28-F: 300.000 persones cridades a exercir el dret a decidir

Aquest diumenge 28 de febrer més de 300.000 persones estan cridades a les urnes en 80 municipis per dir SÍ o NO a la independència de la nació catalana.

Aquesta tongada de consultes ha tingut un menor ressò mediàtic, després que aquest ja hagi estat explotat el passat 13-D, i també ha tingut una menor ingerència dels partits i personalitats polítiques de la constel·lació sobiranista. Aquests referèndums seran, doncs, una prova de foc per a provar la capacitat mobilitzadora de les comissions organitzadores locals.També en aquesta nova tongada, la implicació dels ajuntaments ha estat major. Després que la intervenció de la justícia espanyola es convertís en el millor dinamitzador de les consultes, l’amenaça de l’estat ha desaparegut de moment d’escena. Això ha fet que dels 80 municipis, en una quinzena l’ajuntament hagi cedit locals, infrastructures i fins i tot hagi encoratjat la ciutadania a participar al referèndum.

En desenes d’aquests municipis l’Esquerra Independentista participa activament en les comissions organitzadores. La CUP, que fou qui impulsà la primera de les consultes a Arenys de Munt, ha emès un comunicat instant la gent dels 80 municipis a anar a votar. També ha recordat el paper integrador dels referèndums, sobretot arran dels darrers incidents xenòfobs. La CUP destaca molt especialment el model d’autodeterminació que impulsen les consultes, on totes les persones que viuen als municipis són cridades a participar. Segons l’organització, “enfront d’un estatalisme francès o espanyol que margina les persones en situació legal irregular, el moviment independentista català fa una proposta de futur radicalment diferent: un país lliure i amb igualtat de condicions per a tothom”.