[bar group="860×106"]

Nou militants de Maulets seran jutjats a Palma

L’ultra Círculo Balear és el responsable de l’acusació amb material aportat pel rotatiu El Mundo i per la brigada d’informació política de la policia espanyola.

La recent ampliació del cas dels 5 de Palma ha augmentat novament les causes repressives damunt l’assemblea de Palma de Maulets. Aquesta organització, habitualment en el punt de mira de la justícia i policia espanyoles a l’illa, ha vist com, en els darrers dies, quatre més dels seus militants han rebut imputacions en qualitat d’acusats per part de la denúncia imposada pel grup espanyolista Círculo Balear.


Aquesta fundació ha anat agafant notorietat els darrers anys degut a la seva negació de la unitat de la llengua, i la seva actuació pràctica com a grup de suport dins el PP de les illes. De la seva activitat recent, destaca la defensa a ultrança del bou d’osborne d’Algaida i els incidents que possiblement la facin institució non grata al municipi de Sineu.

Els orígens del cas repressiu contrs els joes independentistes cal cercar-los a la manifestació contra la corrupció que recorregué els carrers de Palma el 20 de març de 2010, quan, des d’un despatx d’advocats situat a la mateixa plaça de la convocatòria, un grup de persones desplegaren pancartes amb lemes a favor del Partit Popular i banderes espanyoles, provocant així al nombrós grup de manifestants que es congregava sota ells.

El públic assistent començà a cridar contra els provocadors, mentre que la policia espanyola es desplegà al voltant de l’edifici en qüestió, alhora que es negà a escoltar les queixes dels organitzadors de la manifestació, que argumentaven que els espanyolistes no tenien dret a interrompre una manifestació pacífica i legalitzada. Finalment, la mobilització partí sense més incidents.

Fitxers i seguiments polítics

Mesos després, cinc militants de Maulets reben a Palma citacions per declarar a la comissaria de la policia espanyola, víctimes d’una denúncia per amenaces posada per Jorge Campos, president de l’entitat Círculo Balear i present al grup de provocadors. Aquesta és admesa a tràmit per part del poder judicial després d’aconseguir un vídeo aportat pel diari el Mundo, conegut per la seva intoxicació informativa contra qualsevol expressió del nacionalisme d’esquerres a Mallorca, en especial l’Esquerra Independentista i Maulets, organització contra la qual ha llençat calúmnies i acusacions de forma habitual.

En l’informe que aporta la Brigada de Información de la policia espanyola a Palma, s’identifica, de tota la massa de gent que cridà contra els provocadors espanyolistes, a cinc persones, totes elles joves i militants de Maulets, com a autores de les amenaces referides per Campos. A més, l’informe admet un extens seguiment de l’organització juvenil i les seves activitats a Palma, aportant tota una sèrie de consideracions sobre la seva trajectòria i una llista de persones que considera els seus militants més actius.

El document explica de forma explícita que ha obtingut aquesta informació mitjançant un grup d’agents encarregat de fer seguiments de les activitats de Maulets, organització a la que també acusa d’atacar amb pintades l’antiga seu del Círculo Balear al carrer Catalunya, sense aportar, això si, cap prova al respecte. Tot plegat, destapa el que ja assenyalaven les organitzacions antirepressives: els cossos de seguretat de l’estat duen a terme un acurat seguiment dels moviments socials de Mallorca, i l’Esquerra Independentista és el seu objectiu preferent.

De cinc a nou

Començat el procés judicial, els 5 de Palma acudeixen a la cita amb la policia espanyola, negant-se a respondre a les preguntes dels agents, i poc després es repeteix el mateix a la declaració judicial. Mentrestant, al carrer agafa força la campanya de suport als joves després de que, en una roda de premsa amb imputats i familiars i amics d’aquests, Maulets anuncia una manifestació el dia 29 de Desembre contra la repressió al jovent independentista, a la qual acudiren més de cinquanta joves en el marc de la Diada de Mallorca, que aplegà milers de persones al dia següent durant la manifestació principal.

