L’Esquerra Independentista centra la Diada de Mallorca en els drets socials i nacionals

Enguany, una de les protagonistes de la Diada serà la Coordinadora Obrera Sindical, que ha estat convidada a Mallorca amb motiu de la vessant social que es vol imprimir a aquesta edició del 31 de Desembre.

palma 31DL’Esquerra Independentista de Mallorca (EIM) tornarà a ser enguany el principal motor polític de la Diada Nacional del 31 de Desembre, que se celebra durant tot el mes amb un gran nombre de cites i actes reivindicatius. Darrere el lema nacional “Pels nostres drets socials i nacionals, independència Països Catalans”, les organitzacions Endavant OSAN, Maulets i SEPC tornaran a sortir juntes al carrer sota les sigles de l’EIM, que foren emprades per primera vegada el passat 2009 amb motiu, precisament, d’aquesta mateixa commemoració.

Enguany, però, una de les protagonistes de la Diada serà una altra organització, la Coordinadora Obrera Sindical (COS), que ha estat convidada a Mallorca amb motiu de la vessant social que es vol imprimir a aquesta edició del 31 de Desembre.

Així, el dimarts 21 l’Esquerra Independentista donarà el tret de sortida als actes de la Diada: el secretari general de la COS, Gonçal Bravo, participarà en una taula rodona a Palma sobre “construcció nacional i transformació social”, que també comptarà amb la presència dels sindicats CGT i STEI-i i d’un membre de l’Obra Cultural Balear.

A més, el 28 de desembre, el màxim responsable del sindicat serà al municipi d’Inca per donar a conèixer el projecte de la COS en favor de “la consolidació d’un sindicat nacional i de classe” que sigui “coherent” amb els principis de l’Esquerra Independentista i útil per qualsevol persona treballadora dels Països Catalans.

Per la seva banda, Endavant Mallorca també ha muntat una exposició amb desenes de cartells i fotografies històriques de la Diada. Entre el material es podran veure gairebé tots els cartells de la plataforma unitària que des de fa temps organitza la Diada, la propaganda política dels primers anys a càrrec de l’MDT, o algunes de les imatges i cartells del moviment juvenil i estudiantil, que han estat els principals garants de mantenir l’esperit reivindicatiu del 31 de desembre durant els darrers 10 anys a Mallorca.

A més, Maulets ha preparat una jornada solidària el dia 27 a Palma, on es tractaran diversos casos repressiu patits pel moviment antifeixista, el jovent independentista i altres entitats en defensa de la cultura i la llengua catalanes. Maulets també torna a convocar enguany la mobilització més jove i combativa de la Diada, just abans de l’acte polític d’Endavant, que aquest 2010 anirà acompanyat de diferents actuacions culturals i musicals. Tot això, el dia 29, per escalfar motors abans de la gran manifestació del dia 30. El popular glossador Mateu Matas “Xurí” enfrontarà els seus versos als de Valtònic, un jove que està començant a destacar pel seu hip hop fresc i atrevit. A més, també actuaran Titot i un grup d’artistes mallorquins que interpretaran l’obra literària “El poder i la fortor”.

També estan previstos altres actes polítics i culturals, a la universitat a càrrec del SEPC, i a localitats com sa Pobla a càrrec de Pinyol Vermell. A més, any rere any, l’Obra Cultural Balear organitza una gran quantitat d’actes per diferents municipis mallorquins. Altres entitats, i també els partits polítics nacionalistes, organitzen activitats amb motiu de la Diada del 31 de desembre.

>> Una de les festes més antigues d’Europa

>> Els feixistes preparen un nou atac a la mobilització del 30

[+] Vídeo de les convocatòries del 30 de desembre.

Palma ja compta amb un nou Ateneu Popular

L’àmplia xarxa de casals i ateneus dels Països Catalans segueix estenent-se pel territori insular. El mes de desembre, durant el qual es celebra la Diada Nacional de Mallorca, coincidirà aquest 2010 amb l’obertura d’un nou projecte d’aquestes característiques: l’Ateneu Popular de Palma, que previsiblement haurà obert les seves portes entre mitjans i finals de mes.

El projecte compta amb el suport de més de 30 persones sòcies, a més de la participació dels col·lectius Endavant, Maulets i Revolta Global, com a mínim. A més, entre els socis s’hi troben treballadores de molts àmbits diferents, sindicalistes de diversos sectors, activistes per la llengua i la cultura, membres del món cooperativista i agroalimentari i de la lluita ecologista, militants del moviment feminista o artistes compromesos socialment, entre d’altres.

No es descarta que l’Ateneu Popular de Palma prepari alguna activitat per commemorar també aquesta Diada, tan arrelada entre l’independentisme i altres lluites populars de Mallorca.