[bar group="860×106"]

1 de maig als Països Catalans

Aquest 1 de maig ha tornat a mostrar altra vegada al carrer el canvi de tendència accelerat que viu la nostra societat. Creixement de les marxes anticapitalistes, estancament dels sindicats oficials, incomoditat dels partits polítics reformistes, protagonisme de nous actors com els joves precaris o les plataformes d’afectats per les hipoteques. Tot això en desenes de mobilitzacions descentralitzades arreu dels Països Catalans. Les marxes anticapitalistes han aplegat milers de persones. L’ACCENT hem fet un recull de com s’han desenvolupat les mobilitzacions d’avui, de sud a nord.

Alacant

[Recull d’imatges]

Important assistència a la manifestació, malgrat que coincidís amb la celebració de la Santa Faç, una cita important en el calendari alacantí. Entre 10.000 i 15.000 persones han assistit a la mobilització unitària, dins la qual hi havia un bloc anticapitalista convocat per la  “Plataforma de lluita contra les retallades”. Aquest ha congregat unes 500 persones i al final de la manifestació ha celebrat un acte polític propi amb parlaments de l’esquerra independentista, el PCPE, l’Assemblea de treballadors per la vaga general i el Comitè d’Empresa de Bony. Aquesta és una empresa agrícola amb treballadors en lluita per conflictes derivats de la finalització del conveni. Durant la marxa el bloc anticapitalista ha patit un seguit de provocacions policials que han pogut ser frenades pels assistents, evitant que anessin a més.

A Alacant, dins els actes previs a l’1 de maig, el passat 29 d’abril, la Plataforma de lluita contra les retallades va fer una concentració i un acte polític a la Plaça Manila (barri del Pla), per convocar al primer de maig. El lema triat fou “Els seus beneficis econòmics són la nostra explotació”.

Pedreguer

[Recull d’imatges]

Prop d’un centenar de persones han assistit a la commemoració de l’1 de maig en aquesta vila de la Marina, després de dècades sense que s’hi hagués celebrat cap acte del dia de la classe treballadora. Hi ha hagut parlaments de representants de la CGT, la CNT, la COS i l’Assemblea d’Aturats.

Gandia

[Recull d’imatges]

Amb el lema “Front la Troika: Pa, sostre i treball”, el Bloc Anticapitalista ha convocat un any més als carrers de la capital de la Safor. Unes 300 persones han seguit aquesta convocatòria, a la que també s’ha afegit la PAH Safor-Valldinga, 15M i la Fundació Casal Jaume I. La marxa ha recorregut pel centre de la ciutat, des de l’Hospital fins a l’Ajuntament. En acabar el recorregut, s’ha llegit el manifest en que es denunciava hi ha més de 20.000 aturats a la comarca. Aquest manifest l’ha llegit una militant del SEPC per fer explícit els problemes que actualment viu la joventut treballadora, tant com a estudiants -per les retallades en l’ensenyament- com per la manca de perspectives de futur. Finalment, s’ha fet una crida a secundar les futures mobilitzacions del Bloc Anticapitalista.

València

[Recull d’imatges]

La manifestació unitària ha aplegat unes 10.000 persones. El Bloc Unitari Anticapitalista ha estat l’últim en eixir de la plaça de Sant Agustí -amb més d’una hora de retard sobre l’horari previst-, i a ell s’hi han unit mig miler de manifestants. Aquesta plataforma està integrada per l’esquerra independentista, la CNT i altres col·lectius llibertaris, i fa ja dos anys que mobilitza els 1 de maig i les vagues generals. A l’alçada del carrer de les Barques, s’ha calat foc a una bandera de la Unió Europea i a un símbol de l’euro davant una seu del BBVA. Finalment, la mobilització anticapitalista ha acabat a la plaça del patriarca. Allà s’hi ha fet un acte polític on s’han llegit missatges enviats expressament de treballadors de Panrico al Principat i de docents de les Illes. També ha participat un membre de la Koordinadora de Kol·lectius del Parke Alkosa per recordar el conflicte que mantenen amb les institucions des de fa uns quants anys, però agreujat ara amb l’excusa de la crisi. Ha demanat que els assistents estigueren alerta per a futures mobilitzacions. Després s’ha llegit el manifest unitari i s’ha interpretat A les barricades, la muixeranga i la Internacional.

