[bar group="860×106"]

Milers de persones es manifesten a València pels drets nacionals i socials

>>El bloc de l’esquerra independentista, el més nombrós.
>>La diada del 9 d’octubre acaba amb una nova actuació repressiva de la policia espanyola.

9oct2011_maniSota el lema Defensem la llengua, lluitem pel país, les diferents organitzacions de l’esquerra independentista ha tornat a eixir aquesta vesprada als carrers de València junt a milers de valencianes i valencians per commemorar la diada del País Valencià, la qual recorda l’entrada de Jaume I a la ciutat en 1238, fet que suposà la incorporació de València a la Corona d’Aragó.

En l’actual context de crisi capitalista, la convocatòria d’enguany s’ha centrat en els atacs que arreu dels Països Catalans s’estan produint contra la llengua catalana, des de l’amenaça de supressió de les línies en valencià i la censura de TV3 al País Valencià fins la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra la immersió lingüística en l’educació al Principat, tot passant pel tancament de Ràdio i Televisió de Mallorca.

Com ja ve sent habitual, el bloc de l’esquerra independentista ha estat el més nombrós i combatiu de la manifestació, fet que li ha suposat, una vegada més, patir la repressió de les forces de seguretat de l’estat. A l’eixida de la marxa, s’ha estés per terra una pancarta que en què es podia llegir Constitución española junt a una reproducció de l’escut franquista que les manifestants han pogut trepitjar com a símbol de rebuig a l’ocupació. I al llarg del recorregut s’han pogut sentir consignes com “País Valencià, Països Catalans”, “Independència” o “Anticapitalistes”. A més a més, en aquest bloc s’han exhibit plafons de suport amb fotos de les tres preses polítiques catalanes: Lola López, Marina Bernadó i Jordi Grau. Cal destacar que el bloc independentista anava encapçalat per dues imatges d’Enric Valor i Manuel Sanchis Guarner, ambdós nascuts fa ara 100 anys.

Repressió policial

La manifestació ha acabat amb una nova actuació repressiva de la policia nacional espanyola. Una vegada finalitzada la marxa, agents d’aquest cos han carregat contra militants de l’esquerra independentista als que estaven seguint, agredint-ne alguns i identificant-ne i retenint-ne una dotzena. Fins aleshores la mobilització s’havia desenvolupat sense incidents d’importància més enllà d’alguna provocació de l’extrema dreta en la que no han caigut les militants independentistes.

Dinar popular i acte polític

Abans de la manifestació, a la plaça del Pilar ha tingut lloc una dinar popular en suport de L’Accent, el periòdic popular del Països Catalans, que ha reunit un centenar de persones en aquest cèntric punt de la ciutat. En acabar l’àpat s’ha desenvolupat l’acte polític de l’esquerra independentista: el militant de l’Assemblea de l’Horta d’Endavant, Josep Villarroya, ha llegit una parlament en què s’ha recordat la resistència sarraïna a la invasió catalana del segle XIII, els atacs a la llengua catalana que s’han produït al llarg del darrer any, les retallades socials aplicades pels governs locals, autonòmics i estatal i la necessitat d’enfortir les diferents organitzacions que formen part d’aquest moviment. En finalitzar l’acte, els assistents s’han unit a l’eixida de la flama del Correllengua a la Societat Coral el Micalet.

 


[bar group="860×106"]