Piquets, acció i repressió policíaca en un matí de vaga

 

piquet_valencia2Com en cada vaga general, els piquets informatius han esdevingut els protagonistes de totes les mobilitzacions de la matinada i el matí. A Barcelona i la seua àrea metropolitana, els piquets ha aconseguit realitzar importants talls de trànsit que han afectat amb força la circulació de vehicles: a la Gran Via, a la ronda de Dalt, a la ronda Litoral, la Diagonal… El trànsit també ha estat tallat a diversos punts de Gràcia, Sants, o Nou Barris. Les aturades, blocatges i sabotatges han impedit el normal funcionament del transport públic. A Tarragona, Lleida, Cornellà de Llobregat, Badalona o Premià hi ha hagut també talls de trànsit, especialment en els accessos als polígons industrials (a Lleida hi ha hagut barricades de foc). L’aeroport del Prat ha cancel·lat 129 vols per la vaga.

 

Els piquets informatius també s’han fet presents als centre urbans, entrant a negocis, sobretot supermercats, per informar les treballadores i també per endur-se productes de primera necessitat per repartir-los entre les classe populars. A les 10.29h El Corte Inglés de plaça Catalunya romania tancat.

piquet_valenciaAl País Valencià els piquets han ocupat el centre de València i han aconseguit tancar el Banc d’Espanya i el Banc de València, a més de tallat nombrosos carrers, com ara l’entrada a la ciutat per l’avinguda de Catalunya. Els principals mercats d’abastos han quedat afectats pels bloqueigs dels piquets i als polígons industrials el seguiment de la vaga ha estat molt ampli. Els piquets també ha recorregut negocis i centres comercials de ciutats com Elx, Alacant i Castelló de la Plana. A la capital del Baix Vinalopó, supermercats i bancs han aparegut al matí amb precintes de silicona.

Una concentració ha reunit més de 1.000 persones davant la delegació del govern estatal i en unir-se els diferents piquets han marxat pels principals carrers del centre.

A Mallorca, l’activitat a la UIB ha quedat pràcticament aturada i els piquets han fet acte de presència als centres comercials, com ara Porto Pi (Palma), a les cotxeres de l’EMT on han impedit el funcionament normal del servei autobusos, a l’Estació Intermodal i a comerços del centre de Palma i de Manacor. També s’ha aconseguit que gent que era a cafeteries abandonara els establiments (vaga de consum).

Repressió

Les forces policíaques, al seu torn han fet acte de presència durant tota la jornada arreu dels Països Catalans. Al Principat hi ha hagut unes 20 detencions en total. Entre les persones detingudes hi ha Marc Sallas, un dels portaveus de la CUP. A València i a Castelló de la Plana hi ha hagut diverses identificacions. Fins el moment no hi ha hagut accions violentes per part dels cossos de seguretat.