[bar group="860×106"]

La guerra d’Ucraïna és un preludi d’una guerra global més prolongada?

Fins i tot en aquests primers dies intensos de la crisi d’Ucraïna, les elits nord-americanes no han oblidat qui és el seu enemic més important. Abans que el conflicte militar a Ucraïna esclatés completament el 24 de febrer, l’assessor de seguretat nacional dels Estats Units, Jake Sullivan, va deixar clar que la Casa Blanca no enviaria tropes nord-americanes a Ucraïna. Gairebé al mateix temps, l’Atlantic Council[1] va publicar un article titulat “Washington ha de preparar-se per a la guerra amb Rússia i la Xina”. El mateix grup va declarar a “The Longer Telegram“, el seu informe de l’any passat sobre l’estratègia cap a la Xina, que “el L’únic repte més important que s’enfronten els Estats Units i el món democràtic al segle XXI és l’ascens de… Xina). L’ús d’Ucraïna com a camp de batalla contra Rússia forma part del setge i la contenció total de la Xina per part dels EUA.

Una contenció total de la Xina

Enmig del conflicte entre Rússia i Ucraïna, Frank Kendall, secretari de la Força Aèria dels Estats Units, va destacar la política exterior dels EUA que hi ha darrere del seu desplegament militar, al Simposi anual de guerra aèria de l’Associació de la Força Aèria, “Rússia i altres amenaces no es descomptaran. Però la Xina, amb ambicions tant regionals com globals, i els recursos per perseguir-les, serà el nostre major repte de seguretat nacional”. Va assenyalar set “imperatius operatius” que creu necessaris perquè les forces abordin possibles conflictes, inclosa una “invasió” de Taiwan.

El cor de veus va continuar amb el Congrés dels EUA. El 2 de març, els senadors John Kennedy, Rick Scott i Kevin Cramer van presentar la “Llei de sancions financeres per dissuadir l’agressió comunista xinesa contra Taiwan”. Kennedy va dir: “Moscou s’està unint amb Pequín per intimidar el món. Ara més que mai, hem de deixar clar al Partit Comunista Xinès que una agressió armada a Taiwan suposaria un cop devastador a l’economia de la Xina. No podem deixar que la Xina aprofiti el moment per atacar un dels socis clau dels Estats Units al Pacífic”.

L’OTAN s’ha negat fins ara a participar directament en la guerra d’Ucraïna i s’oposa a l’establiment d’una zona d’exclusió aèria a Ucraïna per evitar l’escalada del conflicte. Això es deu al fet que la política exterior dels Estats Units sempre ha tingut un objectiu clar, és a dir, totes les seves forces s’han de dirigir cap a la submissió econòmica, política i possiblement militar de la Xina. Els EUA han estat intentant crear un conflicte al Pacífic occidental. L’11 de març, el president Joe Biden va signar un projecte de llei de despeses, que estipulava que cap dels fons disponibles s’hauria d’utilitzar per crear, adquirir o mostrar cap mapa que “representi de manera inexacta” el territori de Taiwan[2], la qual cosa és una violació de la Comunicats Conjunts[3] dels dos països. Els EUA han fet de la Xina el seu objectiu. Aquest és el context real de la crisi d’Ucraïna.

Caricatura de 1899 sobre la política d’espoli conjunt de la Xina a mans de les potències imperialistes occidentals, anomenada ‘de Portes Obertes’.

Tot i que l’estratègia de contenció de la Xina no és nova, ja que s’ha articulat durant la Guerra Freda i s’ha posat a punt als anys noranta, des de l’any 2000, la intensitat i la rapidesa amb què els EUA planifiquen la seva implementació s’han accelerat molt. El motiu és evident: la Xina s’està convertint en una potència econòmica.

Fins al 2001, el 80% del món comerciava més amb els EUA que amb la Xina. Tanmateix, avui dia 128 de 190 països (dos terços) comercialitzen més amb la Xina que amb els EUA; amb 90 països que comercialitzen el doble amb la Xina que els EUA: la majoria del continent sud-americà, gairebé tot el continent africà, amb poques excepcions, tot l’Indo-Pacífic, i “Euràsia” tenen llaços econòmics més forts amb la Xina que amb es Estats Units. La Xina és l’única economia important capaç de mantenir un fort creixement des de l’esclat de la pandèmia.

