Setmana per la memòria antifeixista

Com cada any per aquestes dates, diverses cites en el calendari valencià ens permeten recordar les víctimes del feixisme i homenatjar la seua memòria.

La primera d’elles, hui mateix a Burjassot, on hi ha convocada una concentració en record de Guillem Agulló, el jove valencià assassinat per neonazis ara fa vint-i-dos anys. L’Associació Cultural Bassot ha convocat l’homenatge a la plaça de l’Ajuntament, a les 20h. Diverses organitzacions han donat suport a la convocatòria, entre elles, l’esquerra independentista de la comarca.

Quasi coincidint amb l’efemèride, el dijous 9 d’abril, el periòdic digital La Veu del País Valencià va traslladar a la Fiscalia l’exhibició de símbols nazis i insults contra Guillem Agulló durant la passada processó cívica del 9 d’Octubre. Entre la documentació que ha aportat el periòdic hi ha un conegut vídeo on es poden sentir i veure tota mena d’agressions per part d’exaltats d’extrema dreta.

D’altra banda, en apropar-se la data del 14 d’abril, arriben també els actes d’homenatge a les víctimes del franquisme. Així, el dissabte 11, de la mà de l’associació Progrés i Solidaritat d’Oliva, es realitzarà un acte als cementiri local, al monòlit que recorda aquelles persones que foren exiliades, afusellades, repressaliades, pel regim franquista. Prèviament, hi haurà una visita guiada Museu Etnològic, on es pot veure l’exposició “Los niños de Rusia”.

El dissabte següent, el dia 18, la Plataforma per la Memòria del País Valencià convoca el tradicional Homenatge a les Víctimes de Franquisme. Serà, també al cementiri de València a les 10:30 del matí. L’organització ha demanat als assistents que porten cadascú un clavell. I encara el diumenge 19, Paterna acollirà un homenatge a les víctimes del franquisme al seu cementiri, on tingueren lloc gran part dels afusellaments de la postguerra dels dissidents de la comarca.