Pere i Yann arriben a judici

Pere i Yann arriben a judici

Pancarta solidària amb Pere i Yann

Després de més de dos anys i mig de la seva detenció, els estudiants de la Universitat de Perpinyà Pere Habet i Yann Dubois, hauran de comparèixer a judici aquest dilluns 29 de juny. Estan acusats dels delictes d’“ultratges” contra tres professors durant la llarga vaga contra la Llei d’Autonomia de 2007.

Tant Pere, militant de Maulets, com Yann, van ser detinguts al seu domicili tan sols dues setmanes després que acabessin les mobilitzacions estudiantils a la Universitat i que el rector d’aquesta, Jean Benkhelil, amenacés reiteradament amb dures represàlies repressives. En aquell moment, se’ls va acusar, a més d’ultratges, de robatori i amenaces de mort. Tot i que des del primer moment tant l’Assemblea de Maulets del Rosselló, com els Grups de Coordinació Anarquistes i el sindicat SUD Etudiant (on militen tots dos), van denunciar que eren fruit de la criminalització del moviment estudiantil.

Durant la vista, que començarà a les 13.30 hores i s’allargarà tota la tarda, hi haurà una concentració amb animació musical.

La detenció, feta el 19 de desembre de 2007 per instància de la Universitat i per aquests tres professors, va suposar també el registre dels seus pisos i la incautació dels seus ordinadors. Després de 48 hores a comissaria i 7 als jutjats, van quedar en llibertat amb mesures cautelars com no poder accedir a la universitat, no poder sortir de la Catalunya Nord o no poder-se veure entre ells (ni tampoc el personal de la Universitat). Malgrat tot, el 2008, en un judici a Montpeller, es va aconseguir una rebaixa d’algunes de les mesures, com el fet de poder sortir de la Catalunya Nord.

La lluita contra la LRU
Les organitzacions que els donaven suport ràpidament van denunciar que eren unes “detencions injustificades fruit de la criminalització del moviment estudiantil” que en aquelles setmanes de lluita i bloquejos de la universitat havia mostrat “la seva capacitat de mobilització i reacció”. I és que el 2007, any en què es va aprovar la LRU i que van ser detinguts Pere i Yann, va ser un any de fortes mobilitzacions. Fins a 38 dies de bloquejos a la Universitat de Perpinyà, la creació del Comitè de Vaga, manifestacions… Doncs el moviment universitari nordcatalà, format tant pel professorat com per les estudiants, considera que la LRU, la nova llei d’autonomia universitària (inscrita en l’Espai Europeu d’Educació Superior), prepara l’entrada dels interessos privats a la universitat i l’alliberació de l’estat, que fins la seva aprovació finançava les universitats fins a un 80%, amb la possibilitat de desaparició de moltes universitats i l’augment del cost de matriculacions.

La lluita, però, no es va aturar allà, malgrat la repressió i criminalització soferta. Aquest curs, les protestes han continuat i la Universitat de Perpinyà ha tornat a ser bloquejada. Des del mes de gener fins al març les mobilitzacions es van intensificar i durant gairebé un mes i mig les aules no disposaven ni de taules ni de cadires. Professores i estudiants van decidir buidar-les per impedir les classes. I és que segons el Comitè de Vaga, el fet que les reformes que vol aplicar el govern francès afectin tant estudiants com el personal docent i d’administració i serveis ha fet que tota la comunitat universitària s’hagi mobilitzat. La ocupació de la universitat es va acabar el 29 de març amb el desallotjament per part de la policia, ordenat pel rector de la universitat.