La Catalunya Nord es reivindica a Perpinyà

El 7 de novembre de 1659 el rei Felip IV de Castella (i III d’Aragó) va dividir els territoris del Principat de Catalunya en dues parts, per cedir-ne les comarques septentrionals a la corona francesa. Així, en virtut del Tractat dels Pirineus, que posava fi a la guerra dels Trenta Anys, el comtat del Rosselló i part de la Cerdanya passaren a mans de Lluís XIV i s’encetà la separació més prolongada que han tingut els territoris catalans des de la creació de la Corona d’Aragó.

La divisió del Principat fou, en part, un càstig als catalans després de la Guerra dels Segadors, però també fruit de la derrota militar front als francesos (que havien ocupat militarment els territoris en diverses ocasions) i la voluntat en la taula de negociació per part de la corona Hispànica de prioritzar altres qüestions front a la integritat del Principat. Un integritat que fou vulnerada sense consultar les institucions principatines, i que fou definitivament establerta després de la Guerra de Succió, el 1720.

Com cada any, el dissabte més proper al 7 de novembre -demà dia 8-, la ciutat de Perpinyà acull les mobilitzacions en commemoració d’aquesta Diada, que són també la cloenda del Correllengua que se celebra per tots els Països Catalans.

El lema d’enguany és ben explícit: La Catalunya Nord és Catalunya. Una afirmació necessària en plena efervescència identitària a la Comunitat Autònoma de Catalunya, que no sempre té en compte la pròpia història a l’hora de plantejar els reptes de futur.

L’esquerra independentista serà present a la Diada tant a la manifestació (16h, plaça de Catalunya), com en actes previs. En concret, la CUP de Perpinyà ha organitzat un acte sota el títol “Pel dret a decidir-ho tot”. Aquest acte polític (11h, la plaça dels Peluts) servirà també per cloure la campanya del 9N. Segons han anunciat, hi participaran Xavi Larralde, en nom de Sortu del País Basc, Gabriel Llesta, del Col·lectiu Sense Papers, Gautier Sabrià de la CUP de Perpinyà i el diputat David Fernàndez.

Com ja ve sent tradicional, la Diada posarà el punt i final entre notes musicals, amb un concert a la Casa Musical de Perpinyà amb els grups The Terrific Turkeys i Dr. Calypso.