Castelló de la Plana

[Recull d’imatges]

Més de mig miler de persones han secundat la convocatòria de la Coordinadora Repartim el Treball i la Riquesa. Aquesta coordinadora aplega diversos moviments populars i l’esquerra independentista de la Plana. Des d’avui també aplega la PAH de Castelló, que ha participat a la mobilització. Precisament, al llarg de la mobilització s’ha assenyalat diversos bancs. La mobilització ha conclòs a la Plaça Ereta, on Joan Pinyana (CGT) ha llegit el manifest unitari. En aquest s’assenyalava una perspectiva clara de canvi de sistema perquè “com a anticapitalistes no tenim enyorança del passat, perquè el nostre objectiu no és humanitzar sinó superar un sistema, el capitalisme, basat en l’explotació, que s’ha mostrat incapaç de garantir un futur digne per a la majoria”. Un cop finalitzada la manifestació, les activitats han continuat amb un dinar popular i activitats per a xiquets.

Palma

[Recull d’imatges]

La manifestació anticapitalista ha doblat els assistents respecte l’any passat. En total, prop de mig miler de persones s’han aplegat al bloc anticapitalista, mentre que un miler llarg ho feia darrere les pancartes dels sindicats oficials i els partits parlamentaris.

Tarragona

[Recull d’imatges]

La manifestació anticapitalista de Tarragona ha estat un èxit rotund ja que ha aplegat un miler de persones. Aquest èxit contrasta amb la incapacitat del sindicalisme oficial per a mobilitzar les seves bases, en un indret, el camp de Tarragona, amb una forta implantació industrial. La marxa, convocada per la CGT i l’esquerra independentista, ha recorregut el centre de la ciutat i ha finalitzat a la Plaça de la Font Nova amb diversos parlaments.

Vilanova i la Geltrú

[Recull d’imatges]

Prop de mig miler de persones s’han manifestat a la capital del Garraf, aplegades per la CGT i l’esquerra independentista, a les que se’ls ha sumat la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca.

Vilafranca del Penedès

[Recull d’imatges]

Unes 300 persones convocades per la Xarxa Unitària pels Drets Socials del Penedès han recorregut els carrers de Vilafranca sota el lema “Contra el capital, justícia social”.

Igualada

[Recull d’imatges]

El Bloc Anticapitalista de l’Anoia ha convocat aquest migdia una mobilització a Igualada que a aplegat mig miler llarg d’assistents. Com en anys anteriors, la manifestació ha anat precedida d’una bicicletada popular que a les deu del matí ha sortit de la plaça Mossèn Segura.

Lleida

[Recull d’imatges]

La marxa anticapitalista de la capital de Ponent ha aplegat uns quants centeners de manifestants. Durant el recorregut, s’ha tapiat amb una paret d’obra una sucursal de La Caixa, per denunciar el paper dels bancs en el procés de despossessió que pateixen les classes populars.

Manresa

[Recull d’imatges]

Més de mig miler de persones han assistit a la manifestació de la Coordinadora per la Transformació Social, que agrupa diversos moviments populars i l’esquerra independentista. La mobilització ha recorregut el passeig i part del barri vell fins arribar davant l’ajuntament. Durant la marxa s’han cridat consignes contra el capitalisme, el patriarcat i s’ha assenyalat els bancs com a culpables de la situació que viu la classe treballadora. La mobilització d’enguany consolida el poder de convocatòria de la Coordinadora, després de l’èxit mobilitzador de l’any passat. Actualment, només l’anticapitalisme surt al carrer a la capital del Bages, ja que els sindicats i partits reformistes han optat per deixar de convocar mobilitzacions.

Sant Boi de Llobregat

[Recull d’imatges]

Un centenar de persones han secundat la mobilització a Sant Boi de l’esquerra independentista del Baix Llobregat.

Sant Cugat del Vallès

[Recull d’imatges]

150 persones han respost a la convocatòria de l’Assemblea pels Drets Socials d’aquesta localitat vallesana. La marxa ha sortit de davant l’empresa Delphi, una de les més importants del sector secundari de la localitat, i que es troba afectada per un ERE. L’oportunisme d’alguns grups polítics com ERC o el partit d’Ernest Maragall ha fet que els seus representants es deixessin veure en una mobilització anticapitalista on alguns dels lemes més cridats han estat “En diuen crisi però és capitalisme” i reiterades crides a una vaga general. Fins i tot Ciutadans ha emès un comunicat de suport a les mobilitzacions del 1 de maig però lamentant-ne alhora la seva “deriva nacionalista”.

