[bar group="860×106"]

Setanta anys de l’ocupació de Prada de Conflent pel maquis i els guerrillers

En el context de la lluita contra l’ocupació nazi i contra el règim feixista de Vichy, el maquis i els guerrillers de La Pinosa decideixen dur a terme una acció de represàlia per venjar l’assassinat del maquisard Roger Roquefort. Aquest es durà a terme el 29 de juliol de 1944.

A tres quarts d’onze del matí, dos-cents homes armats irrompen a la vila de Prada. Ocupen totes les vies d’accés a la vila, així com l’oficina de correus i l’estació de tren.

Un grup assaltarà la Gendarmeria, buscant els dos gendarmes que van participar en l’assassinat de Roquefort. Un d’ells escapa mentre que l’altre, Roger Beneux és fet presoner. Se li troba, a més, una llista amb els noms de pagesos que avituallaven el maquis. També és fet presoner el milicià perpinyanès Jean Durand-Coulanjon.

Un altre grup intentarà prendre per assalt la seu de la Gestapo. Aquesta es trobava a la Vila Lafabregue, que havia estat requisada als seus propietaris. Durant prop de dues hores intentaran, sense sort, vèncer la resistència dels alemanys amb trets i granades. Amb tot, Walter Wiese, el cap local de la Gestapo, serà ferit en un braç.

Durant l’ocupació de Prada també altres grups es dedicaran a aprovisionar-se de menjar i tabac, i requisaran dos milions de francs d’una sucursal bancària, de la seu de correus i de l’estació, això com tres camions.

Cap a dos quarts de dues els guerrillers i maquisards toquen a retirada. Amb ells se’n van presos també el gendarme, el milicià feixista i un soldat alemany trobat a l’entrada de la vila. Tots tres seràn jutjats l’endemà per un Tribunal Popular i executats.


[bar group="860×106"]