Malgrat el creixement molt expansiu de les borses nord-americanes i els beneficis obscens de les empreses financeres i tecnològiques, l’economia real s’ha anat reduint durant dècades al món occidental. El comerç internacional es basa en la creació de productes de valor real: roba, aliments, tovalloles de paper, bolquers, mobles, cotxes, ordinadors, telèfons intel·ligents, televisors, així com les màquines que fabriquen aquestes coses. Els EUA han reduït dràsticament la inversió en infraestructures, fàbriques o maquinària durant més de 50 anys. En les dues últimes dècades, el creixement del PIB dels EUA ha anat disminuint al voltant del 2%, amb la monopolització, l’estancament i la financiarització operant com a tendències simultànies i que es reforcen mútuament. Alemanya ha tancat recentment la seva última planta siderúrgica a l’estat de Baviera. Sense produir acer, com es poden fabricar les màquines que fabriquen màquines? I sense màquines, com es pot revitalitzar l’economia real?

Després d’haver pres la decisió estratègica unidireccional d’utilitzar la Xina i els altres països en desenvolupament per fabricar els productes de l’economia real, els EUA i els seus aliats occidentals han delmat la seva capacitat per tornar als dies de la producció industrial pesada o avançada. Els intents dels Estats Units de desacoblar-se de la Xina i relocalitzar la fabricació han fet pocs progressos. Ara està provant de tornar al que anteriorment havia preferit, un “near-shoring” intentant traslladar algunes fàbriques a Mèxic, però el dèficit comercial amb la Xina continua creixent any rere any. La seva financiarització del capitalisme no ha creat un valor durador sobre el qual les societats puguin créixer i prosperar. Tot i que han convertit les dades en la mercaderia amb més preu del mercat internacional, les dades no alimenten, vesteixen ni allotgen els milers de milions de persones a tot el món. Així és el desenvolupament de l’imperialisme. Ha creat la seva pròpia tomba. Això, però, no vol dir que sigui menys agressiu.

A diferència dels EUA, la Xina manté una política exterior basada en el respecte mutu, la no agressió mútua, la igualtat i el benefici mutu i la coexistència pacífica amb els països. Aquesta orientació es reflecteix en l’enfocament de la Xina per invertir al Sud global. L’empresa de dades financeres Refinitiv fa un seguiment de 4 bilions de dòlars de la Iniciativa Belt and Road[4]   (BRI)i del projecte de participació xinesa, dels quals 3,3 bilions de dòlars són projectes actius. Les economies del Sud Global estan rebent suport per desenvolupar un sistema econòmic independent en comptes de dependre dels préstecs occidentals, la mateixa eina que els EUA fan servir per controlar-les. Sota la disfressa de desenvolupament internacional durant dècades, Occident ha exprimit la vida i riquesa del Sud Global imposant deutes equivalents a múltiples vegades el seu PIB. No obstant això, aquestes estratègies han estat desafiades per la Xina a través de la seva inversió BRI en infraestructures i el desenvolupament de forces productives, aportant tecnologia, educació i formació per a noves metodologies industrials i agrícoles. Malgrat la propaganda occidental sobre la nova trampa del deute de la Xina per al Sud Global, el fet és que aquests països estan rebent préstecs de desenvolupament i preus comercials justos i raonables de la Xina, mentre que els EUA són el paràsit que es delecta amb el “deute” del Sud.

La ferotge hostilitat contra la Xina entre els EUA i els seus aliats és en última instància perquè la Xina representa un pol oposat i contradictori a l’imperialisme. La Xina ha desenvolupat un socialisme amb les seves pròpies característiques: ha fet sortir 800 milions de persones de la pobresa absoluta, ha proporcionat igualtat econòmica i política a les minories ètniques, ha ofert atenció sanitària i educació a tot el país i ha establert una societat justa i justa; promou la prosperitat comuna per a tots els xinesos d’una manera ecològica i mediambientalment segura. Després de segles d’opressió per part de l’imperialisme i el neoliberalisme, el Sud global troba una alternativa factible des de la Xina, i això no és tolerable per als EUA.

