[bar group="860×106"]

Iran executa un activista kurd

El jove militant Ehsan Fattahian va ser penjat el dia 11 de noviembre de 2009. Fattahian, de 27 anys, estava condemnat per la seva pertinença al PJAK, partit independentista kurd a l’Iran,. Va ser executat de matinada a la presó de de Sine, al Kurdistan Est.

La condemna a mort, malgrat no declarar-lo culpable de cap acció armada, va ser conseqüència de la situació política iraniana, ja que inicialment havia estat condemnat a 10 anys d’empresonament, però un tribunal superior va canviar la pena. Ezzatollah Fattahian, el pare, va explicar que els responsables de la presó no havien deixat que la família el veiés en els darrers 3 mesos.

Organitzacions de drets humans han alertat que dos altres kurds estan amenaçats d’execució imminent a l’Iran, i almenys 11 persones més (10  homes i una dona), s’enfronten  al risc d’una condemna a la pena capital per activitats relacionades amb organitzacions de resistència kurdes prohibides.

El PJAK (Partit per a la Vida Lliure de Kurdistán), proper al PKK,  manté una lluita armada per la llibertat del Kurdistan sota domini iranià. En els darrers anys l’ascens de les seves operacions guerrilleres ha posat en evidència un augment la cooperació entre Iran, Irak i Turquia per a perseguir els militants kurds. Iran (com Irak) permet que avions turcs de l’OTAN sobrevolin el seu espai aeri, igual com Irak permet el pas d’avions iranians, suposadament enemics, per a bombardejar posicions del PKK i el PJAK situades als massisos muntanyencs de les zones frontereres.

 


[bar group="860×106"]