La il·lusió de normalitat d’Israel s’ensorra: maig de 2021

El maig de 2021 ha trinxat les il·lusions israelianes segons les quals són immunes al volcà que el país ha creat sota seu al llarg de la seva història de neteja ètnica i apartheid.

Durant dècades, els israelians han viscut tranquil·lament en la llum a l’èxit. Després de cinquanta anys d’ocupació i control brutals i il·legals de tota Palestina, han aconseguit habituar el món a les realitats de l’apartheid israelià. Fins i tot van començar a creure que havien aconseguit que els palestins acceptin aquest èxit. Israel s’estava preparant per acollir molts turistes arran de la crisi del COVID-19 a Europa i altres llocs, sent un dels únics països que ha aconseguit controlar el virus amb èxit. És possible que Israel no tingui un govern elegit adequadament durant els darrers 28 mesos, que el seu primer ministre s’enfronti a càrrecs penals als tribunals i la Cort Penal Internacional prepari el seu cas contra crims de guerra israelians, però res d’això ha impedit que Israel cometi més i més crims de guerra diàriament.

Els israelians vivien sota -o sobre- un volcà, creient-se immunes a les normes legals i socials estàndard. El seu control de més de sis milions de palestins sembla estar a fora de perill d’intervencions, crítiques o desafiaments. Creien que els palestins han estat completament neutralitzats amb  el nou apropament d’Israel a les dictadures del Golf.

El maig de 2021 ha destrossat aquestes il·lusions tan estrambòtiques.

Després d’haver aconseguit controlar el virus COVID-19, el govern va tornar amb energia a la tasca principal, tal com van veure la majoria de partits polítics a Israel: el control de Palestina. El front s’estén a tots els sectors de la societat. La tasca principal no és nova: alliberar la terra dels seu poble indígenes, apartar els palestins de les seves cases, camps, ciutats i pobles, avançant cap a un ‘Arabrein‘ Israel a tota Palestina[1], mitjançant una legislació racista de gran abast, com ara la nova Llei de l’Estat Nació[2]. De ser de facto un estat racista, Israel s’ha convertit de iure en un apartheid.

Aquest no és un projecte senzill, però Israel té una llarga història en el perfeccionament dels mètodes de neteja ètnica, molt més llarg que la història de l’estat. Durant més de cent anys, la tasca de netejar Palestina del seu poble ha comptat amb el suport d’Occident: les entitats més fortes del planeta han protegit el projecte sionista des de 1917 i la Declaració de Balfour, i ho continuen fent, sense qualificacions, límits morals o legals, o normes de comportament. Amb un suport tan ferm a la il·legalitat, Israel té l’èxit garantit.

Les tres dècades de control britànic sobre Palestina van importar mètodes de despossessió desenvolupats a Irlanda del Nord, emprats al país pels Black and Tans, la força voluntària que donava suport a la policia i l’exèrcit britànic a Irlanda durant la seva lluita per la independència. La brutalitat que van aplicar a Irlanda aviat s’utilitzarà a Palestina, ja que molts van ser enviats allà per Winston Churchill el 1922, per servir sota l’infame i cruel ex-RIC, Henry Hugh Tudor, que es va convertir en el cap de la Policia Palestina. El racisme practicat contra els catòlics a Irlanda es va tornar encara més virulent contra els àrabs palestins. Durant els anys del mandat, el suport britànic al projecte colonitzador del sionisme va ser crucial per construir una base militar, social, financera i industrial per al futur Israel [3]. Els mètodes brutals de la PPF (Policia britànica a Palestina) i de l’exèrcit britànic que li va donar suport durant la supressió de la rebel·lió àrab de Palestina 1936-39 es van convertit en els recursos de les milícies sionistes, precursors de l’exèrcit d’Israel, per després ser perfeccionats i amplificats després 1948. Israel s’ha convertit en “un Petit Lleial Ulster jueu”a l’Orient Mitjà, en paraules de Sir Ronald Storrs[4] , primer governador militar de Jerusalem; Aquest Petit Ulster va demostrar ser molt més terrible i poderós del que mai va ser Ulster.

La guerra del 1948 va gairebé assolir donar al sionisme la major part de Palestina, el 78% del país. Molts a Israel van considerar que era una feina inacabada: la resta del país havia de ser pres, creien, com Ben-Gurion, pare fundador d’Israel i primer ministre. En una carta al seu fill[5], a l’octubre de 1937, explica: “La meva assumpció (per això sóc un fervent defensor d’un estat, tot i que ara estigui vinculat a la partició) és que un estat jueu només en una part de la terra no és el final, sinó el principi “. El que no es va poder aconseguir el 1948 s’hauria de fer més endavant. I va ser així.