Arribats a aquest punt, el cas continua sense novetat fins fa poques setmanes, quan quatre nous joves reben imputacions pel mateix cas, i es fixa el dia 29 de Juliol com a data d’un judici, finalment de faltes, en el que 9 militants de Maulets seran jutjats per amenaces contra el Círculo Balear. Els quatre ja havien estat identificats per la policia espanyola gràcies al vídeo facilitat per el mundo, però en principi no constaven com a presumptes autors de les amenaces. La nova maniobra del procés arriba en un moment en el que l’Esquerra Independentista de Mallorca pareix rebre la major concentració repressiva dels darrers anys, després de la detenció de dos militants d’Endavant pels incidents de la diada i la multa i sanció de 6 dies de localització permanent contra un militant del SEPC a la UIB.

Per Maulets, la imputació de 4 nous militants de la organització respon a “la clara voluntat d’eliminar-la del panorama polític de Mallorca” i que l’únic delicte dels 9 és el de ser “joves, independentistes, i haver acudit a una manifestació contra la corrupció política”, i anuncia més agitació al carrer i noves mobilitzacions. Alerta Solidària, per la seva banda, veu darrere l’alt nombre d’imputats una “estratègia de desgast econòmic del moviment juvenil”.

El Mundo i el Círculo

Al llarg del procés s’aprecia coordinació sospitosament eficaç entre el Mundo, la policia espanyola, el poder judicial i el Círculo Balear, que han funcionat com a peces d’una mateixa màquina que finalment abocarà els seus esforços dia 29 de Juliol. Malgrat tot, l’Esquerra Independentista pareix afrontar tot plegat com un repte i es disposa a donar resposta a aquesta nova onada repressiva, la més forta dels darrers anys, però que ha topat amb un moviment en creixement, que ja va treure més d’un centenar de persones al carrer en defensa de Guillem i David, militants d’Endavant.

Del grup de suport als 5 de Palma, es sap que ja ha canviat el seu nom i que properament editarà una línea nova de material per la campanya de suport, d’acord amb les noves circumstàncies. Prepara també un manifest de suport als joves que estarà obert a adhesions, ja que la seva intenció és la d’aglutinar suport a partir dels convocants de la manifestació contra la corrupció i dels moviments socials de l’illa. En qualsevol cas, concentrarà les seves activitats més immediates en donar a conèixer el cas i a potenciar la convocatòria de dia 29, que entenen com a demostració de força davant l’escalada repressiva que pateix el jovent independentista de Mallorca.

Mallorca: un militant independentista condemnat per la vaga del 29-S

REDACCIÓ, PALMA

Un militant independentista de Palma ha estat recentment condemnat per haver realitzat pintades convocant a la vaga del 29S a diferents edificis del campus de la Universitat de les Illes Balears. El condemnat és membre del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), i va ser detingut el passat 29 de Setembre, en el marc de la jornada de vaga convocada a diferents territoris dels Països Catalans i de l’Estat espanyol.

El militant del SEPC també ha denunciat a L’Accent el tracte que va rebre per part dels agents policials durant la detenció pels fets del 29S. Entre altres coses, assegura que va estar enmanillat sense justificació durant diverses hores a una cadira. A més, durant el judici, el vaguista va assumir la realització de les pintades, emaprant-se en el seu “deure independentista i socialista” durant la jornada de vaga.

Val a dir, que durant el judici el jove va ser absolt de l’acusació d’haver bloquejat els panys de diversos accessos als edifics universitaris. Per les pintades, ha estat condemnat a 235 euros de multa i 6 dies de localització permanent.

El SEPC ha organitzat un concert per a recaptar suport econòmic per al cas, i assegura haver complert els objectius previstos.


[bar group="860×106"]