PSOE i PP de València construeixen un monòlit als botxins franquistes damunt d'una fossa amb víctimes

El grup popular i socialista de l’ajuntament de València estan construint un monument al cementeri de la capital que homenatja els botxins del franquisme. El monòlit i el jardí que l’envolta s’erigeixen just damunt d’una fossa on hi ha soterrades víctimes de la repressió feixista.

En principi el projecte anava a càrrec del PP de Rita Barberá però el 2 de març el Fòrum per la Memòria del País Valencià (FMPV) féu públic que el PSOE realitzà una moció el 18 de gener demanant “la instal·lació d’un monument a la fossa comuna”.

Aquesta fundació assegura que només una setmana més tard el PP aprovava la iniciativa i encetava les obres de l’estàtua on posarà: “En memòria de tots els qui van donar la seua vida per l’Espanya que creien millor”. Sense distingir d’aquesta manera entre feixistes i víctimes antifranquistes.
Segons afirma el FMPV, les dues formacions polítiques van pactar els ets i uts de la construcció. Tanmateix, el portaveu del PSOE per a les qüestions relacionades amb la memòria històrica, Matías Alonso, va fer un escrit titulat “Monòlit infame”.

En aquest text assegura que no vol el monòlit però alhora declara: “Nosaltres mai hem demanat exhumacions generalitzades ja que no som amos de cap memòria”. Segons Alonso, el PSOE vol que es contruisca únicament un jardí i que es posen els noms de les víctimes allà soterrades.

Accions contra la construcció
El Fòrum per la Memòria del País Valencià i familiars de les víctimes van interposar l’11 de febrer un recurs contenciós-administratiu sol·licitant la suspensió immediata de la construcció. Quatre dies després, en la citació de les parts al jutjat, l’òrgan decidí que no mantenia la suspensió cautelar de les obres. Però a més, fou en aquesta reunió on l’advocada de l’ajuntament va fer públic, segons FMPV, que el PSOE havia realitzat una moció per a què es construïra un monument en la fossa comuna de la Secció 7ª dreta del cementeri de València.

El Fòrum també ha redactat un manifest i ha demanat adhesions (ja duen desenes) per reclamar que “ja que no rehabiliten jurídicament a les víctimes, ni jutgen als responsables del genocidi franquista que almenys respecten la seua memòria i no es construïsca sobres les seues restes un monument als seus assassins”.

Conflicte amb cinc anys d’història
El 2005 l’ajuntament de Rita ja volgué eixamplar el cementeri per aquesta zona, una parcel·la de 10.000m2 on s’ubica la fossa comuna. Volia construir 1.000 nínxols al damunt però la troballa de restes òssies va fer que jutjats paralitzaren les obres. Aleshores també FMPV interposà una denúncia als tribunals contra el projecte.

Ara, anys després torna a la càrrega amb la construcció de l’estàtua de cinc tones on es vol fer homenatge a totes les víctimes sense distinció i així evitar, també, l’exhumació i identificació dels cossos.