En el camí cap a l’ocupació de tot el país el 1967, Israel ha canviat de parella del decrèpit imperi britànic a la «democràcia colonial» francesa que va acabar en la cinquena República de De Gaulle. França no només va armat Israel, sinó que també va permetre la seva opció militar nuclear, empenyent el conflicte palestí cap a un nou territori desconegut. Israel va tornar el favor unint-se als dos imperis colonials, Gran Bretanya i França, en un atac il·legal i escandalós contra Egipte el 1956[6]. Aquest acte d’agressió nua i injustificada va aclarir els objectius a llarg termini d’Israel. Israel es va comportar com una colònia de colons estrangers des de la seva creació, i des del 1967 aquest ha estat el modus operandi permanent de tots els governs israelians.

Durant més de cinc dècades, Israel ha negat tots els drets als palestins sota el seu control, ha robat la majoria dels seus recursos: terres agrícoles, aigua i impostos forçats que només serveixen a l’ocupant. Desenes de milers de cases han estat destruïdes, milions d’arbres cremats o arrencats, desenes de milers de palestins han estat empresonats per acusacions fraudulentes, inclosos milers de nens, i més de 15 mil palestins innocents van ser assassinats per les Forces Israelianes. Han disparat contra ambulàncies i equips mèdics i molts han mort tractant d’oferir assistència mèdica. Les escoles i universitats s’han vist obligades a tancar durant anys i les infraestructures vulnerables de comunicació, aigua, salut, educació, electricitat, carreteres, indústria i producció i distribució d’aliments han estat destruïdes una i altra vegada en atacs periòdics contra Gaza i Cisjordània. com també les del Líban, Síria i Egipte. Més de 250.000 palestins van ser expulsats després de la guerra del 1967, i un nombre similar havia abandonat la seva terra des de llavors com a conseqüència d’altres crims de guerra que van fer la seva vida insofrible. Human Rights Watch ha assenyalat els fets de les dècades d’ocupació d’Israel en un important informe del 2019. Fins i tot l’ONU, sempre amb tanta cura de no invocar la ira d’Israel, finalment ha abandonat la pretensió, en un informe publicat recentment[7]. Ara és oficial: Israel és un estat de l’apartheid que comet crims de guerra periòdics i continus.

Cap d’aquests crims no es podria haver produït sense el suport actiu dels EUA, la Unió Europea, el Regne Unit, el Canadà i Austràlia, que han proporcionat a Israel un paraigua diplomàtic a l’ONU i han impossibilitat la consecució de l’opció pacífica el cas de l’apartheid Sud-àfrica: Boicot, Desinversió i Sanció contra l’apartheid israelià, l’ocupació il·legal i els crims de guerra durant més de set dècades. És possible que vulgueu posar BDS en un motor de cerca, només per trobar que els llocs oficials d’aquestes organitzacions estan bloquejats per als usuaris. No cal cap geni esbrinar qui és el responsable d’aquest pirateria digital contra la campanya.

Cada vegada que Israel obliga la situació a una conjuntura explosiva, els EUA i els seus aliats insisteixen en el “dret de Israel a defensar-se”, com si la destrucció de Gaza o Beirut fos una forma de defensa, o com si la negació de drets imposi el bloqueig total il·legal és una forma de resoldre conflictes. Ni una sola vegada les nacions occidentals van esmentar el dret dels palestins a defensar-se[8], pel que sembla, no tenen aquest dret, pel que fa a aquestes nacions ‘democràtiques’. També els falten drets humans de tota mena: els drets a l’autodeterminació, a viure en pau, a posseir béns, educació, salut o ocupació. Els palestins no tenen drets polítics[9], ni el dret a ser lliures d’ocupació ni d’opressió; tots els drets invocats en nom d’altres nacions a les que Occident diu que dóna suport, com Ucraïna.

El que ara assistim és molt més greu que les dues intifades i els atacs anteriors a Gaza- es caracteritza per la unió de palestins a banda i banda de l’esborrada línia verda – esborrada per Israel. Israel ha engegat un incendi que potser no podrà extingir. Els palestins de Jaffa, Lydda, Ramleh, Haifa, Natzaret, Acre i, per descomptat, a Jerusalem i Gaza, s’estan aixecant contra la societat colonial racista, brutal i injusta que ha destruït la seva vida durant més d’un segle, des del començament del Colonització sionista de Palestina. La societat israeliana no ha estat mai tan arrogant, racista i nacionalista com en l’última dècada sota Netanyahu. Els quatre anys d’administració de Trump han contribuït en gran mesura a la il·lusió de la total impunitat i el govern ha augmentat el ritme de confiscació de terres, destrucció il·legal de cases i edificació d’assentaments, demostrant que tenen la intenció d’expulsar tants palestins com puguin del seu propi país, i fer que la vida dels restants sigui tan impossible que marxin a allà on puguin. El procés té més d’un segle de durada i ha aconseguit concedir a Israel el control total sobre tota Palestina, per què dubtar del seu nou èxit? Els israelians, d’esquerra, dreta i centre, no dubten que poden continuar oprimint i suprimint els palestins amb impunitat[10].

