30-D: L'Esquerra Independentista de Mallorca lidera una mobilització sense precedents

30-D: L'Esquerra Independentista de Mallorca lidera una mobilització sense precedents

Milers de persones van recórrer el passat dimecres 30 de Desembre els carrers del centre de Palma sota el lema “Des de Mallorca i cap a la Unitat Popular: Independència”. Tanmateix, ni el lema ni la quantitat de gent que va acudir a la convocatòria no van ser el més destacat de la jornada. Per primera vegada en el segle XXI dues organitzacions polítiques no juvenils: Gent Activa i Endavant, es van sumar a la manifestació tradicionalment convocada per Maulets i el SEPC. Així doncs, la mobilització d’aquest 30 de Desembre ha servit per mostrar al país que a Mallorca l’Esquerra Independentista també està creixent.

D’aquest manera, la manifestació de l’Esquerra Independentista ha deixat de ser la convocatòria jove de la Diada, malgrat que la militància de Maulets i del SEPC tornaren a protagonitzar la major part de les accions de la jornada: despenjada de pancartes reivindicatives, boicots a comerços irrespectuosos amb els drets de la dona o de la classe treballadora, accions de denúncia contra les forces d’ocupació, etc. On no va haver-hi lloc per les edats, però, va ser en la crema massiva de petites banderes espanyoles. Més de 800 papers amb la rojigualda cremaren mentre la manifestació entonava a l’uníson l’himne dels Segadors.

Durant el recorregut, desenes d’agents antidisturbis de la Policia Nacional espanyola seguiren la manifestació de ben a prop, encerclant-la amb una actitud amenaçant a tothora. Tanmateix, ningú no va caure en la provocació, ni tan sols quan petits grups de feixistes organitzats s’aproparen per llençar ous o mostrar banderes espanyoles.

Davant el bloc massiu de l’Esquerra Independentista de Mallorca (EIM), que per primer any va convocar sota aquestes sigles, es situaren els blocs dels partits reformistes de caire més o menys nacionalista o progressista, com el PSM, ERC i Entesa. La desfilada d’aquesta part de la manifestació va destacar pel protagonisme de determinats líders polítics que es barallaven per ser els primer en xerrar davant els mitjans. Així, el representants d’altres associacions sindicals o culturals quedaren sempre en un segon pla.

Cal destacar que enguany la maduració de l’Esquerra Independentista no només s’ha mostrat en la manifestació unitària del dia 30, sinó en tots els actes previs a la Diada del 31-D. Des de les tres conferències de la CUP (Montuïri, Inca i Manacor) organitzades pel col·lectiu local Gent Activa, fins a l’acte polític unitari organitzat per Endavant (que va omplir la sala principal de Can Alcover) o les diverses activitats i conferències del SEPC i Maulets, que culminaren en la Cercavila Reivindicativa del 29 de Desembre, on les consignes per la Independència i el Socialisme i en favor del retorn de les preses polítiques foren alguns dels lemes més corejats.

Finalment, val a dir també que desenes de militants independentistes de tot el país van acudir a Mallorca enguany en massa. De fet, la sintonia entre els joves de les diferents organitzacions de l’Esquerra Independentista no fa més que constatar el bon estat del procés d’unitat encetat per les dues entitats juvenils, com reflectia el cartell que Maulets de Mallorca va elaborar d’entrada per convocar als actes joves.