Una fallera de Montcada sancionada per denunciar l'exhibició de símbols feixistes

Una fallera de Montcada sancionada per denunciar l'exhibició de símbols feixistes

La Junta Local Fallera (JLF) de Montcada ha sancionat amb inhabilitació durant un any la jove Lupe Galbis, membre de la Falla Arxiprest-Sant Enric, arran de l’exhibició d’una pancarta antifeixista durant la passada Cavalcada del Ninot. La protesta de Lupe es referia a una foto que un dels membres de la JLF havia penjat a xarxes socials on se’l veia portant una bandera franquista i també a les posteriors justificacions d’un regidor de l’equip de govern de l’Ajuntament, Baldomero Pascual, que s’hi mostrà partidari. Es dóna la paradoxa que Baldomero Pascual, actual responsable de l’àrea de joventut municipal, és net d’uns dels republicans més destacats del poble, que s’hagué d’amagar en diverses cases de veïns en arribar les tropes franquistes.

IMG-20150308-WA0025

Diverses entitats del poble han iniciat una campanya de suport a la jove amb els hashtag ‪#‎TotesSomLupeMontcada ‪#‎MontcadaAntifeixista i han exigit la retirada immediata de la sanció. No descarten més accions de protesta si els responsables no rectifiquen.

Reproduïm part de l’escrit que la jove montcadina ha difós per les xarxes:

“El passat 28 de febrer va tindre lloc a Montcada la Cavalcada del Ninot. Un acte faller en el que les falles fan crítica i reivindicacions de manera satírica i irònica.

Jo, Lupe Galbis, fallera de la Falla Arxiprest Vila-Sant Enric mostre al final del recorregut on esperaven totes les personalitats (falleres majors de Montcada i la seua cort, JLF i Ajuntament) una pancarta en la qual es pot llegir “Si hi ha feixistes a l’ajuntament, a les eleccions no tindrem mirament”. Aquesta pancarta la vaig fer després que un membre de la JLF penjara una foto en una xarxa social amb una bandera anticonstitucional i un regidor de l’equip de govern de Montcada comentara que li agradava eixa bandera.

Com a conseqüència d’aquesta crítica, la JLF ha decidit sancionar-me amb un any d’inhabilitació (6 de març de 2015 fins 6 de març de 2016) en la festa fallera. No podré participar a cap acte organitzat per la JLF. Aquesta sanció ve promoguda per dos presidents fallers amb el consentiment dels altres 6 restants. […] A mi no m’han donat oportunitat d’explicar la pancarta ni justificar el per què d’ella.

Porte temps fent aquestes reivindicacions i mai m’han dit res. He reivindicat pel Cabanyal, pel tancament de Canal 9-RTVV, i per la llengua. Ha sigut ara, doncs, quan han decidit sancionar-me pel que afecta al poble.”

IMG-20150308-WA0027