Extrema dreta a la “Ciutat del Sants” (Vic)

La pujada de l’extrema dreta a Vic i arreu és un fet consumat. Això preocupa, sobretot quan a Vic s’ha creat un embrió, com la PxC, que en les últimes eleccions municipals va créixer, encara que després en les catalanes i espanyoles va baixar considerablement. Com s’han de combatre aquest tipus de partits? A Vic s’han fet manifestacions, denuncies, concentracions, s’han escrit llibres… però amb tot sembla que quan més se’n parla més en surten beneficiats i reforçats.

 

Al meu entendre, per desactivar la PxC en l’àmbit municipal, cal fer una feina de formiga, constant i llarga, a través del contacte directe amb els seus potencials electors i essent molt transparents en el discurs. Parlant i actuant els podem arribar a desactivar, discutint el seu raonament pla i fals, dirigint-nos a qui a les eleccions municipals els voten però no en altres conteses electorals, la qual cosa vol dir que no combreguen fidelment amb els seus plantejaments.

Des del coneixement de més de quatre anys a l’ajuntament de Vic i molts més d’activitats a la ciutat, arribo a la conclusió que les propostes de la PxC més que ideològiques són anti tot el que ve de fora, ja que això els hi dona vots. Aquest fet s’ha de denunciar constantment, sobre tot des dels espais públics, com és el ple de l’ajuntament. Aquí s’ha de tenir un front d’atac sense entrar en política espectacle, que per reiterada perd tot el seu efecte a les primeres de canvi. Al mateix temps s’ha de tenir sempre contacte directe amb la ciutadania (des dels barris) per contrarestar les seves propostes. Com he dit, cal una feina de formiga que no es pot fer mitjançant accions que els hi donin publicitat, perquè això ens ha demostrat que tan sols els afavoreix.

Penso que la PxC no té una ideologia clara. Tenen un rerefons polític, però públicament el seu líder es guia i va seguint el rumb del què sap que li donarà més vots. M’explico, si cal estar a favor de les seleccions catalanes doncs ho fa i tan tranquil.

I l’alternativa pels seus votants? La majoria no veuen alternativa, la seva sensació és que la política està allunyada de la realitat. Aquí s’ha de treballar a fons, tenir credibilitat i buscar un lideratge positiu políticament parlant, ja que sinó, aquest embrió anirà creixent i … preocupa fins on pot arribar.

*Laia Jurado i Canadell és mestra, ex regidora de l’Ajuntament de Vic per la CUP.