Però ara els carrers cremen. Els palestins – aquells amb els pocs drets que encara els confereix Israel, o els seus germans i germanes als ‘territoris ocupats’ (tota Palestina està ocupada) que no tenen cap tipus de dret, estan actuant junts contra les atrocitats del control colonial israelià . Què han de perdre? Només les seves vides; i les seves vides no estan a salvi sota el domini israelià, això és segur. N’han tingut prou, molt més que suficient, durant moltes generacions, i els que els van aconsellar esperar eren falsos messies i xarlatans venedors de fum.

Considerem els perills d’aquesta nova situació sense precedents. L’anomenada comunitat internacional, feble i impotent en els millors moments, ara està menys inclinada que mai a avançar cap a una solució justa a Palestina, aplicant sancions contra Israel. Els règims àrabs de tots els colors es troben en una crisi d’identitat, embolicats en les guerres colonials iniciades per l’oest – a l’Iraq, Síria, Líbia i el Iemen, i la majoria s’han adherit a l’acord de Trump del New World Order amb Israel[11], eliminant-se del conflicte i allunyats de qualsevol suport dels palestins. L’Autoritat Palestina, una criatura d’Israel i un braç del seu control, ha cancel·lat les primeres eleccions convocades des del 2006, tal com sabíem, sota la pressió israeliana. Un dels partits ‘àrabs’ d’Israel, Ra’am[12], ha mantingut converses amb ambdues parts de la divisió política, preparat per treballar amb qualsevol dels dos desafiant el sentiment públic palestí; Això almenys s’havia esfondrat[13] pocs dies després dels atacs de Jerusalem i podria conduir a un front palestí més unit. Els palestins han estat abandonats per l’oest, pels àrabs, pels liberals israelians i pels liberals de tot el món. Aquesta realització  és perillosa, tant per als palestins com per als israelians; els temps perillosos requereixen mesures desesperades.

Sabem que Israel s’ha estat preparant durant molts anys[14] per a una finestra d’oportunitats polítiques: una conjuntura històrica que li permetrà desocupar Palestina de la majoria de la seva població indígena restant[15]. Tots els governs d’Occident han demostrat les seves nul·les credencials sobre els drets palestins en les darreres dues dècades. Israel està segur de suposar la manca de voluntat política internacional d’intervenir en cas de nous crims de guerra. La temptació pot resultar massa per a Netanyahu: la tria entre la presó i convertir-se en l’heroi nacional dels israelians racistes mitjançant una neteja ètnica és senzilla d’entendre. Sens dubte, serà recolzat en qualsevol atac pels seus molts rivals polítics, que competeixen amb ell en declaracions agressives. Ara el foc està ben encès i consumirà molts innocents. Alguns israelians argumenten que només fa això per mantenir-se al poder, com si això ho expliqués.

Què cal més per a una intervenció política urgent i de principis en nom dels palestins, que obligui Israel a una pau justa a l’Orient Mitjà? Què es necessita més per evitar una sèrie interminable de massacres comunals, crims de guerra i expulsions forçoses? Aquesta crisi està més enllà de la comprensió i la voluntat de la comunitat mundial, cansada i colpejada per la crisi sanitària? Hem de mirar a una altra banda mentre Israel encén l’Orient Mitjà?

Jo, certament, espero que no sigui així.

 

Notes:

[1] ‘Arabrein’ és un terme racista israelià que significa ‘net d’àrabs’  https://www.aljazeera.com/opinions/2011/5/6/the-rights-of-israel

[2] Llei que oficialitzza el caràcter explícitament racista de l’Estat d’Israel. Juliol 2018: Israel aprova una llei fonamental que endureix l’apartheid i consolida el caràcter racista de l’Estat

[3] Ilan Pappé. Zionism as Colonialism: A Comparative View of Diluted Colonialism in Asia and Africa

[4] Rory Miller. Why the Irsih support Palestine? 

[5] https://jewishvoiceforpeace.org/the-ben-gurion-letter/

[6] Avi Shlaim. The Protocol of Sèvres,1956: Anatomy of a War Plot.

[7] ONU. Human Rights Council. Israel Entrenches Crime of Apartheid over the Palestinian People.

[8] Seumas Milne. It’s Palestinians who have the right to defend themselves.

[9] https://www.hrw.org/news/2019/12/17/israel/west-bank-grant-palestinians-equal-rights

[10] https://novaramedia.com/2021/02/23/is-the-hague-finally-about-to-challenge-israeli-impunity/

[11] https://www.newyorker.com/magazine/2018/06/18/donald-trumps-new-world-order

[12] https://www.nytimes.com/2021/03/24/world/middleeast/israel-election-raam.html

[13] https://www.middleeastmonitor.com/20210511-israel-coalition-talks-suffer-blow-as-arab-party-pulls-out-of-negotiations-attack-on-jerusalem/

[14] https://www.bbc.com/news/world-middle-east-37376069

[15] https://www.timesofisrael.com/smotrich-appears-to-post-support-for-expulsion-of-arab-israelis/

 

 

* Haim Bresheeth-Žabner és professor, cineasta, fotògraf i estudiós en cinema i militant antiracista. Article publicat a Mondo Weiss el 12 de maig de 2021.