Remodelació del Govern Balear: Bauzá aposta

 bauzagovern2013El passat 3 de maig José Ramon Bauzá anuncià en una roda de premsa realitzada íntegrament en castellà la destitució dels consellers Rafel Bosch (Educació), Pep Ignasi Aguiló (Vicepresidència Econòmica) i Simó Gornés (Administració Pública). Aquesta maniobra s’ha interpretat com un cop d’autoritat del President, que ha triat a persones més directament amb ell per aprofundir en les retallades i reformes. Bauzá dona entitat pròpia al càrrec de Vicepresidència, que ocuparà Antonio Gómez, separa Economia d’Hisenda i Pressuposts, i crea la nova Conselleria de Família i Benestar Social.

Amb un programa electoral que assegurava la necessitat de reduir l’administració autonòmica, aquesta nova creació de càrrecs sembla una important contradicció. El que més destaca de tot plegat sembla ser el nou perfil dels dirigents incorporats, més “fidels” al president i compromesos amb les tesis més dures del Partit Popular Balear. Tampoc pareix casualitat que siguin justament les Conselleries que més crítiques han rebut per part de l’oposició social i política les que vegin alterat el seu lideratge. Bauzá no ha donat explicacions pels canvis més enllà de la necessitat de donar “un nou impuls” a l’acció del govern autonòmic.

El denominador comú dels nous consellers sembla ser la total dedicació al projecte de reformes del president. Alguns ja han començat a fer passes: Joaquín García ja ha anunciat l’acomiadament de 800 treballadors autonòmics, així com l’eliminació de 400 places més d’empleats eventuals del govern. Joana Maria Camps també s’ha estrenat amb polèmica: sembla que està enviant inspectors a diferents centres d’educació per tal de comprovar la possible influència ideològica de professors independentistes o progressistes.

La notícia s’ha conegut per la protesta del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, que denunciaren que representats de la Conselleria d’Educació es personaren al institut de Marratxí demanant sobre la participació de docents al Correllengua organitzat per l’entitat cultural Joves de Mallorca per la Llengua. La jornada final d’aquesta campanya, que aplegà 15.000 persones ha motivat la reacció de l’espanyolisme. El col·lectiu d’extrema dreta Círculo Balear ha interposat denúncies contra 43 centres educatius pels quals passà la flama de la llengua. El SEPC valorà els fets com a “símptomes d’un vertader estat policial”.

Qui és qui al nou govern?

antoni gómez ppAntonio Gomez: Entra en escena com a autèntic home fort del govern. Definit com a “un home de màxima confiança” pel President, el mateix Gomez declarà que el seu “futur polític està lligat al de Bauzá” i que una vegada no sigui necessari deixarà la política. Gomez prové de 20 anys a la batllia d’Escorca pel Partit Popular, on impulsà la construcció de Es Guix, una urbanització de 300 habitatges de luxe properes al Santuari de Lluc, en plena Serra de Tramuntana, amb el suport de PSOE i UM.

joanamariacampsJoana Maria Camps: Substitueix al polèmic Rafel Bosch al càrrec de la Conselleria d’Educació. Nascuda a Menorca, Camps ocupava el càrrec de Directora General de Treball i Salut Laboral. L’1 de gener de 2012 fou responsable d’autoritzar l’ERO de Radiotelevisió de Mallorca que afecta 117 treballadors. Malgrat no tenir cap relació prèvia amb el món de l’educació, declarà que “la educació i la cultura no són exclusives de ningú”.

nuriarieraNúria Riera: La nova Consellera d’Administració Pública fou secretària de l’ajuntament de Montuïri entre els anys 1997 i 2005, poble governat pel seu marit i imputat al Cas Caballistas Biel Matas. Destacà posteriorment com a Directora General de Funció Pública i impulsora de la normativa que eliminava el català com a requisit pel funcionariat. L’aplicació d’aquesta llei l’arribà a enfrontar amb sectors del Partit Popular crítics com el cas de l’ajuntament d’Algaida.

josevicentemartiJose Vicente Martí: El abans Director General del Tresor i Política Financera ara és Conseller d’Hisenda. Nascut a Eivissa i provinent del món de l’advocacia mercantil, com a director general ja ha portat a terme importants retallades de la despesa pública.

joanquingarciaJoaquín García: Un dels nomenaments més polèmics, el nou Conseller d’Economia i Competitivitat és un promotor immobiliari que ni tan sols està afiliat al Partit Popular. Fou un dels responsables de la major fallida empresarial de les Illes, amb un forat de 900 milions d’euros: la del Grup Drac, un grup immobiliari accionista del RCD Mallorca.

SandraFernandezSandra Fernández Herranz: Estarà al cap de la nova Conselleria de Família i Serveis Socials. Com a regidora del PP a Palma i dirigent de Noves Generacions, Fernández forma part del sector del partit encapçalat per José María Rodríguez, ex-Delegat de Govern, que hagué de renunciar l’any passat per estar sota investigacions per la seva relació amb casos de corrupció de l’era Matas.