Sotmetre Europa mentre apunta l’espasa a la Xina

Per complir la seva estratègia de contenció de la Xina, els EUA necessiten que Europa es desvinculi de Rússia i assumeixi la tasca de ser el gos guardià dels EUA per contenir Rússia. L’OTAN s’apropa agressivament cada cop més a les fronteres de Rússia mentre obliga Europa a assumir el cost de “protegir-la” de Rússia. Tal com va escriure Jeromy Shapiro, un nord-americà que treballava a la Corporació RAND i al Departament de Defensa dels Estats Units, al lloc web Politico, l’OTAN hauria de dissuadir Rússia i, malgrat la guerra a Ucraïna, la Xina continua sent el problema més urgent d’Amèrica, i per tant de l’OTAN; els aliats europeus hauran d’acceptar ara que Rússia i la Xina han passat a formar part del mateix problema.

Malgrat el que semblava ser un “incipient indici de reconciliació” amb Rússia durant els anys de Trump, els Estats Units realment estaven estrangulant els seus “socis” europeus per estar preparats per atacar quan arribés el moment. Europa té tot a perdre econòmicament amb les sancions imposades a Rússia, però van cedir a l’assetjament dels Estats Units i alhora van revigoritzar el seu insípid xovinisme anti-eslau. Esqueixar Europa de Rússia afectarà dramàticament la zona euro. Fins i tot durant la pandèmia del 2021, el comerç total de mercaderies entre la UE i Rússia va ascendir a 280.000 milions de dòlars. A causa de les actuals sancions a Rússia, els preus de l’energia i dels minerals terrestres ja s’estan descontrolant. Si a Rússia li resulta impossible pagar les factures mitjançant el sistema de pagament internacional SWIFT, l’impacte a Europa augmentaria.

Com ha estat de difícil per als EUA estrènyer la UE a la submissió? Tal com va afirmar l’economista Michael Hudson en el seu article titulat “Amèrica derrota Alemanya per tercera vegada en un segle“, l’enfrontament de l’OTAN amb Rússia ha provocat un augment dels preus del petroli i del gas, creant beneficis i guanys en borsa per a les petrolieres nord-americanes, alhora que prenia gran part de l’impuls de l’economia alemanya. Això sembla ser “la tercera vegada en un segle que els Estats Units derroten Alemanya, augmentant cada vegada el seu control sobre una economia alemanya cada cop més dependent dels Estats Units”.

Milicies nazis ucraïneses armades pels països de l’OTAN

Al mateix temps, Alemanya gastarà ara el 2% del seu PIB en la preparació militar, és a dir, en el seu suport a l’OTAN, ja que el canceller alemany Scholz es refereix al conflicte entre Rússia i Ucraïna com una “Zeitenwende” històrica, un gir en els temps. Mai abans l’OTAN havia assolit la seva exigència que els seus estats membres pugin els seus pressupostos de defensa al 2% del seu PIB.

Els EUA estan reunint una aliança de les velles potències feixistes de l’Eix, així com dels neofeixistes d’arreu d’Europa per aixafar Rússia i donar suport a les incursions nord-americanes a Euràsia. El setembre passat, el Japó va dur a terme el seu exercici militar més gran en 28 anys, amb la intenció de preparar-se per a una guerra amb la Xina quan “succeeixi alguna cosa a l’estret de Taiwan”. El 3 de març d’aquest any, l’antic primer ministre japonès Shinzo Abe va defensar obertament la participació del Japó en la política de “repartiment nuclear” de l’OTAN, ignorant els tres principis no nuclears establerts el 1967[5]. El món no hauria d’oblidar mai que Rússia i la Xina van patir la gran pèrdua de desenes de milions de vides a la Segona Guerra Mundial a mans dels carnissers feixistes alemanys i japonesos. Condonar i encoratjar el ressorgiment del militarisme en aquests països és un crim imperdonable que estan cometent els EUA.

Una guerra prolongada entre el soft power i l’economia real

Cada dia sorgeixen més sancions de l’administració Biden sobre com estrènyer millor Rússia. Cada dia, les cadenes de televisió i les plataformes de xarxes socials nord-americanes denuncien “les atrocitats de la guerra” i reclamen de les sancions contra Rússia. La guerra híbrida que els EUA fan contra Rússia i la Xina pot ser aclaparadora. El seu abast i control dels mitjans i les xarxes socials és inigualable. El seu “poder tou” ha convençut el món que hi ha un desastre nuclear a prop i que són invencibles.

