[bar group="860×106"]

200 persones es manifesten per Sant Andreu exigint la llibertat per les detingudes en l’Operación Pandora

La manifestació ha tingut lloc pendent de les novetats que arribaven de Madrid

Fotos: @adestemps
Aquest dijous, 18 de desembre, diversos col·lectius de Sant Andreu s’han manifestat pel poble exigint la llibertat de les anarquistes detingudes. D’aquesta manera, es mostrava la solidaritat amb totes les companyes detingudes, especialment les andreuenques, així com es denunciava el recent assetjament protagonitzat pels Mossos, que dimarts van registrar i regirar diversos domicilis i l’Ateneu Llibertari. Aquesta era la segona convocatòria d’aquest caire, ja que el mateix dimarts n’hi va haver una, prèvia a la manifestació de Gràcia.
La mobilització, convocada per a dos quarts de vuit a la plaça Orfila de Sant Andreu, ha començat quan ja se sabien algunes informacions del que estava passant a l’Audiencia Nacional espanyola a Madrid. Les notícies eren parcialment bones: a tres dels detinguts els decretaven llibertat, i dos d’ells eren companys de Sant Andreu. Les peticions fiscals de presó per a quatre més, però, enterbolien la notícia.
Després d’una estona de concentració, en què s’han desplegat i penjat diverses pancartes -algunes d’elles a la porta o la façana de la seu del districte-, s’ha llegit el comunicat de convocatòria. Aquest ha estat el tret de sortida per una convocatòria que com a concentració havia estat més aviat silenciosa però que com a manifestació ha estat sorollosa de principi a fi. Tan bon punt ha començat, els càntics no han parat ni un sol moment.
Les 200 persones congregades han enfilat pel C/Ajuntament i el C/Gran, per on diversos grups realitzaven pintades o enganxaven cartells, sobretot en seus bancàries. Les accions eren en paral·lel als càntics, que denunciaven que “l’únic terrorista és l’Estat capitalista”, “violència és no arribar a finals de mes” o exigint la llibertat de les anarquistes detingudes.
Aquest paral·lelisme ha tingut lloc, també, d’una manera poètica, en l’increment de la combativitat segons les novetats que arribaven de Madrid. Així, quan s’ha arribat a l’alçada de Fabra i Puig i es començaven a confirmar els ingressos a presó de 7 de les detingudes, han començat a atacar-se seus bancàries. Des d’aleshores, durant tot el passeig i també en trencar per Concepció Arenal, nombroses entitats bancàries han estat atacades, amb vidres trencats. Aquestes accions eren aplaudides per la manifestació, que augmentava encara més la força i ràbia dels càntics.
Finalment, i a mesura que la presència policíaca començava a fer-se més evident i assetjadora, fins i tot entre alguna columna de fum posterior a la manifestació, aquesta ha trencat per Ignasi Iglesias i s’ha desconvocat a la plaça de les Palmeres. La propera convocatòria és per al dissabte 20, quan s’ha convocat a les 10h a Pl. Orfila per anar en columna fins a plaça Universitat i participar de la manifestació contra la Llei Mordassa.


[bar group="860×106"]