[bar group="860×106"]

10 penedesencs, jutjats per haver-se manifestat pel ‘no’ a la constitució europea

Ahir va tenir lloc a l’Audiència provincial de Barcelona el judici contra deu veïns del Penedès per haver participat en una manifestació contrària a la constitució europea l’any 2005.

El fiscal demana per a ells una pena de 24 dies de presó, un any d’inhabilitació i 5 mesos de pena multa per “delicte electoral”. La sentència es donarà a conèixer el proper 29 de juny. Durant el judici hi va haver una concentració de suport als encausats.

Un manifest de suport als encausats ha recollit les adhesions dels escriptors Julià de Jòdar, Màrius Serra, Isabel-Clara Simó, Salah Jamal, Mathew Tree, Carles Rebassa i Martí Sales; els músics Cesk Freixas (que és un dels processats), Juanra Rodríguez, Xavi Sarrià, Pau Alabajos, Miquel Pujadó, Feliu Ventura, Natxo Tarrés, Titot i Gerard Quintana; els sindicalistes Josep Garganté i Saturnino Mercader; els professors Josep M. Terricabras, Toni Strubell i Justo de la Cueva, o el futbolista Oleguer Presas, entre altres. El manifest defensa la llibertat d’expressió i recorda que la campanya es va caracteritzar per una abassegadora majoria de mitjans favorables al sí, incloses les institucions, mentre que els actes favorables al No, com aquella manifestació, han estat perseguits.

L’advocat Jaume Asens va explicar que ‘la guàrdia civil va cometre un excés de zel’, ja que tot i que havien d’enregistrar imatges en cas que hi haguessin aldarulls però tot i que no n’hi va haver, van gravar, fotografiar i identificar deu persones que han estat processades.

La Coordinadora Antirepressiva del Penedès també ha destacat l’aspecte polític d’aquest cas, assenyalant el dèficit democràtic del procés de referèndums per aprovar el Tractat Europeu, afirmant que “la farsa de la democràcia europea arriba fins a tal punt que a l’Estat Francès, a Holanda i a Irlanda va guanyar el no i es van acabar els referèndums d’un dia per l’altre”.

El passat 15 de maig, centenars de persones es van manifestar a Vialfranca contra aquest procés.


[bar group="860×106"]