Aquesta guerra de propaganda occidental és, però, defensiva. Malgrat la seva capacitat per falsificar i distorsionar els fets, per modelar l’opinió pública en una desesperació morbosa, no poden discutir la pedra angular del poder real: els EUA ja no són la potència econòmica més forta del món. Malgrat les seves maquinacions mediàtiques ben finançades i les seves institucions financeres de gran volada, l’economia real de la Xina és poderosa. L’elit política nord-americana té un nou rellotge del dia del judici final per si mateixa, amb el 2028 com el moment estimat en què el PIB de la Xina superarà el PIB dels EUA en dòlars.

Quins són els efectes secundaris de les sancions imposades a Rússia? Yves Smith, analista financer, creu que les sancions podrien tenir conseqüències desastroses i que excloure un gran país productor de recursos de la cadena de subministrament global causaria estralls a les cadenes de subministrament que ja estan estressades per la Covid. A més, la fixació de la premsa empresarial occidental en el sistema financer buit, que ignora l’economia real, pot portar a passar per alt les conseqüències a llarg termini de les sancions econòmiques:

+ Els EUA han impedit que el banc central de Rússia utilitzi 300.000 milions de dòlars de les seves reserves de divises. Hi ha molts països que tenen importants reserves de divises. Poden confiar que els EUA no faran el mateix amb ells si no estan d’acord amb les polítiques dels EUA? Les economies no occidentals, que constitueixen la gran majoria del món, poden veure aquests moviments com un senyal d’alarma i començar un procés d’allunyament del dòlar dels EUA.

+ Els compradors de petroli rus no han pogut obrir cartes de crèdit dels bancs occidentals per cobrir les compres. Les cartes de crèdit del banc del comprador són la pràctica estàndard en el comerç de matèries primeres, ja que garanteixen al banc del venedor que el pagament es farà íntegrament i a temps. Hi haurà una gran conseqüència que afectarà el procés de comerç internacional si les cartes de crèdit són inacceptables.

+ Rússia i Ucraïna proporcionen al voltant del 40% del subministrament mundial de fertilitzants. Com que Rússia no pot utilitzar el Mar Negre amb finalitats logístiques i altres no poden utilitzar cartes de crèdit per pagar fertilitzants, l’impacte pot ser devastador, especialment per a les nacions més pobres. La manca de fertilitzants significa una gran reducció de la producció de grans, i això provoca fam. Acompanyeu-ho amb una producció reduïda de blat de Rússia i Ucraïna per al mercat internacional, i el peatge humà serà devastador.

+ Rússia pot bloquejar les exportacions de matèries primeres en resposta a la moneda i les sancions SWIFT. Això amenaça de fer trontollar les cadenes de subministrament de materials clau, com ara cobalt, pal·ladi, níquel i alumini. Si la Xina decideix veure’s com la propera nació amenaçada i s’uneix a Rússia en una protesta comuna contra la guerra comercial i financera dels Estats Units, les economies occidentals patiran un greu xoc.

+ Finalment, Rússia és un important productor de substrats de safir: les plaques fines fetes de pedra artificial, que s’utilitzen en tots els processos de fabricació de xips del món, inclosos els fabricades per AMD i Intel. Rússia també representa el 100% del subministrament mundial de diversos elements de terres rares utilitzats en la química especial de gravat de xips, així com el 70% del subministrament mundial de gas de neó, un gas inert que també s’utilitza a la cadena de litografia de semiconductors. Si Rússia prengués represàlies, quin impacte podria tenir això en la indústria global d’alta tecnologia? La Xina definitivament podria beneficiar-se de la seva relació amb Rússia en relació amb aquests minerals per donar suport a la seva indústria d’alta tecnologia.

Rússia, contràriament a la propaganda dels mitjans occidentals, és una economia rica en recursos naturals i es troba entre les sis principals economies del món en termes de paritat de poder adquisitiu. L’economia real de la Xina és la més desenvolupada del món, representant el 28% de la producció mundial i una gran demanda d’energia i importacions agrícoles. Com a conseqüència de l’onada de sancions imposades per Occident, la complementarietat i el compromís de les economies xinesa i russa només s’aprofundirà, i hi ha grans oportunitats de cooperació entre la Xina i Rússia en àmbits com l’economia digital i la defensa. Rússia no es veurà aixafada fàcilment per les sancions econòmiques i financeres si aquest patró continua. L’intensificació de les sancions dels EUA serà una guerra llarga i prolongada que no aconseguirà els seus objectius, i Rússia no serà l’únic país que patirà. Les sancions dels EUA són una victòria pírrica, però acceleraran i aprofundiran el desenvolupament independent de les economies russa i xinesa en l’alta tecnologia, les finances i la desdolarització comercial.

