La detenció d’independentistes per cremar fotos del rei encén una onada de suport

Aquest dilluns 12 de desembre de 2016, agents dels Mossos d’Esquadra detenien 3 independentistes per ordre de l’Audiència espanyola, arran d’una delació i  denúncia del mateix cos policial pels fets de la passada diada de l’Onze de setembre, en què centenars de persones van  cremar fotografies del rei espanyol Felip VI en un acte de l’esquerra independentista. L’actuació dels Mossos en aquella diada fou feta sota les ordres del conseller d’interior, sense cap requeriment espanyol.

El primer en ser detingut fou en Jordi Alminyana, detingut a Barcelona en sortir de casa al matí, poc després ho seria Aitor Blanc, regidor de Santa coloma de Gramenet, i unes hores més tard Ivan Altimira, quan anava al  districte barceloní de Sant Andreu, on és conseller. Els mossos van lliurar els tres detinguts a la Guàrdia Civil, que després de tancar-los a la Caserna de Sant Andreu de la Barca durant la nit els va traslladar a Madrid a declarar al tribunal especial espanyol per a la persecució política.

La matinada del dia 13 la Policia espanyola detenia dos independentistes, Roger Santacana i Nora Miralles, després d’aturar a Alcalá de Henares un autobús que es dirigia a Madrid a donar suport als detinguts. Durant el amtí del dimarts 13 han declarat davant el jutge i cap a les 3 de la tarda eren posats en llibertat.

Al llarg del dia 12 les reaccions no es van fer esperar, l’esquerra independentista, en un comunicat signat per Arran, Endavant, COS, Alerta Solidària i la CUP, denunciava les detencions, carregant contra l’audiència espanyola, el govern espanyol i el govern de Junts pel Sí, a qui acusen de mantenir un acord tàcit per reprimir l’esquerra independentista, un moviment que “posa el dit a la nafra” davant els maniobres de possibles pactes i reclamaren la necessitat de la desobediència i la ruptura amb l’estat espanyol.

Per la seva banda la CUP demanava la destitució del Conseller d’Interior Jordi Jané, en una compareixença en què els seus diputats esquinçaren fotografies del monarca espanyol. Mireia Vehí afirmà que “Ni el govern espanyol ni la Conselleria d’Interior aturaran el referèndum”. La Delegació del Govern espanyol ha anunciat que portarà aquest gest dels diputats a la fiscalia.

Diferents formacions polítiques i socials mostraren també el seu rebuig a les detencions i el suport als detinguts, fou el cas del sindicat CGT, presidents d’Òmnium, Jordi Cuixart i de l’ANC, Jordi Sànchez, els sindicats basc LAB i l’andalús SAT, o la formació Euskal Herria Bildu, a més d’algun dirigents de Barcelona en Comú com Jaume Asens, o de Podem com Iñigo Errejón, entre molts altres col·lectius i entitats, col·lectius locals i d’esquerres i agrupacions de les entitats sobiranistes.

Per contra, la líder del PDECat Marta Pascal tancava files al voltant del conseller d’Interior i atacava els independentistes amb una curiosa acusació, sostenint que les accions de rebuig a la monarquia espanyola “no amplien la base social del nou estat”. Idees similars difonien els mitjans afins al govern autonòmic, obviant el fet que el procés contra els independentistes s’inicià per l’actuació de la pròpìa policia autonòmica. Des d’ERC, Marta Rovira va donar també el seu suport a Jané per “complir la seva feina”. Cap veu destacada de Junts pel Sí, d’ERC ni del PDECat criticava l’operació dels mossos, tot i que algunes mostraren  disconformitat amb el fet que la llibertat d’expressió fos perseguida per l’audiència espanyola, si bé defensaven que els mossos fessin complir les lleis.

Però a banda de declaracions mediàtiques de càrrecs institucionals, les hores següents foren testimoni de la reacció als carrers, centenars de persones es van manifestar en desenes de localitats, convocades per l’esquerra independentista, cremant dotzenes de retrats més del rei, i s’anuncien més mobilitzacions en les properes hores i dies. Als mossos d’esquadra i les altres forces policials se’ls gira feina per seguir detenint catalans, imposar respecte als símbols de la monarquia espanyola i fer acatar la legislació de l’Estat contra la llibertat d’expressió.

L’actuació dels Mossos, documentada:

Documentació lliurada per la Comissaria General d’Informació dels Mossos d’Esquadra a l’Audiència ‘Nacional’ espanyola denunciant els actes independentistes de la Diada a Barcelona i suggerint els delictes a imputar:

Documentació completa:

https://drive.google.com/file/d/0Bxrh_sv1paPsU0V4M0JuMzI5NDg/view

Extractes: