Països Catalans en vaga

franja14n

Les manifestacions i mobilitzacions de la vaga general d’aquest 14 de novembre han tingut un seguiment elevat arreu dels Països Catalans. També ha anat en creixement el ressò de les convocatòries anticapitalistes, que a pràcticament tot arreu estaven conformades per l’esquerra independentista, sindicats alternatius com la CGT i la CNT i diversos moviments socials, especialment el de les plataformes contra els desnonaments. Aquesta augment de les mobilitzacions anticapitalistes és una mostra de la força social que van prenent les alternatives al sistema. A L’ACCENT hem fet un seguiment al minut a les xarxes socials de les mobilitzacions al llarg i ample dels Països Catalans. Aquí us les resumim, de sud a nord.

Comarques del Vinalopó i el Segura

Quatre columnes de piquets han travessat la ciutat d’Elx per confluir a la plaça dels Algeps d’on havia de partir una manifestació convocada pels sindicats institucionals. Tanmateix, en acabar la pròpia mani al passeig de l’Estació i un cop desconvocada pels organitzadors, la majoria de gent, espontàniament, ha trencat el cordó policial per continuar cap a l’ajuntament. I allí s’ha acabat sense les direccions de CCOO i UGT. Durant més d’una hora, les avingudes de Novelda i de la Llibertat, importants vies de comunicació han quedat tallades per les columnes, el que ha col·lapsat la ciutat.

A Crevillent, hi ha hagut empentes a l’eixida del camions de recollida de fem i la manifestació del matí ha reunit entre 700 i 800 persones. A Novelda, una manifestació de 200 persones ha recorregut els carrers de la ciutat. I a Torrevella hi ha hagut una concentració de 500 persones al matí que s’han unit a la PAH i han aturat un desnonament.

L’Alacantí

La participació en els piquets informatius ha estat superior a la d’altres ocasions i han sigut en termes generals tranquils, si bé tres militant de l’EI (un d’Endavant i dos d’Arran) han patit una agressió per part d’agents de la policia quan es dirigien de matinada a participar en un piquet. Cal destacar que durant la matinada i el matí policies secretes han seguit l’EI. Ja de vesprada, l’EI ha aplegat una centenar de persones (entre Endavant, Arran i el SEPC) que han marxat amb el lema unitari “Contra la dictadura dels mercats” dins de la manifestació unitària.

Comarques centrals valencianes

El Bloc Anticapitalista creat a Gandia per Endavant, la CGT, per Arran, COS i Assemblea d’Estudiants de l’EPSG ha muntat un piquet d’unes quaranta persones que ha a recorregut supermercats, l’Ajuntament, la Mancomunitat de la Safor, el Prop, Correus i l’estació de RENFE, on han aconseguit que els trens dels serveis mínims isqueren amb un retard de 20 minuts. La manifestació alternativa, malgrat l’intent de CCOO i UGT d’apropiar-se-la ha aconseguit reunir devers 600 persones que en arribar a la fi del recorregut sumava 1.000 participants. La idea dels membres del Bloc és que aquesta eina tinga continuïtat.

A Xàtiva, el piquets han passat pel matí pels instituts, bancs i un Mercadona. La manifestació de la vesprada, convocada pel la Plataforma en Defensa dels Serveis Públics, ha tingut entre 2.000 i 3.000 participants. A Ontinyent, la concentració unitària del migdia ha aplegat 500 persones i la convocada per la CNT a la vesprada unes 200 més. A Cocentaina una xifra similar ha conformat el piquet.

L’Horta

La vaga general al País Valencià va començar a caminar abans d’aquest 14 de novembre. El dilluns dia 12 l’antiga facultat d’agrícoles de la Universitat Politècnica, edifici abandonat de l’avinguda de Blasco Ibáñez, fou ocupada per membres de moviments socials i organitzacions estudiantils, que la van convertir en Ca la Vaga. Diversos comités de vaga, com els de Ciutat Vella i Benimaclet a València, ambdós amb militants de l’Esquerra Independentista, havien estat informant de la vaga comerciants i veïns dels respectius barris.

Ja en dimecres, a la mitjanit el piquet informatiu de Benimaclet va començar a recórrer els carrers del barri repartint informació i animant a participar de la vaga. A Montcada (l’Horta Nord) el piquet anticapitalista va acudir de matinada al polígon III. En fer-se de dia, a l’Horta Nord, hi ha hagut sengles piquets anticapitalistes a Montcada i Burjassot. El primer ha passat per diversos supermercats i pel mercat, i ha fet tancar el Dia; el segon ha aplegat unes 200 persones i ha entrat al centre de salut i a l’oficina del SERVEF.

A València, la repressió ha fet acte de presència a Benimaclet, on la policia nacional ha carregat contra el piquet combatiu, deixant ferits i identificats. Al campus dels Tarongers de la Universitat de València la policia ha detingut deu persones que participaven dels piquets, i al de Blasco Ibáñez hi ha hagut més càrregues i detencions. A Ciutat Vella, el piquet ha tallat el trànsit dels carrers de Guillem de Castro i Blanqueries i ha passat també pel Mercat Central.

Tots aquest piquets han confluït al migdia al centre de València en un piquet central que ha recorregut les principals artèries de la ciutat. Militants de l’Esquerra Independentista han cobert de pintura roja una sucursal de La Caixa per acusar d’aquesta manera les entitats bancàries pel seu paper en l’opressió de les classes populars i responsabilitzant-les directament de la mort de dues persones que anaven a ser desnonades.

Després hi ha hagut diverses càrregues de la policia, als carrers de Jesús i de Xàtiva que han deixat diversos ferits i detinguts, entre ells un militant d’Arran Camp de Túria que de vesprada ha sigut alliberat.

Quant a la manifestació oficial de la vesprada, diverses fonts parlen d’una participació de 300.000 persones i de fet ha sigut una de les manifestacions més concorregudes dels darrers anys. Al seu torn, la Unitat Anticapitalista ha improvisat una manifestació amb un recorregut alternatiu que ha suposat un augment del grau de combativitat respecte a altres convocatòries: al seu pas diverses entitats bancàries han sigut atacades amb pintades i trencament d’aparadors i caixers automàtics. Aquesta marxa ha acabat a la Porta de la Mar, quan a l’oficial encara hi havia gent que no havia començat a caminar.

La Plana i el Camp de Morvedre

A Castelló de la Plana el piquet més combatiu ha aplegat unes 200 persones i ha partit de la Universitat Jaume I per marxar cap al centre de la ciutat. Com ha resultat de l’acció repressiva, més de 20 vaguistes han sigut denunciades. En la Manifestació de la vesprada convocada per la Coordinadora Repartim el Treball i la Riquesa han participat entre 4.000 i 5.000 persones. A Sagunt, unes 4.000 persones han participat en la manifestació del matí.

Pitiüses

La vaga general a Formentera i Eivissa ha estat protagonitzada al matí per la comunitat educativa, que ha realitzat sengles concentracions a les dues illes per reclamar la fi de les retallades.

A la tarda, més de 5.000 persones han secundat la manifestació a Eivissa, amb un nombrós bloc alternatiu.

Mallorca

A Palma, s’ha ocupat la universitat tota la nit i els piquets han actuat des de primera hora del matí. El piquet unitari anticapitalista ha aplegat més de 600 persones a Palma. Al final de la manifestació del migdia, la policia ha practicat dues detencions després de provocar els manifestants amb empentes, que han estat respostes pels manifestants amb contundència. Un dels detinguts era membre de la CGT i un altre era un militant d’Endavant.

A la manifestació de la tarda, molt nombrosa, el bloc anticapitalista ha aplegat una multitud i s’ha mostrat com una força social emergent davant del sindicalisme oficial. En acabar la manifestació, molts manifestants s’han dirigit cap a la comissaria de policia a reclamar l’alliberament dels dos detinguts al matí. Davant la pressió popular, la policia s’ha decidit a agilitzar els tràmits i si bé en principi els detinguts havien de dormir a comissaria, finalment han estat posats en llibertat poc abans de les deu del vespre.

Menorca

2.500 persones s’ha manifestat al matí a Ciutadella en la convocatòria unitària. A la tarda, a Maó s’hi han concentrat unes 10.000, en el que s’ha qualificat com la manifestació més gran de la història de l’illa.

Ebre

A Tortosa, la manifestació ha aplegat 1.500 persones, mentre que a Amposta la CUP ha convocat una concentració a la plaça de l’Ajuntament. El seguiment de la vaga a les Terres de l’Ebre ha estat més elevat que en l’anterior convocatòria.

El Camp

Els fets del matí a Tarragona, que han finalitzat amb diversos detinguts i un nen de 13 anys agredit per la policia, han centrat bona part de l’opinió a les xarxes socials. De fet, la imatge del nen amb el cap sangonós ha saltat a diversos mitjans europeus. Els fets han ocorregut quan la policia ha carregat contra un piquet de l’esquerra independentista i la CGT al centre de la ciutat.

A la tarda, la manifestació a Tarragona ha aplegat unes 10.000 persones, mentre que a Reus, al migdia, prop de 4.000 persones han secundat la manifestació unitària.

Ponent

Èxit absolut del bloc anticapitalista a la manifestació de Lleida. Format per l’esquerra independentista, col·lectius indignats, casal de joves, CNT i CGT, ha reunit més de 5.000 manifestants, superant així la convocatòria de CCOO i UGT, que n’han reunit prop de 4.000.

En acabar la manifestació, un piquet juvenil convocat per Arran ha recorregut el centre de la ciutat fins que ha estat atacat per un grup d’antiavalots dels Mossos d’Esquadra.

Penedès

Al Penedès les mobilitzacions han estat molt massives a totes les capitals de comarques i tant l’esquerra independentista com els moviments socials o la CGT han marcat la pauta davant les mobilitzacions dels sindicats oficials.

