[bar group="860×106"]

Milers de persones demanen insubmissió a la LOMQUE en una massiva marxa a Barcelona

Èxit d’assistència a la marxa convocada per Somescola en defensa de l’escola catalana i en contra de la Llei de Millora de la Qualitat Educativa (LOMQUE), més coneguda com a Llei Wert i que hauria d’entrar en vigor el curs vinent a l’educació primària i a la formació professional bàsica. 100.000 persones segons els organitzadors i 25.000 segons l’Ajuntament de Barcelona han recorregut la distància que separa la Plaça de Tetuan del Parc de la Ciutadella, al final del Passeig Lluís Companys. Més que una manifestació, el desenvolupament de la marxa d’avui s’escau més a les característiques d’una cercavila, en la qual colles geganteres, tabaleres i gralleres d’arreu dels Països Catalans s’han reunit per defensa l’ensenyament públic, de qualitat i en català.

Darrere d’una capçalera amb el lema “Per un país de tots decidim escola catalana” s’ha vist una munió d’estelades, de la mateixa manera que s’han fet veure milers de samarretes amb la consigna “SOS Educació” que lluïen els membres de la Marea Groga. Els crits d’”independència” i “Ni França ni Espanya, Països Catalans” s’han alternat amb consignes en defensa de l’educació pública i de rebuig a la Llei Wert.

Crida a la insubmissió

Un cop els manifestants han arribat al final del Passeig Lluís Companys, ha tingut lloc l’acte final de la marxa convocada per Somescola. Quim Masferrer s’ha encarregat de conduïr-lo en un escenari situat just al costat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Un ens que a finals d’abril va dictar una sentència que obligava a cinc escoles catalanes a impartir el 25% de les hores lectives en castellà, després del requeriment que un grup de pares dels centres havien fet emparant-se en la LOMCE.

Precisament Muriel Casals, una de les portaveus de Somescola i presidenta d’Òmnium Cultural, ha demanat durant el seu discurs que el govern català no faci “ni un pas enrere” en la defensa del model educatiu català. Casals ha definit la LOMQUE com una “amenaça real i una ofensiva en tota regla contra la nostra escola”. Ha estat en aquest moment quan les persones concentrades han entonat crits d’”insubmissió”.

La presidenta d’Omnium també ha recordat la figura de Jaume Sastre, docent de les Illes que ja porta 38 dies en vaga de fam per reclamar al President balear José Ramon Bauzá que s’assegui a negociar per l’aplicació del decret de Tractament Integral de Llengües (TIL). Al llarg de l’acte han estat recurrents les mencions a l’Assemblea de Docents de les Illes i a Escola Valenciana, així com les salutacions a la gent vinguda d’arreu dels Països Catalans: “Som una unitat lingüística: Catalunya, el País Valencià, les Illes, Catalunya Nord, la Franja i l’Alguer. Som una comunitat de 10 milions d’europeus”, ha conclòs Casals.

Ara només caldrà esperar per veure si la consellera d’Educació, Irene Rigau, i present a la manifestació, fa cas del clam a favor de la insubmissió a la LOMQUE. De moment, Rigau ha declarat avui que de cara al curs que ve la Llei d’Educació Catalana prevaldrà sobre la llei Wert a Catalunya. Per la seva banda, l’esquerra independentista ja ha avançat que demanarà la dimissió de la Consellera d’Edcuació si acata sentències judicials en contra del model d’immersió lingüística.

14j_3

14j_1

14j_2


[bar group="860×106"]