Enllaçats per la llengua s'estén al País Valencià i es mobilitza arreu del territori

Enllaçats per la llengua s'estén al País Valencià i es mobilitza arreu del territori

quadrat-baix

La campanya Enllaçats per la Llengua, que sorgí a les Illes l’any passat en resposta a l’ofensiva del Govern de Bauzá contra el català, ha arribat al País Valencià de la mà de quasi una vintena d’entitats i organitzacions.

Així, amb el lema “Defensem la nostra llengua, abracem els centres educatius”, Enllaçats per la Llengua ha convocat mobilitzacions als centres educatius; en concret, cadenes humanes i concentracions entre els dies 7 i 9 de març per “abraçar” simbòlicament els centres i defensar l’ensenyament públic, de qualitat i en català. Així, els dies 7 i 8, a les onze del matí, es faran les abraçades als instituts i a les universitats, i a les cinc de la vesprada, als centres d’educació infantil i primària.

Segons denuncien els participants de la campanya, “des de fa mesos, el Govern de l’Estat i, especialment, el Ministeri d’Educació estan emprenent diverses mesures de menyspreu i marginació de les llengües pròpies dins del sistema educatiu, que tenen la seua màxima expressió en l’avantprojecte de llei educativa, la LOMQE”. Així mateix, “al País Valencià s’afegeix el resultat de l’aprovació d’un Decret de plurilingüisme que no respecta el valencià i els programes òptims educatius d’immersió lingüística establerts des de fa dècades.”

Convocatòria nacional el dissabte 9

Per al dissabte 9 de març s’havia convocat inicialment concentracions a les portes dels ajuntaments valencians i a les Delegacions del Govern espanyol a Alacant, Castelló i València, però, posteriorment, la convocatòria s’ha estès a la resta del país, com han anunciat en roda de premsa els representants de la Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC), d’Amics de la Bressola, de l’Obra Cultural Balear, del sindicat d’ensenyament USTEC-STEs i del Centre Internacional Escarré per a les minories ètniques i les nacions (CIEMEN). D’aquesta manera, la del dia 9 esdevé una de les primeres protestes simultànies arreu del territori en defensa de la llengua. Els convocants també han fet saber que aquest només és un punt de partida i que hi haurà més mobilitzacions conjuntes. Així mateix, encoratgen tot tipus d’entitats a fer seu el manifest i convocar mobilitzacions sense cap altre requisit, ja que “aquesta campanya no té propietari i ha de ser a l’abast de tothom”.

Entitats en defensa de la unitat de la llengua

La campanya es va presentar a València el passat 27 de febrer a la Societat Coral el Micalet, de la mà de Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana i Josep Ricard Revert, president de la Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes de València, que van parlar en nom de les entitats convocants del País Valencià. Entre aquestes, hi ha organitzacions com Ca Revolta, ACPV, STEPV, Castelló per la Llengua i altres associacions de pares i mares i sindicats. En l’àmbit dels Països Catalans, la campanya Enllaçats per la Llengua compta amb el suport de l’esquerra independentista a través del SEPC i Endavant i, a més, està integrada per diversos sindicats, entitats de renovació pedagògica organitzacions com l’OCB i CIEMEN, entre d’altres. En total, són més de 500 les entitats que han signat el manifest d’Enllaçats per la Llengua.

Manifest d’Enllaçats per la Llengua:

‘Enfront dels atacs contra la llengua catalana arreu dels nostres territoris, orquestrats principalment pel Partit Popular, les entitats signants d’aquest manifest:

–Ens refermem en la lluita per aconseguir el plens drets lingüístics i el dret irrenunciable a poder viure plenament en la llengua pròpia d’aquest país.

–Defensem polítiques lingüístiques d’equitat que passen per avançar en la normalització de l’ús i el coneixement de la nostra llengua, per fer present el català a les administracions, a l’escola, als mitjans de comunicació, etc., i per fer del català la llengua comuna i de cohesió social.

–Denunciem que tractar de forma igual les dues llengües oficials a l’ensenyament, com pretén el ministre Wert, en el context actual, resulta injust, ja que és l’únic àmbit en què es pot garantir el dret dels ciutadans a conèixer la nostra llengua. Encara queda molt camí per fer per a la plena normalització lingüística.

–Reivindiquem la necessitat de fer del català la llengua vehicular a l’educació, afavorint la immersió lingüística en contextos sociolingüístics adversos, alhora que volem capacitat en el coneixement i ús de diverses llengües els nostres alumnes.

–Defensem, així mateix, la necessitat de fer del català la llengua vehicular en els mitjans de comunicació públics, l’administració, la justícia i els cossos de seguretat.

–Volem aconseguir el ple coneixement del català per a tota la ciutadania, ja que és un acte de justícia amb la llengua i amb totes les persones que tenim el dret al seu ús i coneixement.

–Argumentem que la construcció d’una comunitat lliure i cohesionada només és possible sobre la base de garantir el coneixement per a tothom, siga quin siga el seu origen social o cultural.

Per tots aquests motius, les entitats i els moviments civils que hem liderat socialment les diferents respostes en defensa de la nostra llengua davant cada agressió i en cada lloc, creiem que ara és el moment d’una gran resposta general en tot l’àmbit de la nostra comunitat lingüística.

Enllaçats per la Llengua, proposta nascuda a les Illes enfront dels intents de minoritzar el català a les escoles i les administracions públiques, és avui una expressió que ens convoca a la unitat en la defensa de la llengua que ens és pròpia, més enllà de les Illes, també a la Franja, a la Catalunya Nord, al País Valencià i al Principat de Catalunya.

Amb aquest lema, doncs, hem convocat el dia 9 de març a una jornada general d’acció per la llengua, amb mobilitzacions enllaçades i simultànies.

Per la dignitat i per la igualtat!’