[bar group="860×106"]

L’Estat espanyol, Ciutadans i Falange intenten aturar un referèndum sobre la “independència de Catalunya”El proper 13 de setembre la població d’Arenys de Munt (el Maresme) celebrarà un referèndum sobre la independència del Principat. La consulta, la primera d’aquestes característiques que es realitza arreu dels Països Catalans, compta amb el suport del consistori.

Ara, després de l’enrenou causat arran de la intenció de la Falange de manifestar-se a la població el mateix dia del referèndum, l’Estat espanyol, a través d’un recurs presentat als jutjats de Barcelona, intenta prohibir la consulta popular, sota l’excusa que aquesta vulnera la llei de bases de règim local.

Segons s’ha fet públic, però, l’Advocacia de l’Estat ja va intentar aturar la consulta a principis d’agost, quan va elaborar un informe al respecte -remès a la Delegació del Govern a Barcelona- i va demanar a les autoritats d’Arenys de Munt la paralització del referèndum.

En el recurs s’esgrimeix com a motius per a prohibir el referèndum “el clar efecte multiplicador que aquestes conductes antijurídiques” podrien tenir i el “perjudici per a l’estabilitat social i política” que es podria generar, ja que hi ha en joc “conceptes essencials de la Constitució, com ara la sobirania nacional i integritat de la nació espanyola”.Cal recordar que dues de les formacions que formen part de l’equip de govern (Arenys de Munt 2000, una EPM vinculada a ICV; CiU així com ERC a l’oposició) van votar a favor d’una moció presentada per la CUP i que recollia una proposta del Moviment Areny per a l’Autodeterminació (MAPA). Només s’hi va oposar el PSC, també al govern municipal.

Falange es vol manifestar i Ciutadans la vol prohibir
Abans d’aquesta actuació judicial de l’Estat, en transcendir la celebració de la consulta, la formació ultradretana Falange Española de las JONS va anunciar la convocatòria d’una concentració contrària a “un simulacre de referèndum que només pretén dividir els veïns”. Curiosament el Departament d’Interior comandat per Joan Saura (ICV) la va autoritzar i sembla que només hauria recomanat canviar-ne la ubicació. El fet que mitjançant la xarxa social Facebook es convoqués una concentració antifeixista ha suposat que el consistori hagi reclamat que no es permeti la presència dels falangistes a la població. Interior per la seva banda, si que ha aconseguit “eliminar” la crida antifeixista que s’havia penjat a la xarxa social.

També els “no nacionalistes” de Ciutadans-Partido de la Ciutadania s’han alineat amb els falangistes a l’hora d’intentar evitar la protesta. Segons afirmen en un comunicat la consulta “és un assaig del camí d’enfrontament i divisió social que pretén obrir la futura Llei de consultes populars” de la Generalitat. Així mateix fan una crida a la delegació del Govern espanyol que impedeixi la “il·legalitat democràtica” i apliqui la llei contra l’equip de govern.

A les darreres hores però, la iniciativa ha rebut un suport de pes, l’expresident de la Generalitat Pasqual Maragall, que reforça un missatge cada vegada més proper al “pseudoindependentisme”.


[bar group="860×106"]