga convocada vol servir per canviar aquesta situació i dir que calen unes altres mesures per afrontar la crisi: “Cal que les nostres reivindicacions se situin al centre del debat. Ara els treballadors i els pobles estan al servei de l’economia, i cal donar-hi la volta perquè l’economia estigui al servei dels treballadors i els pobles”.

Una de les preocupacions que els ha impulsat a convocar la vaga és que l’atur ha augmentat un 50% aquest any entre els treballadors i les treballadores basques. I dels que estan a l’atur, la meitat no cobren cap prestació.

La plataforma sindical que convoca la vaga ho fa amb quatre reivindicacions unitàries:

  1. Treball per a tothom
  2. Distribució de la riquesa
  3. Democràcia econòmica
  4. Dret a decidir com a poble sobre les polítiques socials i econòmiques

 

Els sindicats convocants han aconseguit l’adhesió d’una plataforma conformada per 65 agents socials que té l’objectiu de socialitzar la necessitat del canvi.

Uharte va criticar els sindicats estatals espanyols que no han pres la mateixa decisió dels bascos, ja que considera que “no fer la vaga és una greu irresponsabilitat”. I va acusar explícitament CCOO i UGT de “fer més suaus les mesures de la patronal”.

I després de la vaga què? Aquí rau el debat, va explicar. Un cop les treballadores i treballadors bascos hagin “deixat en evidència la necessitat del canvi” amb la vaga, s’iniciarà un debat sindical sobre els propers passos a fer perquè es tinguin en compte les seves reivindicacions.