3.000 persones es manifesten a Aiora contra la instal·lació del cementiri nuclear a Zarra

El passat 28 de febrer 3.000 persones van manifestar-se a Aiora contra la instal·lació del Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) de residus nuclears a la localitat veïna de Zarra (la Vall de Cofrents). Aquesta instal·lació és més coneguda pel nom de “cementiri nuclear”. Al juny, el Govern espanyol haurà de decidir on ubica finalment aquesta instal·lació. Zarra i Ascó són les dues localitats dels Països Catalans que poden albergar-la.

La manifestació organitzada per la Plataforma contra el MTC va transcórrer des de l’Ajuntament fins a la plaça Major d’Aiora. Amb lemes com “La vall no està en venda”, els veïns de la comarca van voler deixar clar el seu rebuig a la instal·lació del cementiri nuclear i van arribar a tallar la N-330. La iniciativa va tenir el suport de les organitzacions Greenpeace i Tanquem Confrents. Pel que fa a partits polítics, van fer acte de presència a la marxa el PSPV-PSOE de Zarra i la Coalició Compromís, liderada pel Bloc Nacionalista Valencià.

El portaveu de la Plataforma contra l’MTC, Pepe Cerdà, va afirmar que ubicar el magatzem a Zarra seria una injustícia per un municipi que ja compta amb una central nuclear (Cofrents). “Aquí ja hem complert la nostra quota al desenvolupament”, va sentenciar Cerdà. Segons el portaveu la marxa del passat dia 28 és un reflex que la Plataforma té el suport dels ciutadans.

A més, Cerdà va criticar el “conformisme” de certs ciutadans que veuen la instal·lació del cementiri nuclear com una oportunitat en moment de crisi, a causa dels llocs de treball que pot aportar. “Aquí no volem els seus diners ni els seus llocs de treball” va concloure el portaveu de la Plataforma.

El mes de juny el Govern espanyol comunicarà quina és la localitat de l’Estat espanyol que finalment albergarà el MTC. És per això que en aquests tres mesos el municipi de Zarra té intenció de repetir mobilitzacions en contra del cementiri nuclear. El proper 28 de març és la següent data marcada al calendari. Segons la Plataforma contra el MTC, serà una marxa “festiva” que començarà a Teresa de Confrents i acabarà a l’Ajuntament de Zarra, el qual l’organització acusa de poc democràtic per no haver comptat amb el parer dels ciutadans.

A part de Zarra i Ascó, hi ha altres municipis de l’estat espanyol que poden acollir el MTC: Albalá (Cáceres), Melgar de Arriba (Valladolid), Santervás de Campos (Valladolid), Torrubia de Soria (Soria), Yebra (Guadalajara), Villar de Cañas (Cuenca), i Congosto de Valdavia (Palencia).