[bar group="860×106"]

“La gent sent que està fent historia. I Occident no se n’assabenta de gaire res”

Un dels vaixells que conformen la Freedom Flotilla>> Entrevista per xat a David Segarra, periodista integrat en la ‘Flotilla per la Llibertat’ cap a Gaza

800 activistes, de 50 nacionalitats. 30 diputats europeus i àrabs. I nou vaixells. La ‘Flotilla per la Llibertat’ surt la nit de dijous del port d’Anatòlia (Turquia) amb l’objectiu d’arribar a Gaza el dissabte 29. Els vaixells porten 10.000 tones de subministraments mèdics, materials de construcció i d’educació i cinc-cents vehicles elèctrics per a persones amb discapacitat. Entre els 800 activistes, hi ha el valencià David Segarra.

Entrevista en exclusiva amb David Segarra a través del xat. Ell, a mar oberta en algun punt del Mediterrani oriental; jo, a París. Segarra, nascut a València l’any 76, és periodista i treballa per a Telesur (televisió llatinoamericana) i TVES (veneçolana).

Des del vaixell fa emissions en directe per a tot Amèrica Llatina. Mentre Al Jazeera i Telesur han enviat equips especials, cap mitjà de comunicació de l’Estat espanyol hi ha enviat ningú.

A quina part del Mediterrani, estareu aquesta nit [la nit del dijous al divendres]?
Entrarem en aigües internacionals, havent sortit ja de Turquia en direcció Xipre. A la web de IHH (http://www.ihh.org.tr/filistin/en/) està tota la ruta que seguirem. 

Quin pla teniu en cas que l’exèrcit israelià us bloquegi el pas o us detingui?
La determinació de tripulació, passatgers i premsa és no deixar-se intimidar per l’exèrcit israelià. És possible, fins i tot, que hi haja resistència pacífica. Israel crearia un conflicte diplomàtic amb 50 nacions en aigües internacionals… 

Quines notícies teniu del desplegament militar israelià?
Israel ha mostrat a la premsa un centre de detenció habilitat per a nosaltres a Ashdod. Allà és on portarà els vaixells segrestats. Els israelians que hi ha al vaixell seran arrestats. Els estrangers seran deportats voluntàriament o si no seran retinguts al centre de detenció. Els palestins aniran directament als serveis d’intel·ligència israelians per a ser interrogats i qui sap què més… Hi ha molta pressió i guerra psicològica. Era de preveure. 

Quina és la posició del govern espanyol del PSOE? Us donarà algun tipus de suport?
La posició del govern espanyol és ambigua. En principi, sembla clar que no faran res ja que el vaixell va sota bandera turca en aigües internacionals.  

Qui us espera a Gaza? Les autoritats de Hamàs ? ONG ? El poble  de Gaza coneix el vostre projecte i hi està a favor?
A Gaza ens espera tota la població. Portem ajuda prohibida per Israel com ciment o acer per a la reconstrucció de vivendes i hospitals. O, per posar-te un exemple més concret, viatgem amb una dona amb càncer que va sortir de Gaza i ja mai més no la van deixar tornar: els seus fills es troben sols a Gaza. Els nostres amics de Gaza esperen la flota amb una esperança enorme. Penseu que ells estan bloquejats des de fa tres anys. Segons Nelly Marzouka, psicòloga palestina, els nostres vaixells representen una finestra oberta dins una presó. És una empenta moral enorme per al “poble-ghetto” de Gaza.  

Com està  l’ambient dins del vaixell? Teniu por, precaució, respecte ?
El nostre vaixell te un ambient electritzant. Hi ha aquí, entre nosaltres, palestins que mai han vist Gaza, d’altres que hi tornen molts anys després…  

Però teniu por per les represàlies israelianes?
No massa. Però, clar, ens podem imaginar els comandos assaltant amb passamuntanyes el vaixell…  El que haja de passar, passarà. Aquí el que hi ha fe i compromís. La majoria de la gent és musulmana –d’Indonesia, Kuwait, Marroc, Malàsia O Algèria- i tenen clar què és el que volen fer. A més, al nostre vaixell també hi ha molts activistes europeus i llatinoamericans amb molta experiència militant prèvia. Hi ha molta emoció. La gent sent que està fent historia. I Occident no se n’assabenta de gaire res.


Més info:
Blog: www.solidariosengaza.wordpress.com
Videos: culturaipau.blip.tv


[bar group="860×106"]