Barcelona

[Recull d’imatges de la mobilització del matí]

La convocatòria de la COS el matí de l’1 de maig ha aplegat centenars de persones que han recorregut el centre de la ciutat, des de Plaça Universitat fins a la Rambla del Raval. Durant el recorregut s’han fet diverses accions per a assenyalar empreses explotadores com Decathlon o Mango. La manifestació ha acabat amb diversos parlaments que representaven les diferents lluites que la COS ha estat mantenint a la ciutat.

[Recull d’imatges de la mobilització de la tarda]

A la tarda, la manifestació unitària anticapitalista ha aplegat més gent que la marxa dels sindicats oficials feta al migdia. Entre 10.000 i 15.000 persones s’han manifestat des de l’Arc de Triomf fins a les Torres Mapfre. Davant de la delegació del govern espanyol s’han incendiat alguns contenidors i també han estat atacades algunes sucursals bancàries. Això ha estat aprofitat pels Mossos per anunciar la desconvocatòria de la mobilització i fer alguns intents de càrrega. També han practicat un nombre encara indeterminat de detencions al Passeig Marítim. Una part de la manifestació, encapçalada pel bloc de l’esquerra independentista, s’ha mantingut compacte i ha continuat avançant, vorejant la Barceloneta pel lateral de la Ronda Litoral, fins a arribar davant de les Torres Mapfre, on s’ha finalitzat la marxa. Paral·lelament, alguns incidents han continuat al barri del Born.

Terrassa

[Recull d’imatges]

Un miler de persones s’han manifestat a Terrassa en la manifestació anticapitalista comarcal. Enguany, aquesta manifestació canviava la seva ubicació, de Sabadell a Terrassa, fet pel qual era una incògnita la resposta d’assistència. Finalment, ha superat el repte amb nota i la marxa ha transcorregut per diferents barris de la ciutat. La presència policial també ha estat molt intensa, tant de furgones i uniformats com de policia de paisà. A primera hora del matí, els Mossos han detingut dos menors d’edat, militants d’Arran i el SEPC que esperaven el pas de la marxa per a desplegar una pancarta, i se’ls han endut a comissaria per tal que els seus familiars els haguessin de recollir d’allà.

Granollers

[Recull d’imatges]

Unes 300 persones s’han manifestat a la capital del Vallès Oriental. Convocades per col·lectius i sindicats llibertaris i de l’esquerra independentista, la marxa ha finalitzat a la Plaça Porxada, on hi ha hagut intervencions dels representants d’aquests col·lectius.

Mataró

[Recull d’imatges]

La unitat del sindicalisme alternatiu, dels moviments populars i de l’esquerra independentista ha tornat a ser la protagonista de l’1 de maig a Mataró. Entre mig miler i un miler de persones han recorregut els carrers de la capital del Maresme aplegats per la IAC, la COS, la CGT i la CNT. La manifestació ha finalitzat a la Plaça de l’Ajuntament, on s’ha desplegat una gran pancarta en record de Jordi Canal, militant de l’esquerra independentista i històric sindicalista traspassat fa pocs mesos.

Sant Esteve de Palautordera

Unes 150 persones han fet el recorregut entre Sant Esteve i Sant Celoni sota el lema “Per dignitat: lluitem pels drets socials i laborals”. La convocatòria era de l’Assemblea de Drets Socials del Baix Montseny i en finalitzar s’ha fet una xoriçada popular.

Girona

[Recull d’imatges]

La convocatòria anticapitalista de Girona ha doblat l’assistència respecte l’any anterior. Més de mig miler de persones s’han manifestat pels carrers del centre de la ciutat, assenyalant els diversos culpables de la crisi i de l’estafa capitalista. Al pont de pedra s’hi ha desplegat una pancarta que hi deia “CCOO, UGT: menys pactar i més lluitar”.

La Seu d’Urgell

[Recull d’imatges]

Convocades per l’Esquerra Independentista de l’Alt Urgell, mig centenar de persones han recorregut el centre històric de la Seu, sota el lema “Els seus beneficis, la nostra misèria. Acabem amb la dictadura del capitalisme i la Unió Europea”. En finalitzar la manifestació, s’ha llegit un manifest, en el qual s’ha denunciat que l’augment de la riquesa de les classes benestants, la recuperació dels seus guanys, són a costa d’atur i explotació per a les treballadores. Davant d’això, els organitzadors han recalcat que és necessari acabar amb el capitalisme, recuperar la sobirania econòmica i començar a legislar a favor de les classes populars.


[bar group="860×106"]