A Vilafranca del Penedès, 2.000 persones han seguit la manifestació anticapitalista del migdia, convocada per l’esquerra independentista, la CGT i els moviments socials de la vila. La pancarta d’inici, amb el lema “Al Peendès fem vaga general” era portada per professors i alumnes.

A Vilanova i la Geltrú, a la tarda, també 2.000 persones han secundat la manifestació convocada pels mateixos col·lectius.

A Igualada la manifestació anticapitalista ha aplegat 1.500 persones. El piquet matinal n’havia reunit 150 persones. Finalment, al Vendrell, unes 800 persones han seguit la manifestació unitària del migdia.

Baix Llobregat

La mobilització més important del Baix Llobregat ha estat la del Prat, que ha reunit més de 5.000 persones, una xifra inèdita des de la transició. A la resta de comarca, centenars de persones han participat en els piquets i cercaviles convocades pel bloc anticapitalista a ciutats com Molins de Rei, l’Hospitalet o Sant Joan Despí.

Barcelonès

Els piquets matinals han reunit centenars de persones a cada barri de Barcelona organitzats per l’esquerra anticapitalista, assemblees d’indignats, esquerra independentista i sindicalisme combatiu. Als barris amb més moviment organitzat, el seguiment de la vaga ha estat més alt en sectors especialment sensibles com el comerç.  Seguiment molt elevat també als transports, educació i indústria, aturada total al port i Mercabarna, molts mercats no han obert.

A la tarda, la manifestació anticapitalista, on també convocava l’esquerra independentista, ha aplegat més de 25.000 persones que han fet el recorregut des de Jardinets de Gràcia fins a Via Laietana. Allà, la marxa ha estat dispersada sense motiu aparent per càrregues policials indiscriminades, que s’han estès pels carrers d’aquella zona de Barcelona. La policia ha practicat nombroses de detencions, durant els incidents dos cotxes de la policia espanyola van ser incendiats.

A Santa Coloma de Gramenet, més de 3.000 manifestants han participat en la convocatòria unitària, mentre que a Badalona els manifestants han estat 2.000.

Vallès

El Vallès també ha viscut manifestacions molt multitudinàries. A Sabadell, la manifestació anticapitalista ha aconseguit reunir més de 6.000 persones, mentre unes 8.000 més es manifestaven amb els sindicats oficials. A Terrassa, el piquet del migdia ha reunit més de 2.000 persones. A Granollers la manifestació unitària ha aplegat 3.000 persones. A Sant Cugat s’hi han aplegat 1.000 persones, en un convocatòria impulsada per l’esquerra independentista local. La mateixa xifra s’ha congregat a Cerdanyola i Ripollet, on els comitès de vaga també eren de caire anticapitalista.

A Cardedeu i Sant Celoni, impulsades per l’esquerra independentista i els moviments socials locals, s’hi han manifestat mig miler de persones a cada localitat. A Caldes de Montbui, la manifestació ha aplegat 250 assistents.

Maresme

A Mataró els sindicats oficials han reunit 400 persones, mentre la CUP en reunia unes 100 més. Alhora, aquest mateix matí s’ha paralitzat un desnonament a la ciutat, amb centenars de persones concentrades davant de l’habitatge en perill. A Premià de Mar s’han aplegat 400 persones.

Comarques centrals del Principat

Les mobilitzacions al centre del Principat s’han concentrat bàsicament a Manresa i a Vic. A la primera ciutat, la manifestació convocada per la CUP i la CNT ha aplegat un miler de persones. A Vic, la manifestació unitària, tant dels sindicats oficials com de moviments socials i esquerra independentista n’ha aplegat un miler més.

Comarques gironines

A Olot, la vaga ha començat amb un piquet de mig centenar de persones a primera hora del matí convocat per CNT i CUP. A la tarda, els mateixos convocants han aplegat mig miler de persones en una manifestació.

A Girona la manifestació anticapitalista del matí ha reunit 2.000 manifestants. A la tarda, la marxa unitària n’ha reunit una desena de milers. D’aquests, 2.000 hi han participat aplegats rere la pancarta dels col·lectius anticapitalistes i independentistes. Durant el transcurs de la manifestació hi ha hagut moments de tensió i enfrontament entre policia i manifestants.

A Figueres, mig miler de persones han secundat la mobilització unitària, que ha finalitzat amb un concert de l’orquestra de cambra de l’Empordà, afectada per un ERO.

Catalunya Nord

Al matí, els sindicats nord-catalans han convocat una concentració a la Plaça Catalunya de Perpinyà.

47 detencions , mig centenar d’imputacions i desenes de ferits

Altera Solidària ha donat aquest dijous la xifra de 47 detinguts arreu dels Països Catalans:  20 al País Valencià (tots a ciutat de València), 25 al Principat de Catalunya (1 a Tarragona, 1 a Gramenet del Besòs, i 23 a Barcelona ciutat) , 2 detinguts a Palma. Es compten també per desenes els ferits per les càrregues dels diferents cossos policíacs. Però les xifres podrien ser superiors en les properes hores.

+ Galeria d’imatges de la jornada de vaga als Països Catalans.