‘Tenim la paraula: a Mallorca, en català’, resposta transversal a les primeres amenaces de Bauzá

catala mallorcaLa campanya “Tenim la paraula: a Mallorca, en català” s’ha presentat aquest dilluns a Palma com a resposta a les amenaces contra la presència pública de la llengua vertides pel president del Govern del PP, José Ramón Bauzá, durant els seus primers 100 dies de mandat. L’organització Endavant Mallorca ha promogut la iniciatva, oberta a la participació de qualsevol persona, amb l’objectiu de fer front comú en els diferents àmbits on es pretén arraconar la llengua.

En aquest sentit, els dos portaveus que han presentat la campanya, han remarcat la necessitat d’activar la mobilització social per promoure l’ús normal del mallorquí, “encara que calgui desobeir la legislació excepcional que vlen imposar des de les institucions de les Illes Balears”.


A més, han recordat que el català no s’havia trobat en una situació tan alarmant des de la mort del dictador Francisco Franco. Endavant considera que algunes de les declaracions públiques de José Ramón Bauzá justifiquen amb escreix aquesta afirmació.

 

En els darrers mesos, el president del Govern balear ha assegurat estar disposat a modificar la Llei de Normalització Lingüística (aprovada amb els vots del seu propi partit en 1986), derogar el Decret de Mínims a l’educació pública (que garanteix la presència bàsica de la llengua a les aules) o reintroduir la llengua espanyola a IB3 (l’ens audivosual públic autonòmic) després de tancar Ràdio i Televisió de Mallorca, la liquidació de la qual ja està en marxa. A més, Bauzá també ha anunciat la intenció d’eliminar el mallorquí com a requisit per fer feina a l’adminsitració pública de les illes.

Davant de tot això, la campanya “Tenim la paraula: a Mallorca, en català” s’ha posat en marxa amb la roda de premsa, l’edició d’un vídeo i l’anunci de properes accions i activitats en defensa de la llengua de Mallorca.

catala