Esquerra Unida es trenca, també, a les Illes Balears

Esquerra Unida s’està trencant, també, a les Illes Balears, on no només està en marxa un “suposat” procés de refundació, sinó també un “confirmat” procés de trencaments i divisions internes gairebé irreconciliables. Durant els darrers dies han tingut lloc alguns esdeveniments que han deixat el projecte federalista de Izquierda Unida greument ferit a l’arxipèlag català.

El coordinador general d’EU Mallorca i Balears, David Abril, ha dimitit de tots els seus càrrecs de partit durant aquesta setmana passada, i només dos dies després ha convocat una roda de premsa junt a d’altres ex càrrecs per anunciar la creació d’una nova formació política.

En la roda de premsa hi havia els representants de les tres corrents internes escindides en els darrers mesos d’Esquerra Unida que, a més, compten amb la major part de militants amb responsabilitats polítiques dins el partit i les institucions. La consellera d’Afers Socials del Govern, Fina Santiago, o el conseller insular d’Interior, Miquel Rosselló, són dos dels peixos grossos que han encapçalat la proposa d’una nova formació política amb el fins fa dos dies coordinador general d’EU Balears.

Ja fa temps que el debat dins la formació d’excomunistes de les Illes ha passat de ser intern a esdevenir públic, com també les friccions que han acabat per esquarterar el partit. Aquesta situació, d’alguna manera, és més o menys present a la major part de territoris on Esquerra Unida hi té presència, dins i fora dels Països Catalans.

Ara bé, també és cert que la resolució d’aquests enfrontaments ha acabat de manera molt diferent a cada indret. Al Principat de Catalunya, per exemple, fa molts anys que existeixen dues marques d’excomunistes: Esquerra Unida – Alternativa i Iniciativa per Catalunya. Doncs bé, sembla que a Mallorca, i a les Illes Balears, la unitat d’Esquerra Unida (fins ara una filial prou compacta d’Izquierda Unida), pren camins semblants, apuntalant l’evidència que el projecte de l’esquerra espanyola té molt poca capacitat de connexió amb la societat catalana.

Val a dir, a més, que alguns dels motius que han donat lloc a les esquerdes dins EU Balears són molts semblants als que han esdevingut a altres territoris dels Països Catalans. Sembla que un dels principals motius per apostar per l’escissió ha estat l’excessiva dependència i ortodòxia marcada des de Madrid i el Partido Comunista Español, que a Mallorca té alguns seguidors incondicionals, com Manolo Cámara i Eberhard Grosske (regidor a Palma pel Bloc).

A més, els sectors escindits, destaquen també per ser els més propers a altres partits de l’esquerra parlamentària més sobiranista, com el PSM, ERC o els Verds, amb qui volen reforçar el projecte del Bloc (coalició electoral dels sectors més progressistes que estan al Parlament balear) independentment de quines siguin les aigües que arribin des de Madrid.