Èxit rotund del cinema a la fresca en valencià a Velluters

cinema_fresca_vellutersLa força popular d’estima a la llengua i la demanda de productes culturals en valencià es feren patents aquest passat dimarts al mateix cor de la ciutat de València. Més de 700 persones -cadascú portant-se la seva cadira de casa- assistiren a la primera sessió del cicle de cinema a la fresca a la Plaça del Pilar del barri de Velluters, organitzat per l’associació de veïns, l’associació cultural Lluna Roja i el servei de normalització del valencià de la Universitat de València. La pel·lícula amb què s’iniciava el cicle era la premiada Pa Negre, dirigida pel mallorquí Agustí Villaronga.

Abans d’iniciar-se la projecció, Santi Alminyana, en nom de l’Associació de Veïns El Palleter, donava la benvinguda i convidava a recuperar el carrer com a lloc d’encontre i eix vertebrador de la vida social. La necessitat d’avançar en la normalització del valencià, també en àmbits “difícils” com el cinema, va ser també un dels eixos destacats pel protaveu veïnal. La reivindicació de la llengua es va fer també present amb una pancarta d’Endavant amb el lema “Sí al valencià. Cap agressió a la nostra llengua”, amb la voluntat de denunciar la supressió de les línies en valencià promoguda pel Partit Popular mitjançant l’anomenat decret de plurilingüisme.

El cicle de cinema continuarà els propers dimarts de juliol. El dia 12 es projectarà La Mosquitera, protagonitzada per Emma Suarez i Eduard Fernández. El 19 serà el torn de Woody Allen amb Coneixeràs l’home dels teus somnis, que es projectarà en versió original subtitulada al valencià. I finalment, la iniciativa es clourà el 26 amb la projecció de Xarxa Social, la pel·lícula sobre el fundador de Facebook.