Evo morales arrasa a Bolívia i promet aprofundir en la transformació socialista

Evo morales arrasa a Bolívia i promet aprofundir en la transformació socialista

El Moviment al Socialisme (MAS), encapçalat per Evo Morales, ha estat el clar guanyador de les eleccions bolivianes del 6 de desembre, amb més del 63% dels vots favorables, a falta encara de comptar part del vot rural, fet que podria incrementar encara més el seu resultat.

Les eleccions, que comptaven amb observadors de l’ONU, l’ Organització d’Estats Americans, la Unió Europea i Mercosur, han mostrat un increment del suport a la formació d’esquerres. Malgrat els grans esforços i recursos destinats per les oligarquies econòmiques i els grans grups de comunicació que controlen a intentar bastir una alternativa de dreta, el seu candidat Manfred Reyes hauria quedat per sota el 24%.

>> El MAS guanya entre els residents a Barcelona

La formació de Morales ha guanyat tant a l’Assemblea com al Senat, obenint 25 dels 36 senadors i 90 dels 130 diputats, i ha augmentat suports tant a les àrees rurals, cocaleres i mineres, on té la immensa majoria, com a les zones més riques i feus de la dreta, com Santa Cruz, Pando o Beni, on s’acosta ja a l’empat tècnic. L’abstenció ha estat molt baixa, al voltant del 10%.

Morales, en un discurs al ‘Palacio Quemado’ va dedicar la victòria als governs i processos antiimperialistes, i va refermar el seu compromís amb l’aprofundiment del procés de transformació socialista.

Els bolivians emigrants

A Barcelona, que comptava amb diverses taules de votació ha comptabilitzat 6.982 vots pel MAS, davant 6.183 del PPB, a València, en canvi, el candidat de la dreta ha obtingut 4.556 suports, per 3.280 del MAS. Al conjunt de l’Estat ha guanyat Morales, com també a Brasil, Estats Units i Argentina.