Segons un informe d’anàlisi de Credit Suisse publicat el 7 de març, la crisi actual no té precedents des que el president Nixon va desacoblar el dòlar de l’or l’any 1971, i un cop acabada la crisi (inclosa la guerra), l’hegemonia del dòlar es veurà afeblida, mentre que el Renminbi[6] s’enfortirà significativament, recolzat per una cistella de productes bàsics reals. . Aquesta anàlisi es podria interpretar com un pronòstic de la situació per part de la comunitat financera occidental.

La fragilitat de l’imperi

Una vegada més, contràriament a la propaganda mediàtica occidental, el projecte de resolució titulat “Agressió a Ucraïna” no va rebre un suport aclaparador a l’onzena sessió especial d’emergència de l’Assemblea General de l’ONU el 2 de març. Els governs que representen més de la meitat de la població mundial van votar “no” o es van abstenir, una opció que òbviament no vol dir “sí”. Tant l’Índia com la Xina, que representen més del 25% dels 7.900 milions d’habitants del món, es van abstenir de la votació.

“És gairebé humor negre veure els intents dels Estats Units de convèncer la Xina que s’hauria d’unir als Estats Units per denunciar els moviments de Rússia a Ucraïna. La conseqüència no desitjada més enorme de la política exterior dels EUA ha estat empènyer Rússia i la Xina a unir-se, juntament amb l’Iran, l’Àsia Central i altres països al llarg de la iniciativa del Cinturó i la Ruta de la Seda”, ha dit Michael Hudson.

+ Els líders de països d’arreu del món van opinar sobre el xantatge polític i econòmic dels EUA mentre es preparaven per votar. Els líders del Sud global saben massa bé com els EUA poden escanyar una economia, perpetuar el terror contra un poble i destruir el teixit mateix d’una societat. Aquesta vegada, els Estats Units poden haver anat massa lluny per intentar reajustar l’ordre mundial perquè pugui tractar de fer sonar les campanes a morts de la Xina. Els aliats i companys dels Estats Units han començat a preguntar-se si l’autoritat imperial comença a afluixar-se. L’evidència d’això es pot veure amb els intents de l’Índia de comprar més petroli rus i la discussió de l’Aràbia Saudita amb Pequín sobre la possibilitat de pagar el petroli en Renminbi.

+ Des de fa moltes dècades, la Reserva Federal i el Tresor dels EUA han lluitat contra la recuperació del paper de l’or a les reserves internacionals. Però, com veuran l’Índia i l’Aràbia Saudita les seves participacions en dòlars mentre Biden i Blinken intenten reforçar-los perquè segueixin l'”ordre basat en regles” dels EUA en lloc dels seus propis interessos nacionals? Els dictats recents dels EUA no han deixat més alternativa que començar a protegir la seva pròpia autonomia política convertint les participacions en dòlars i euros en or, en resistència a les demandes cada cop més costoses i disruptives dels EUA.

Les sancions són i continuaran fent mal a Rússia, és cert. Altres països també han estat víctimes de les sancions dels EUA. Els EUA han mantingut sancions durant més de 60 anys contra Cuba, on el poble no només ha sobreviscut, sinó que segueix donant suport als moviments revolucionaris d’arreu del món, especialment en l’àmbit de l’assistència mèdica i l’educació dels països pobres. Veneçuela ha estat sancionada, i el seu poble ha patit. Però continuen treballant per recuperar una certa sensació de normalitat econòmica. L’Iran ha estat sancionat. Però avui l’Iran busca una associació amb la Xina i Rússia per desenvolupar la seva economia i oferir una alternativa a altres nacions políticament independents. Corea del Nord també ha estat sancionada. Ho han passat molt malament, però segueixen dempeus. La gent d’arreu del món s’adona que el pal de sancions dels Estats Units no és tan invencible com diuen, i que la lluita contra l’hegemonia dels EUA no és, malgrat les dificultats, sense esperança.

