[bar group="860×106"]

La lluita per la memòria del cas 4F surt al carrer

Desenes de ciutats d’arreu dels Països Catalans estaran ben vives aquest vespre i clamaran justícia pel cas 4F i altres casos d’abusos i impunitat policial. Amb lemes com “No és la poma, és el cistell”, “La veritat és un monstre invencible” o “Ni oblit ni perdó” s’han realitzat convocatòries de mobilització a Rubí, Girona, Molins de Rei, Cerdanyola, Pineda de Mar, Vilanova i la Geltrú, Viladecans, Puigcerdà, Llagostera o Terrassa. En alguns casos es tracta de concentracions en les principals places i carrers d’aquests municipis, i en d’altres la convocatòria tindrà forma de columna que es desplaçarà fins a la manifestació convocada a les 7 de la tarda a la Plaça Universitat de Barcelona i que finalitzarà el seu recorregut a la Plaça de Sant Jaume, davant l’Ajuntament de la ciutat.

L’emissió del documental ‘Ciutat Morta’ el Canal 33 el passat 17 de gener ha revifat el debat entorn al cas 4F, però la fiscalia ja ha anunciat que no revisarà el cas, ja que considera que l’aparició del testimoni no identificat al documental que assegura conèixer la persona que va llançar el test no es pot considerar una prova. Les mobilitzacions en l’aniversari de les detencions dels implicats en el cas volen ser una eina de memòria i persistència, en un context mediàtic en el qual aquesta història d’abusos policials i irregularitats judicials mai havia tingut tant protagonisme.

Dissabte Gavà es mobilitzarà per demanar la destitució de Víctor Gibanel

“Nosaltres desconeixíem el passat de Víctor Gibanel abans de veure el documental ‘Ciutat Morta'”, explica Jordi Casanova, militant d’Endavant i membre de l’Ateneu Popular La Màquia, un dels organitzadors de la concentració que aquest dissabte demanarà la destitució de Gibanel com a cap de la Guàrdia Urbana de Gavà. La mobilització tindrà lloc a les 12 del migdia a la Rambla Maria Cases de Gavà i té com a objectiu assenyalar el passat fosc de Gibanel com a cap d’informació de la Guàrdia Urbana de Barcelona: “està implicat en abusos d’aquell cos policial, i també en l’encobriment de tortures”, assenyala Casanova. Segons els convocants de la concentració,un altre motiu per destituir Gibanel és la seva “actitud fosca” al capdavant de la policia municipal de Gavà, així com per haver estat posat a dit per l’anterior alcalde Joaquim Balsera, del PSC. Actualment, Gibanel cobra 70.000 euros de sou anual pel càrrec públic que desenvolupa.

gibanel gavà

Pel que fa a l’actitud de l’ex cap d’informació de la Guàrdia Urbana de Barcelona al capdavant de la policia de Gavà, Jordi Casanova exposa com a exemple clarificador el desallotjament considerat il·legal de l’Hort urbà de Gavà. “Diversos col·lectius vam ocupar un solar prop de la Guàrdia Urbana per oposar-nos a la voluntat de l’Ajuntament d’edificar a la zona agrícola del municipi. Va ser la Guàrdia Urbana qui ens va desallotjar amb una actitud agressiva”, relata Casanova.


[bar group="860×106"]