[bar group="860×106"]

La Diada de Mallorca 2011, a vessar d’actes reivindicatius en plena alarma social i nacional

mallorca 31dPinyol Vermell  de sa Pobla se suma als actes de l’Esquerra Independentista i a Sóller s’ha organitzat una marxa pel dret a decidir.

La Diada de Mallorca d’aquest 2011 tornarà a tancar un cicle polític a l’illa i al conjunt dels Països Catalans, tant a nivell institucional, amb la recent arribada de la dreta (PP i CiU) als principals òrgans de govern de tot territori, com a nivell de carrer, amb l’auge de les lluites pels drets socials arreu del país. De fet, “Construïm la Unitat Popular. Independència i Socialisme” és el lema que ha escollit enguany l’Esquerra Independentista de Mallorca (EIM) per sortir al carrer el proper 30 de Desembre, un dia abans de la commemoració de l’arribada de Jaume I a l’illa.

A més, la Diada d’enguany arriba en un moment especialment crític pels drets nacionals i lingüístics de Mallorca, ja que el govern del PP de José Ramón Bauzá acaba de donar el tret de sortida a la croada contra la llengua i la cultura catalanes a les Illes Balears i Pitiüses. A més, Bauzá disposa de l’activa col·laboració de la presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom, qui a dia 31 de desembre ja haurà liquidat Ràdio i Televisió de Mallorca (RTVM), i del batle de Palma, Mateu Isern, que fou el primer dels tres en començar aplicar mesures com la supressió de subvencions a l’Obra Cultural Balear i, per tant, dels dinamitzadors lingüístics dels barris de Palma.

Aquest 2011, i en el marc de les commemoracions del 31 de Desembre, a banda de les organitzacions Endavant-OSAN, Maulets i Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), el col·lectiu jove de sa Pobla Pinyol Vermell s’ha sumat a les principals convocatòries de l’EIM i ha mantingut els actes que es fan cada any a la localitat. Una activitat infantil sobre l’origen de les quatre barres, una conferència al capvespre (aquest 2011, sobre els casos repressius a Mallorca) i una actuació musical i glossada ompliran el municipi pobler durant tot el dia 29.

El mateix dia, a Palma, Endavant-OSAN repetirà la Gala Popular amb acte polític inclòs que el passat 2010 va omplir Can Alcover amb gent de totes les edats i de tot el país, tot just després de la manifestació jove de Maulets que enguany recorrerà els carrers de la ciutat sota el lema “El Jovent Mallorca sortim al carrer: plantem cara a la crisi!”. En tancar-se la gala independentista, el públic també tindrà temps per assistir a l’actuació que mitja hora després tindrà lloc al Teatre Prinicpal de Palma, a càrrec de l’Obra Cultural Balear, l’entitat social de Mallorca que més activitats organitza durant les commemoracions del 31D.

El 29, doncs, es convertirà en la jornada més frenètica de la Diada Nacional de Mallorca 2011, però els dies previs també estan farcits d’actes independentistes i a favor dels drets socals i nacionals de Mallorca i els Països Catalans. La Comissió 31 de Desembre que s’acaba de formar a Sóller ha organitzat una marxa de torxes a favor del dret a decidir, que acabrà amb una actuació musical del grup Taverners a Can Dulce, on Endavant també té previst exposar els cartells de totes les Diades que s’han muntat a l’illa des del final de la dictadura espanyola.

A més, enguany una de les activitats més emotives és la que ha organitzat amb molta previsió el SEPC pel dimarts 20 de desembre, quan es celebraran els 20 anys de sindicalisme independentista a les aules mallorquines. Així, militants històrics del BEI i de la CEPC estaran presents en una conferència que repassarà la història de la lluita er una educació pública, antipatriarcal, de qualitat i en català a la Universitat de les Illes Balears (UIB) i a diferents instituts de l’illa.

Mentrestant, la Plataforma 31D, que engloba l’EIM i partits polítics o associacions com el PSM, ERC, Solidaritat i el Lobby per la Independència, tornarà a coordinar enguany la manifestació del dia 30, i caldrà veure com es planteja el servei ordre. Sobretot, després que l’any passat dos dels dels seus membres, així com dos manifestants, foren imputats per la Policia Nacional espanyola sota falses acusacions arran de la tradicional crema de la bandera monàrquica espanyola.

>> Una diada marcada pel procés de confluència juvenil


[bar group="860×106"]