Segueix pendent el judici de 40 fuetades per a la periodista Luban Husein

Segueix pendent el judici de 40 fuetades per a la periodista Luban Husein

La reportera sudanesa Luban Ahmed al Husein aconsegueix l’ajornament de les 40 fuetades que se li van dictaminar per portar camisa i pantalons, i esdevé la veu i la imatge de la lluita feminista i pels drets de la dona al Sudan.

Des del passat divendres 10 de juliol, Luban Husein segueix reivindicant la dignitat de la dona i ha iniciat una croada personal per modificar la Xària, el codi legal islàmic que regeix els drets i deures de gran part de la població del país.

La periodista sudanesa va ser detinguda per la policia, conjuntament amb 11 dones més, a un restaurant de Khartum, la capital de Sudan. El delicte consistia en portar camisa i pantalons, un tipus de roba que va ser considerada “immoral i indecent” pels governants.La por i la tortura van fer que algunes de les dones que acompanyaven a Luban Husein declaressin la seva culpabilitat, fet que va fer disminuir la seva multa fins a 10 fuetades i gairebé 72 euros.

Ella, en canvi, va ser una de les que no va admetre el càstig de les 40 fuetades i va exigir la presència d’un advocat per la seva defensa. La periodista va denunciar aquest tipus d’intimidació i va declarar que volia convidar al seu judici a polítics, periodistes i activistes de drets humans: “Vull que el meu judici sigui públic perquè tots puguin informar que he rebut fuetades per anar vestida amb pantalons”.

Actualment, s’està a l’espera del judici i de la seva resolució. Luban Husein ja ha rebut més de 500 cartes i centenars de correus electrònics de suport, i afirma que continuarà amb la seva posició de denúncia ferma. La reportera ha afegit que “vull canviar aquesta llei perquè pegar a algú no és humà, i alhora la norma no s’ajusta a la Constitució de Sudan”.