[bar group="860×106"]

Un veí del Ripollès s’enfronta a l’expulsió pocs dies després d’absoldre’l d’un cas de suposat ‘terrorisme’ islamista

Concentració de suport amb l'Abdelarie Dahane. Foto: Arnau Urgell

>> ÚLTIMA HORA: L’expulsió del jove santjoaní Abdelbarie Dahane ha estat aplaçada i s’ha posposat el judici pel 12 de novembre

Dilluns un jutge de Girona haurà de decidir si tira endavant l’expulsió. Ha passat dos anys en presó preventiva després que el 2005 el van detenir en l’operació Tigris.

Abdelbarie Dahane és veí de Sant Joan de les Abadesses (el Ripollès) des de fa nou anys. El 2005 però es va quedar sense feina i se’n va anar a viure a Vilafranca del Penedès. En aquella ciutat el 16 de juny d’aquell any el van detenir en el marc de l’operació Tigris, dirigida pel jutge “estrella” Baltasar Garzón, acusat de pertànyer a una xarxa per finançar el “terrorisme” islamista.

Després de passar dos anys en presó preventiva el passat dimarts 12 de maig va saber que l’havien absolt ja que fiscal havia retirat l’acusació. La “celebració” va durar dotze hores, l’endemà la Policia Nacional espanyola el detenia per expulsar-lo del país ja que no havia pogut regularitzar la seva situació. El seu germà Jamal està desesperat i considera que al seu germà se’l volen treure de sobre “per tapar que ha passat dos anys injustament a la presó”. “Aquí no hi ha ni justícia ni democràcia” es lamenta.

Dos anys empresonats per ingressar 100 euros
Quan demanem a Jamal Dahane que ens expliqui la història del seu germà, ho resumeix en tres paraula “un infern de quatre anys”. I és que a Abadelbarie el van detenir el 16 de juny de 2005 en un “pis pastera” de Vilafranca del Penedès. Fins al cap d’un mes els seus germans, que vivien a Sant Joan de les Abadesses, no van saber-ne res.

L’Audiència Nacional espanyola l’acusava de finançar xarxes de “terrorisme islamista” juntament amb quinze persones més en el marc de la denominada Operació Tigris. La “prova” era un ingrés de 100 euros -amb noms i cognoms- a un amic del seu poble del Marroc sospitós de “terrorisme” i que, curiosament, al cap de pocs dies li va retornar també signant. El fet que en el pis de Vilafranca trobessis 800 grams de haixix -que va negar que fossin seus- li va afegir el càrrec de “tràfic de drogues per finançar activitats terroristes”. Tot plegat va suposar que passés dos anys en presó preventiva -el màxim que permet la llei- en centres penitenciaris de Madrid, València i Cadis.

Absolt sense càrrecs
En esgotar el període màxim de presó preventiva el jutge va ordenar llibertat amb una fiança de 6.000 euros que van pagar entre els quatre germans. Abdelbarie va tornar a viure a Sant Joan de les Abadesses i durant un parell d’anys cada setmana ha hagut de “fitxar” al jutjat de Ripoll. Els seus germans el primer que van intentar fer va ser regularitzar el seu permís de residència després que no l’hagués pogut renovar els papers mentre era a la presó. La petició va ser denegada a inicis de 2009 just tres setmanes que comencés el judici. Tan bon punt van tenir la resposta van interposar un recurs mitjançant Càrites d’Olot. Un recurs que encara avui no s’ha resolt.

En el judici celebrat el 23 de febrer el ministeri fiscal va retirar els càrrecs de finançar grups armats però va mantenir el de tràfic de drogues. Finalment, tal i com va passar en onze imputats més, la sentència va ser absolutòria. Ho van saber aquest passat dimarts. Però la celebració només va durar 12 hores. L’endemà agents de la Policia Nacional espanyola es presentaven a Sant Joan a buscar-lo. Ell es va pensar que el duien a la comissaria de Camprodon per entregar-li la sentència però en arribar-hi li van comunicar que l’havien detingut.

En passar a disposició de la jutgessa de Ripoll, l’advocat va intentar que l’Audiència Nacional fes arribar la sentència però a Madrid era festa (Sant Isidre) i no va arribar. D’aquesta manera van enviar a Abdelbarie al centre d’internament d’estrangers (CIE) de la Zona Franca. Una vegada a Barcelona va arribar l’ordre d’expulsió amb data 22 de maig. El recurs interposat per la família de Dahane ha permès guanyar unes hores. Ara serà el jutjat número 3 de Girona que haurà de decidir dilluns la situació del veí de Sant Joan de les Abadesses.

El germà d’Abdelbarie considera que el seu cas només s’explica per la necessitat de “tapar” els dos anys de presó sense motiu. “Nosaltres només demanem que hi hagi justícia” afegeix.

Plataforma solidària

Al poble d’Abdelbarie s’ha creat la plataforma “Abdelbarie Dahane, et volem a Sant Joan!”. El seu portaveu, Pere Villanueva, ha explicat en una concentració aquest dissabte que dilluns és el dia clau pel futur del veí del municipi. En aquest sentit han convocat una concentració a davant dels jutjats i, possiblement, es fletarà un autocar. Així mateix ha lamentat que en casos de presumpte terrorisme islamista “es condemna abans de jutjar”. També s’ha creat un grup de suport al Facebook.

Més informació del cas al portal ElRipollès.info.


[bar group="860×106"]