“La Generalitat no s’ha preparat per afrontar les conseqüències de la crisi en els treballadors”

Plaça Sant Jaume - Fotografia: Jose Téllez Aquesta setmana hem tingut notícia que uns 7.800 treballadors més als Països Catalans -el darrer cas, Casa Buades de Benissalem (Mallorca)- estan afectats per ERO. L’ACCENT ens hem adreçat al secretari general de la CGT a Catalunya, Bruno Valtueña, per conèixer l’opinió del sindicat sobre aquests expedients i què en pensen de l’actuació de la Generalitat en aquest context. Per Valtueña, el govern no està actuant com caldria perquè “davant dels detalls de l’any passat que ja evidenciaven que venia un recessió, no s’ha preparat per fer front a les conseqüències”.

>> Degoteig imparable d’ERO: 7.800 treballadors afectats més aquesta setmana

El secretari general del sindicat fa extensiva la crítica també al govern de l’Estat espanyol. A més, es mostra preocupat perquè només “estem al començament de la recessió”.

Conscient que afrontar la crisi econòmica en tota la globalitat “significaria qüestionar molts plantejaments del sistema capitalista i fer un canvi del sistema social”, Valtueña diu que malgrat tot “dins del context actual es podrien adoptar solucions, es podrien implamentar actuacions que no s’estan fent”. A quin tipus d’actuacions es refereix? Doncs en primer lloc diu que caldria repartir el treball. I també proposa una redistribució dels impostos: “Els últims anys han baixat els impostos als rics, això caldria canviar-ho”.

Bruno Valtueña també lamenta que “durant 14 o 15 anys hi ha hagut un cicle econòmic que ha donat molts beneficis als empresaris, però ara estan espantant les capes més desafavorides i, enlloc de millorar els serveis socials, els estan retallant”. A més, considera que, si la Generalitat afirma que és d’esquerres, “no hauria de fer el discurs del poder econòmic”.

Sobre els ERO que la Generalitat ha anat acceptant els darrers mesos, el secretari general considera que hauria de fer seguiment del compliment dels plans socials i industrials que les empreses han presentat per justificar-los. Però lamenta que molts cops aquest seguiment no es fa.