[bar group="860×106"]

Vaga de fam en defensa de l’occità

El conseller regional d’Aquitània, David Grosclaude, sosté des de dimecres passat una vaga de fam per reclamar l’aplicació dels acords entorn la promoció de l’occità. L’acció d’aquest electe, membre del Partit Occitanista i escollit dins la coalició Europe Ecologie, vol denunciar que no s’ha dut a terme cap acció encaminada a posar en marxa l’Ofici Públic de la Llengua Occitana. La vaga la duu a terme des de la seu del govern regional aquità a Bordeus.

Aquesta institució va ser aprovada per unanimitat pels consells regionals d’Aquitània i Migdia-Pirineus el juny de 2014, però no s’ha dut a terme cap de les accions previstes per a desenvolupar-lo. La importància d’aquest Ofici rau en que esdevindria la primera institució pública de foment de l’occità que prendria una dimensió supraregional.

Una de les principals dificultats de l’occità és la fragmentació territorial. El seu domini lingüístic s’estén per diversos consells regionals. Aquest fet, i la manca de voluntat dels estaments polítics per a dur a terme accions reals de protecció de la llengua més enllà de declaracions retòriques, ha fet que la promoció de l’occità hagi restat sovint a mercès d’iniciatives aïllades i inconnexes. Només la xarxa d’escoles Calandretas i l’Institut d’Estudis Occitans, ambdues institucions privades, prenen tot l’àmbit occità com a espai d’acció.

L’acció ha aixecat la solidaritat d’altres moviments nacionals de l’estat francès, i ha promogut l’etiqueta #mespresats a les xarxes socials per a difondre tot allò relacionat amb la protesta. Així mateix s’ha elaborat un manifest de suport que compta ja gairebé 5.000 adhesions.


[bar group="860×106"]