[bar group="860×106"]

La majoria social basca respon amb una manifestació històrica a la persecució d’idees espanyola

Desenes de milers de persones es van manifestar el dissabte 17 d’octubre amb el lema ‘Askatasunaren alde. Eskubide guztiak guztiontzat’ (Per de la llibertat. Tots els drets per a tothom)  per mostrar el seu rebuig a l’operació política i policíaca espanyola que detingué deu militants independentistes, cincs dels quals han estat empresonats: Arnaldo Otegi, Rafa Díez Usabiaga, Miren Zabaleta, Sonia Jacinto i Arkaitz Rodríguez. La manifestació, convocada per la majoria sindical del País Basc (ELA, LAB, ESK, STEE-EILAS, EHNE i HIRU),  havia rebut el suport de les forces polítiques que representen la majoria de la societat basca, l’esquerra abertzale, EA, Aralar, Nafarroa Bai, el PNB, a més de nombroses entitats socials, esportives i culturals.

Prop de 40.000 persones es van aplegar a la capital guipuscoana, en una marxa que al seu pas per la badia de la Conxa, segons expressaren nombrosos participants amb ironia, prenia la forma d’un boomerang.

Fins i tot els mitjans de comunicació espanyols hagueren de parlar de marxa multitudinària, una de les majors dels últims anys, com només es recordava en ocasions com la mobilització contra el tancament del diari basc “Euskalduon Egunkaria” per part de les autoritats espanyoles. Representants de totes les forces polítiques democràtiques basques, sindicalistes, personalitats del món de la cultura, cantants, escriptors, esportistes, actors i periodistes de diversos mitjans, foren presents a la marxa.

“L’estat només ofereix la perpetuació del conflicte”

En l’acte final de la manifestació unitària, la secretaria general de LAB, Ainhoa Etxaide, i el secretari general d’ELA, Adolfo Muñoz, «Txiki» van intervenir en nom dels convocants per expressar “a tots els treballadors i treballadores basques, així com al conjunt de la societat” la seva exigència de la posada en llibertat immediata de les persones empresonades per la seva activitat política, que “no ha de ser mai causa d’una detenció en un sistema democràtic”. Van exigir també la derogació immediata de la Llei de Partits espanyola.

En el manifest van denunciar igualment l’aplicació de lleis contràries als drets humans com la legislació ‘antiterrorista’ que crea una total indefensió als arrestats, així com el paper dels mitjans de comunicació espanyols en “construir un espectacle de la política repressiva al servei de la raó d’estat”.

Per als convocants, les detencions s’han d’entendre en el context de “la deriva antidemocràtica, autoritaria i repressiva de l’Estat espanyol”, un estat que “segueix negant les diferents realitats nacionals existents i amb especial èmfasi la del poble basc”. Extaide i Muñoz conclogueren que  amb actuacions com la realitzada aquesta setmana, l’estat torna a mostrar que l’única solució que ofereix a la societat basca és la perpetuació del conflicte negant una sortida democràtica al mateix.

Al final de l’acte, els milers de manifestants cantaren la internacional i l’himne del soldat basc ‘eusko gudariak’, l’acte es clogué entre crits a favor dels presoners polítics bascos i consignes com “Batasuna aurrera”.

Nerviosisme a Madrid

La gran resposta unitària no ha agradat a Madrid. El ministre espanyol de l’interior, Alfredo Pérez Rubalaba, el mateix que havia ordenat al jutge Garzón l’operació i s’havia passat la setmana intentant justificar-la, va respondre visiblement nerviós a la multitudinària marxa amb declaracions a la premsa espanyola insultant i amenaçant els manifestants i les forces que havien donat suport a la marxa, la majoria social basca, dient que estaven “a les ordres de l’estratègia d’ETA”, expressava així el seu pànic a la possibilitat d’un procés que aglutini les forces progressistes i abertzales en un espai que podria esdevenir majoritari, precisament allò que, com han denunciat aquests dies nombroses veus al País Basc, la seva operació havia tractat d’impedir.

En un altre episodi que il·lustra l’actuació autoritària dels partits espanyolistes, la cadena pública basca EITB, ara en mans del govern autonòmic ilegítim de PP i PSOE, destituí dues reporteres per l’el·laboració d’un reportatgede televisió aquesta setmana on es mostrava el rebuig majoritari a les detencions d’independentistes. Aquest dissabte, igualment, la policia autonòmica detenia sis membres de l’organisme de defensa dels drets dels presoners polítics Gestores Pro Amnistia, condemnats a presó pels tribunals espanyols per les seves activitats en denuncia de les vulneracions de drets humans a les presons espanyoles.

[+] Vídeo de la manifestació.


[bar group="860×106"]