La CUP aferma posicions al centre del Principat

La CUP aferma posicions al centre del Principat

centralsERC té a les seves mans atorgar l’alcaldia de Navàs a CiU o a la CUP

La CUP va aconseguir també ampliar la seva presència política a les comarques centrals del Principat. En un context de reforçament clar de l’hegemonia convergent en aquest territori, la CUP esdevé l’única opció d’esquerres clarament emergent.

A Manresa la CUP assolí 2 regidors, doblant els resultats de l’anterior contesa, malgrat la nova competència d’una candidatura veïnal d’esquerres i de Solidaritat. Manresa és una de les ciutats on ERC aconsegueix mantenir els resultats anteriors, però on l’ensorrada del PSC i ICV -a l’equip de govern, juntament amb ERC- és antològica: perden la meitat dels vots cadascú. També a Manresa PxC demostra tenir un electorat a qui poc importa el treball polític. Malgrat un treball nefast que fins i tot ha ratllat el ridícul, no haver aparegut al Ple municipal en tot un any i haver destituït el número 2 per ser “massa falangista”, la formació ultradretana ha aconseguit sumar 800 vots més i passar d’un a dos regidors.

A Vic la CUP manté els dos regidors però arriba a augmentar 500 vots respecte el 2007, superant per primera vegada el PSOE. Plataforma per Catalunya manté la segona posició i tot i augmentar només 150 vots, aconsegueix un regidor de més, arribant a 5. Vila d’Abadal, l’alcalde de CiU, veu com la seva política d’intentar acontentar l’electorat xenòfob no aconsegueix frenar la progressió d’Anglada. Amb tot, CiU torna a guanyar les eleccions i augmenta de vots. PSC, ERC i ICV perden centenars de vots, mentre que Solidaritat aconsegueix un representant a la localitat on López Tena inicià la seva projecció mediàtica amb les consultes sobre la independència.

A Berga es confirmen els resultats anterior però l’aritmètica els atorga aquest cop un regidor més, arribant als 3. En aquesta localitat CiU assoleix la majoria absoluta gràcies a l’ensorrada del PSC. A Capolat, un poble de vuitanta habitants, la CUP aconsegueix obtenir un regidor.

On la CUP podria assolir l’alcaldia seria a Navàs. Jaume Casals es convertirà en el primer alcalde de la CUP de la zona si les converses amb ERC arriben a bon port i aconsegueixen descavalcar els convergents del poder municipal que ostenten des de mitjans dels 80. Els quatre regidors de la CUP, sumats als 3 d’ERC, poden superar els 5 de CiU, mentre que l’únic regidor del PSOE queda fora de totes les travesses.

També a Artés la CUP aconsegueix ser segona força, però amb un panorama més fragmentat, fet que li dóna un paper important però no necessàriament decisiu en la conformació d’una majoria.

A Sant Llorenç de Morunys, una candidatura independent impulsada pel casal independentista de la localitat, ha aconseguit esdevenir la segona força, a només dos vots dels guanyadors. En aquesta localitat també les coses estan obertes, ja que es poden conformar majories utilitzant múltiples combinacions.

  • El suport a les candidatures d’unitat popular al Bages, Berguedà, Osona i Ripollès:

centrals

+ Tots els regidors de la CUP poble a poble

+ Les CUP pugen a Valls i entren a Reus, però l’onada de la dreta escombra el Camp de Tarragona i l’Ebre

+ Les CUP creixen als vallesos i les CAV es reforcen a l’Occidental

+ Es debilita el domini del PSC al Baix Llobregat i CiU esdevé segona força

+ La taca de la unitat popular s’estén al Penedès, Anoia i el Garraf

+ El PSC perd l’hegemonia al Barcelonès mentre CiU guanya Barcelona i el PP Badalona

+ Matisos dins el domini blau. Radiografia de les eleccions a la Ciutat de València

+ Illes Balears: El PP arrasa, però el PSM aguanta l’embestida