[bar group="860×106"]

La COS, contra la precarització a Cinesa

Avui és l’últim dia de la Festa del Cinema, esdeveniment organitzat per diverses sales de cinema que ofereix la possibilitat de veure pel·lícules a preu reduït. Cinesa és una de les empreses participants, i en aquest marc la Coordinadora Obrera Sindical (COS) ha aprofitat per organitzar una sèrie de mobilitzacions per reflectir les precàries condicions de treball dels treballadors de la companyia.

La secció sindical de la COS a Cinesa Heron City v aconvocar ahir una concentració davant els establiments de Cinesa al centre comercial de La Maquinista, al barri del Bon Pastor de Barcelona. Desnes de persones s’hi van agrupar durant dues hores i després van aprofitar per fer difusió d’una altra lluita sindical present al mateix centre comercial: la situació laboral dels treballadors de McDonalds a La Maquinista. En aquest cas, el conflicte neix arran de l’acomiadament d’un treballador després de denunciar condicions indignes de treball.

Segons Núria Satorres, de COS Cinesa, l’objectiu és extendre la lluita als treballadors de Cinesa d’altres centres de treball, aixi com a altres professionals del sector. “Cal sumar esforços i no estar sol en la defensa dels nostres drets”. Després de la mobilització d’ahir, avui la COS convoca una concentració davant les sales de Cinesa Diagonal a les vuit del vespre.

Segons el sindicat, els centres comercials són un exemple paradigmàtic del que es coneix com a nova classe treballadora: joves immersos en llocs de treball amb condicions laborals precàries.

Les principals reivindicacions de la secció sindical de la COS han estat l’equiparació salarial entre tots els treballadors, la necessitat de tenir un horari i un espai adequat durant la jornada laboral, la possibilitat de recuperar els dies de lliure disposició perduts tal i com reflecteix el conveni, i l’ampliació de la plantilla per assumir el conjunt de tasques exigides. Segons la secció sindical COS Cinesa, a més, els descansos que els treballadors tenen en el transcurs del torn de treball depenen únicament de la voluntat de l’encarregat i el temps per sopar s’ha vist reduït des de fa un any. Segons Núria Satorres, Cinesa no ha reconegut en cap moment la secció sindical del sindicat com un interlocutor vàlid, i no només no escolta les seves reivindicacions sinó que pressiona als treballadors perquè s’hi posicionin en contra. “Menteixen dient que el que fem és il·legal, jo mateixa vaig rebre pressions”, afirma Satorres.

Petites victòries

La realització de dos piquets informatius Heron City durant el mes de juliol va propicioar la marxa d’un dels encarregats de Cinesa, així com que s’hagin recollit algunes de les demandes expressades pel sindicat.

Però no tot són flors i violes, ja que els treballadors denuncien que Cinesa maniobra fora de la legalitat. A tall d’exemple, l’empresa hauria exigit votacions a mà alçada en una assemblea de treballadors amb presència de membres de la gerència.

Un altre cas similar és el cas del restaurant McDonald’s del Centre Comercial La Maquinista. Allà, un treballador va ser acomiadat per denunciar les condicions de treball i salut laboral precàries.

Repressió sindical

Arran del piquet informatiu realitzat el 2 de juliol, agents de seguretat privada van intentar impedir la concentració mitjançant una agressiva actuació que va acabar amb cops. L’agressió va ser denunciada i ha propiciat un judici que s’havia d’iniciar el 28 d’octubre però s’ha acabat ajornant.


[bar group="860×106"]