Conferència de Bandung, 1955, dels països d’Àsia i Àfrica que havien estat sostmesos a la colonització europea

Els països amb el seixanta-cinc per cent de la població mundial no han aprovat les sancions liderades pels EUA. Potser aquesta vegada els EUA han traspassat els seus límits. Aquesta vegada, el seu enfocament decidit a mantenir la seva hegemonia unipolar i desestabilitzar la Xina està sent qüestionat per més països, per més gent. La força econòmica, política i militar de la Xina representa una amenaça real per a l’hegemonia dels EUA. Però també representa un far de llum per al Sud Global i tots els pobles progressistes. La Xina és l’alternativa a les polítiques d’expansionisme i hegemonia dels EUA. Aquest és un enfrontament entre dos sistemes econòmics i polítics diferents i irreconciliables. El món probablement assisteix a la derrota de la pugna dels EUA per l’hegemonia unipolar. Ni avui, ni demà, però arribarà el moment. No hem de subestimar el poder econòmic i militar dels Estats Units i el seu control sobre Europa i el Japó, de la mateixa manera que Mao no va subestimar els invasors japonesos a la Guerra de Resistència contra el Japó. Però de nou, com va dir Mao, aquesta és una guerra llarga, i la gent justa, tot i que no pot guanyar ràpidament, al final s’imposarà.

Quan apareixen esquerdes a les parets de l’imperi, els països en desenvolupament amants de la pau d’arreu del món poden aprofitar aquesta oportunitat per recuperar el llegat del Moviment dels països no alineats i la Conferència de Bandung, per establir un front únic per enderrocar la  l’hegemonia política, militar i del dòlar nord-americana, i establir un nou sistema polític i econòmic internacional que respongui als desitjos i interessos comuns dels pobles d’arreu del món? Potser els imperialistes ja han vist aquesta possibilitat, sinó la seva rapacitat no seria tan desesperada.

 

*Deborah Veneziale és una periodista i editora nord-americana que ha treballat en el sector de la cadena de subministrament global durant 35 anys. Actualment viu a Venècia, Itàlia. Article publicat a Counterpunch el març de 2022. Traducció de l’Accent.

 

Notes de traducció

[1] Atlantic Council: think tank nord-americà d’afers internacionals fundat el 1961 favorable a l’atlantisme i l’imperialisme encapçalat pels Estats Units .

[2] Taiwan és part històricament nacional de la Xina, separada com a estat arran de l’establiment del govern dictatorial reaccionari del Guomindang de Chiang Kai Shek des de l’any 1949, després de ser derrotat al continent per la revolució xinesa. El govern de Taiwan, autoanomenat com República de Xina, reivindica la sobirania sobre tota la Xina. Taiwan no té el reconeixement internacional de l’ONU ni la majoria de països. Fou administrat per la llei marcial des de 1949 fins a 1987, en una etapa de terror blanc que provocà la mort, persecució i empresonament de 140.000 persones, per activitats comunistes, esquerranes, sindicalistes, antiguomindang o intel·lectuals i artistes crítiques.

[3] Els Tres Comunicats conjunts són tres declaracions oficials dels governs dels EUA i la República Popular de la Xina els anys 1972, 1979 i 1982 en les quals s’han basat les relacions entre els dos països. Els Estats Units van reconèixer formalment que “tots els xinesos a banda i banda de l’estret de Taiwan estan d’acord que només hi ha una Xina”, però posteriorment els EUA han continuat la seva política d’intromissió per evitar la reunificació xinesa.. http://www.taiwandocuments.org/doc_com.htm

[4] La Belt and Road Initiative, també One Belt, One Road, o Iniciativa del Cinturó i Ruta de la Seda, és un projecte d’aliança internacional econòmica i política de cooperació i desenvolupament de la República Popular de la Xina al qual se sumen cada vegada més països.

[5] Els Tres principis no nuclears són una resolució parlamentària ha guiat la política nuclear japonesa des dels seus inicis a finals dels anys seixanta, i reflecteixen el sentiment públic general i la política nacional des de finals de Segona Guerra Mundial. Els principis diuen que el Japó no posseirà ni fabricarà armes nuclears, ni permetrà la seva introducció al territori japonès. Tots els primers ministres del Japó des d’aleshores han reafirmat públicament els tres principis no nuclears.

[6] Renminbi, “la moneda del poble” és moneda xinesa, també coneguda a occident com a Iuan.


[bar group="860×106"]